Marian Râlea, într-un nou spectacol la ARCUB: „Barajul“
https://www.ziarulmetropolis.ro/marian-ralea-intr-un-nou-spectacol-la-arcub-barajul/

Cel mai important dramaturg irlandez contemporan pe scena ARCUB: Conor McPherson. Spectacolul „Barajul“ va avea premiera pe 23 noiembrie la Sala Mare.

Un articol de Liliana Matei|14 noiembrie 2016

În 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și-a definit politica repertorială în jurul dramaturgiei contemporane de valoare. Autohtoni sau europeni, autorii abordează problematici actuale, care îndeamnă spectatorul la implicare, sau teme importante, care țin de existența umană în general. În această a doua direcție se încadrează Conor McPherson cu piesa Barajul, care vorbește despre prietenie și forța legăturilor dintre oameni.

Apărută în 1997, piesa Barajul a fost montată în același an de Royal Court în Londra, apoi, doi ani mai târziu, pe Broadway. A câștigat Premiul Laurence Olivier pentru cea mai bună piesă a anului în 1998 și i-a adus lui McPherson, în același an, Premiul Criticii pentru cel mai promițător dramaturg. A fost votată printre cele mai importante piese ale secolului 20 într-un sondaj realizat de Royal National Theatre din Londra și face parte dintre cele mai bune 101 de piese ale tuturor timpurilor după părerea lui Michael Billington, criticul de teatru al ziarului The Guardian.

barajul_afis_web

Într-o mică localitate din apropierea unui baraj, în Irlanda, trei prieteni se întâlnesc într-un bar. Seara pare a se desfășura conform unui ritual banal dintr-un orășel în care nu se întâmplă mai nimic. Se discută despre vreme și despre venirea în localitate a unei tinere din Dublin. Iar prezența ei schimbă totul, căci oferă, fiecăruia dintre bărbații care o înconjoară, prilejul de a spune o poveste. Și pentru că socotesc că existența lor monotonă nu poate atrage atenția unei doamne rafinate, fiecare își pigmentează experiențele cu personaje din folclorul local. Atmosfera stranie, fantomatică, este punctată cu momente de un comic nebun, căci după fiecare dintre povești se revine la tachinările obișnuite între oamenii care se cunosc dintotdeauna. Totul până când străina le dezvăluie motivul pentru care a decis să plece din capitală pentru a se muta în orășelul lor. Și atunci, toate poveștile se spulberă, iar ei se arată solidari, prieteni, umani.

Jack, bătrânul singur, dar împăcat cu deciziile pe care le-a luat în viață (Marian Râlea), Finbar, întreprinzătorul care a ajuns să dețină aproape tot orașul (Romeo Pop), Jim, bărbatul în putere, care își dedică întreaga existență îngrijirii mamei sale (Gabriel Costin) și Brendan, proprietarul barului, care îi primește pe toți cu îngăduință (Alexandru Voicu) o primesc cu brațele deschise pe Valerie, tânara care caută pe cineva care să o accepte cu toată ciudățenia experiențelor ei recente (Simona Pop). Decorul semnat de Dan Titza creează spațiul ideal pentru ca poveștile lor să beneficieze de atmosfera necesară, de la fiorul groazei, la emoția cea mai veridică. Andreea Vulpe, regizoarea spectacolului, conduce cu sensibilitate aceaste personaje, calibrează cu finețe nota de fantastic a poveștilor spuse, păstrând până în final suspansul la cote înalte.

În 23 noiembrie 2016, de la ora 19:00, vă așteptăm la ARCUB, pentru premiera oficială a spectacolului Barajul de Conor McPherson, un spectacol despre lumina din oameni.

„Omul să trăiască acolo unde-s prietenii şi lumina!”, spune Jack, bătrânul holtei a cărui singurătate părea iremediabilă până când a înţeles că responsabilitatea faţă de comunitatea de care aparţii poate fi colacul de salvare, atunci când te simţi însingurat, izolat şi trist. Şi, odată cu el, simţim şi noi, realizatorii acestui spectacol, că e de datoria noastră să vorbim despre flagelul singurătăţii în lumea de azi: să-l asumăm, să-l cercetăm şi să-i căutăm soluţii, dorim ca, prin intermediul acestui spectacol, să redăm societăţii noastre încrederea interpersonală, lipsa de tensiuni şi coeziunea socială, declară regizoarea spectacolului, Andreeea Vulpe.

BARAJUL, de Conor McPherson, traducerea Andreea Vulpe

Cu: Marian Râlea, Alexandru Voicu, Gabi Costin, Romeo Pop, Simona Pop

Regia: Andreea Vulpe

Scenografia: Daniel Titza

Light Design: Vlad Lăzărescu

Producător: ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Cu sprijinul Guinness. 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/bilete-online/ și http://bilet.ro/  sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90.

Prețuri: 35 lei (Categoria I) și 25 lei (Categoria II).

Foto: Andrei Gîndac

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).