Mariana Nicolesco: Un eveniment excepţional în lumea muzicii, liedul românesc la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-un-eveniment-exceptional-in-lumea-muzicii-liedul-romanesc-la-bucuresti/

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc pentru prima dată la Bucureşti: evenimentul, care are loc în splendidele săli ARCUB – Gabroveni din Strada Lipscani, marchează 25 de ani de când marea soprană Mariana Nicolesco a apărut întâia oară pe o scenă din ţara natală, la Ateneul Român, devenind tot atunci primul Cetăţean de Onoare al Capitalei.

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2016

Aceste manifestări, pe care le-a întemeiat în anul 2003 la Braşov, au readus în conştiinţa naţională bijuterii create de compozitorii români pe fondul comorii pe care o reprezintă cântecul nostru de dor.

O apoteoză a acestui demers excepţional a reprezentat-o în Anul Internaţional George Enescu, proclamat de UNESCO în 2005, înregistrarea pe CD şi DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, şi turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artişti în Europa, Japonia şi Statele Unite.

Mariana Nicolesco cu Andy Warhol la Metropolitan Opera din New York

Mariana Nicolesco cu Andy Warhol la Metropolitan Opera din New York

Sute de tineri au participat de-a lungul anilor la manifestările dedicate liedului, fundamentale pentru devenirea lor, căci liedul înseamnă o subtilitate şi o rigoare stilistică decisive şi pentru interpretul muzicii de operă.

La ediţia din acest an s-au înscris 55 de concurenţi, care se vor prezenta în faţa Juriului prezidat de Mariana Nicolesco şi din care fac parte compozitoarea Carmen Petra-Basacopol, muzicologul Acad. Octavian Lazăr Cosma, compozitorii Dan Dediu şi Adrian Pop.

În linia tradiţiei statornicite, concomitent cu Festivalul şi Concursul are loc Simpozionul Naţional având ca temă Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la naştere, celor menţionaţi alăturându-li-se şi muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se înscrie în seria dedicată creaţiei româneşti în tradiţia europeană, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar şi rusesc.

Deschiderea festivă are loc joi 3 noiembrie orele 18, şi va fi urmată de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baianţ, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare şi de baritonul Alexandru Constantin, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Concursul propriu-zis se desfăşoară pe 4 şi 5 noiembrie, Simpozionul Naţional duminică 6 noiembrie de la orele 12, iar la orele 18 vom aplauda Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor ediţiei 2016.

Este o mare bucurie pentru mine să-i prezint pe tinerii artişti pe care i-am apropiat de arta rafinată a liedului. Ei vor oferi bucureştenilor adevărate diamante ale creaţiei noastre muzicale. – Mariana Nicolesco

Foto: Mariana Nicolesco – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.