Mariana Nicolesco prezintă liedul românesc la Televiziunea Națională
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-prezint%c4%83-liedul-rom%c3%a2nesc-la-televiziunea-na%c8%9bional%c4%83/

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, şi care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

Un articol de Petre Ivan|8 decembrie 2019

Manifestarea a reunit ilustre personalităţi ale muzicii ca şi nenumărate tinere talente dedicate artei liedului, care s-au întrecut şi în acest an, câştigătorii Competiţiei strălucind în Gala Laureaţilor.

„Sunt fericită să mă gândesc că la discursul meu dintotdeauna – spune Mariana Nicolesco – despre caracterul sacru al muzicii, al cântului, al vocii umane, au vibrat şi răspund cu entuziasm atâtea talente din tinerele generaţii de artişti lirici.

Răspunsul lor la chemarea mea de-a aduce în prim-planul conştiinţei naţionale liedul românesc a fost extraordinar, revelându-ne frumuseţi neştiute. Asta, totodată, purtându-i pe fiecare dintre tinerii mei prieteni spre culmile măiestriei artistice prin rigorile stilistice ale liedului. Ne-au dovedit-o cu brio în Recitalul pe care ni l-au oferit pe tema pasionantă, abordată pentru prima dată, De la Lied la Aria de Operă, punând în lumină sursele de inspiraţie populară metamorfozate de compozitorii români şi străini în arii de operă.

Perspectivă absolut nouă, aceasta se înscrie de altfel în şirul evenimentelor consacrate de noi liedului românesc în context european, reliefând afinităţile şi particularităţile acestuia în raport cu liedul german, francez (la chanson), italian (la canzone), maghiar sau rus.

O încununare a acestor împliniri artistice a constituit-o Recitalul Extraordinar prezentat în Aula Palatului Cantacuzino cu un an în urmă sub titlul Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri.

Succesul liedurilor lui George Enescu interpretate ca bisuri în Recitalurile mele în marile săli de concert ale lumii, m-a încurajat, aşa cum am mai spus, să întreprind o vastă cercetare, reunind – pe cât ne-a stat în putinţă – cel mai mare număr de lieduri enesciene, prezentându-le în ţară şi apoi, în mod triumfal, în premieră absolută la Expoziţia Universală de la Aichi în Japonia, la Tokio şi Nagoya, la Praga, Roma, Paris şi New York, în Anul Internaţional George Enescu proclamat de UNESCO.

Nepreţuite s-au dovedit a fi și în acest an, în studiul patrimoniului naţionall învăţăturile pe care ni le-au împărtăşit eminenți compozitori și muzicologi care ne-au îmbogăţit orizonturile cunoaşterii vorbindu-ne despre Liedul românesc – Comoară a două secole

Şi – continuă Mariana Nicolesco – ţin să felicit din inimă tinerele talente care s-au dăruit interpretării capodoperelor liedului pe care-mi place să-l numesc toată muzica în miniatură”.

Duminică 8 decembrie la TVR3 și TVR Internațional, orele 17 cu reluare la ora 1

23
/09
/21

Cunoscutul actor Vlad Ivanov, în calitate de povestitor; premiera românească a operei „Strigoii” de George Enescu, sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea; Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, condusă de faimosul dirijor Daniele Gatti și cu pianistul Jean Yves Tibaudet ca solist sunt câteva din principalele oferte ale zilei la Festivalul Internațional George Enescu.

17
/09
/21

Astăzi începe de-a 7-a ediție a Danube Rock Sounds, festivalul de rock din Galați, ce are loc între 17 și 19 septembrie pe Plaja Dunărea. Este primul eveniment important organizat pe plaja recent inaugurată și promite o atmosferă de neuitat și multă distracție.

17
/09
/21

Tiberiu Soare se va afla la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio în concertul de sâmbătă, 18 septembrie, din cadrul seriei Concerte și Recitaluri de la Ateneul Român. Solista acestui concert este Alisa Weilerstein, una dintre cele mai apreciate violonceliste ale zilelor noastre. În program vor fi lucrări de Ceaikovski (Serenada pentru orchestră și coarde și Variațiunile rococo pentru violoncel și orchestră) și Haydn (Concertul nr. 1 în do major pentru violoncel și orchestră).

17
/09
/21

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București deschide Stagiunea Centenară, intitulată simbolic „Opera 100”, cu spectacolul „Tosca” de G. Puccini, invitat special fiind celebrul bas-bariton Sir Bryn Terfel. Cele două reprezentații vor fi programate în zilele de 1 și 3 octombrie, începând cu ora 18:30. Alături de cel mai mare bas-bariton din lume, în distribuțiile celor două spectacole se vor regăsi nume sonore ale primei scene lirice a țării.

08
/09
/21

PREVIEW Între 8 şi 12 septembrie, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes și Verde Stop Arena din Bucureşti, se desfăşoară cea de-a 6-a ediție a Película, singurul festival de film și cultură ibero-americană din România. Ulterior, o selecţie de filme vor fi văzute şi la Cluj-Napoca, dar şi online.

26
/08
/21

Timp de 4 weekenduri, Weekend Sessions la Grădina Botanică prezintă artiști independenți și reunește antreprenori locali din platforma roditorfoodmarket.ro în cadrul unui program de sesiuni acustice de muzică clasică, jazz, alternative&indie, dar și sesiuni de poezie și proiecții de film într-unul dintre cele mai frumoase spații verzi din București.