Mariana Nicolesco: Un eveniment excepţional în lumea muzicii, liedul românesc la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-un-eveniment-exceptional-in-lumea-muzicii-liedul-romanesc-la-bucuresti/

Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc pentru prima dată la Bucureşti: evenimentul, care are loc în splendidele săli ARCUB – Gabroveni din Strada Lipscani, marchează 25 de ani de când marea soprană Mariana Nicolesco a apărut întâia oară pe o scenă din ţara natală, la Ateneul Român, devenind tot atunci primul Cetăţean de Onoare al Capitalei.

Un articol de Petre Ivan|1 noiembrie 2016

Aceste manifestări, pe care le-a întemeiat în anul 2003 la Braşov, au readus în conştiinţa naţională bijuterii create de compozitorii români pe fondul comorii pe care o reprezintă cântecul nostru de dor.

O apoteoză a acestui demers excepţional a reprezentat-o în Anul Internaţional George Enescu, proclamat de UNESCO în 2005, înregistrarea pe CD şi DVD a integralei liedurilor marelui compozitor, şi turneul triumfal cu aceste capodopere al tinerilor artişti în Europa, Japonia şi Statele Unite.

Mariana Nicolesco cu Andy Warhol la Metropolitan Opera din New York

Mariana Nicolesco cu Andy Warhol la Metropolitan Opera din New York

Sute de tineri au participat de-a lungul anilor la manifestările dedicate liedului, fundamentale pentru devenirea lor, căci liedul înseamnă o subtilitate şi o rigoare stilistică decisive şi pentru interpretul muzicii de operă.

La ediţia din acest an s-au înscris 55 de concurenţi, care se vor prezenta în faţa Juriului prezidat de Mariana Nicolesco şi din care fac parte compozitoarea Carmen Petra-Basacopol, muzicologul Acad. Octavian Lazăr Cosma, compozitorii Dan Dediu şi Adrian Pop.

În linia tradiţiei statornicite, concomitent cu Festivalul şi Concursul are loc Simpozionul Naţional având ca temă Omagiu lui George Enescu la 135 de ani de la naştere, celor menţionaţi alăturându-li-se şi muzicologul Mihai Cosma. Simpozionul din acest an se înscrie în seria dedicată creaţiei româneşti în tradiţia europeană, raportului acesteia cu liedul german, francez, italian, maghiar şi rusesc.

Deschiderea festivă are loc joi 3 noiembrie orele 18, şi va fi urmată de un Recital de lieduri enesciene interpretate de soprana Irina Baianţ, mezzosopranele Oana Andra şi Florentina Soare şi de baritonul Alexandru Constantin, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. Concursul propriu-zis se desfăşoară pe 4 şi 5 noiembrie, Simpozionul Naţional duminică 6 noiembrie de la orele 12, iar la orele 18 vom aplauda Festivitatea de Premiere şi Gala Laureaţilor ediţiei 2016.

Este o mare bucurie pentru mine să-i prezint pe tinerii artişti pe care i-am apropiat de arta rafinată a liedului. Ei vor oferi bucureştenilor adevărate diamante ale creaţiei noastre muzicale. – Mariana Nicolesco

Foto: Mariana Nicolesco – facebook

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.