Maria Obretin şi Florin Piersic Jr., în eseul fotografic „Pelicula“
https://www.ziarulmetropolis.ro/maria-obretin-si-florin-piersic-jr-in-eseul-fotografic-pelicula/

Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul „Pelicula“. Rezultatul: 16 fotografii vor fi expuse la Godot Cafe Teatru, între 21 noiembrie şi 7 decembrie.

Un articol de Corina Vladov|18 noiembrie 2013

Fotografa Cătălina Flămînzeanu le-a propus actorilor Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. să facă parte din proiectul său, „Pelicula“. Cei doi actori se întâlnesc astfel, pentru prima oară, într-o producţie vizuală. Rezultatul: 16 fotografii vor fi expuse la Godot Cafe Teatru, între 21 noiembrie şi 7 decembrie.

Cătălina Flămînzeanu este la al doilea proiect expozițional, după ce, în luna iunie, a prezentat portretele unor actrițe purtând ie. S-a impus prin fotografia de teatru la spectacolele semnate de nume precum Lia Bugnar, Chris Simion și Vlad Zamfirescu, iar pe 21 noiembrie urcă pe simezele Godot un spectacol mai puțin obișnuit – „Pelicula“, un eseu fotografic despre relația de cuplu, compus din 16 cadre cu Maria Obretin și Florin Piersic Jr.

„Am remarcat-o pe Maria Obretin în spectacolul «Noi 4» regizat de Lia Bugnar. M-a fascinat abilitatea ei de a juca roluri aflate la poluri opuse: soția înșelată, chelnerița și actrița. Mi-am spus atunci: ea este potrivită pentru proiectul meu fotografic în care inițial doream să surprind diferite stări ale ființei umane.

După realizarea mai multor portrete cu Maria, se contura deja o poveste în care era nevoie și de un personaj masculin pentru a crea un echilibru și a surprinde dinamica de cuplu. M-am bucurat că Florin Piersic Jr. a acceptat provocarea, mai ales că cei doi nu se întâlniseră încă pe o scenă”, spune fotografa.

Fotografiile surprind diferite stări ale celor două personaje, cei doi actori întrupând un el și o ea, parte dintr-un cuplu imaginat într-o ședință foto marcată de libertate actoricească. „Nu a fost o comunicare regizor – fotograf, întâlnirea noastră fiind dominată de spirit ludic.

Intenția era să realizez portrete în care să pun accent pe trăsăturile feței, pe nuanțele de expresie, având un decor minimalist”, mai spune Cătălina Flămînzeanu.

Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

Actorii Maria Obretin şi Florin Piersic Jr., fotografiaţi de Cătălina Flămînzeanu

Pornind de la cele două sensuri ale cuvântului „peliculă” – film și membrană fină, Raluca Bogdan – curatoarea, a propus titlul expoziției.

Citiţi şi: Maria Obretin şi alţi artişti îi iau apărarea actriţei Oana Pellea printr-o scrisoare către Mircea Dinescu

„Fotografiile Cătălinei Flămînzeanu par cadre dintr-un film mut precum crâmpeiele de amintire ce rămân în urma unei relații. Starea de cuplu pare o relaționare din ce în ce mai fragilă construită pe imaginea protagoniștilor, precum o membrană fină ce ia forma dedesubtului, o stare pe care o marcăm printr-un dialog de cele mai multe ori mut.

Mai curios este că memoria alege să rețină amintiri niciodată dinamice, ci sub forma unor imagini statice, precum fotografiile cu mai multe sau mai puține detalii. De aici și dublul sens al discursului expozițional”, spune curatoarea.

Vernisajul are loc joi începând cu ora 18.00, iar expoziția poate fi văzută la Godot Cafe Teatru în perioada 21 noiembrie – 7 decembrie, urmând ca imaginile din proiect să fie publicate pe website-ul fotografei, într-o galerie dedicată.

Maria Obretin si Florin Piersic Jr.

Cătălina Flămînzeanu s-a remarcat anul acesta cu expoziția „Fotografie cu IE” semnând o serie de portrete ale unor actrițe purtând în situații cotidiene veștmânt românesc.

Expune, din 2011, în cadrul expozițiilor Fotoclubului „Floarea de Colț” din Râmnicu Vâlcea și sub auspiciile Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Iubește chipul și surprinde stări în portrete predominant monocrome pentru a marca trăiri, emoții și a suprima exteriorul. Stau mărturie portofoliul și testimonialele de pe pagina acesteia.

Foto cu Maria Obretin şi Florin Piersic Jr. – Cătălina Flămînzeanu

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.