Mariana Nicolesco vă invită la celebrarea unui sfert de veac al Evenimentelor Darclée, Brăila 25-31 iulie
https://www.ziarulmetropolis.ro/mariana-nicolesco-va-invita-la-celebrarea-unui-sfert-de-veac-al-evenimentelor-darclee-braila-25-31-iulie/

Manifestările Darclée revin în primul plan al vieţii noastre artistice, în entuziasmul tinerilor artişti care de doi ani aşteaptă cu nerăbdare să se întoarcă în locurile de supremă atracţie pentru ei, pentru formarea lor, pentru noul elan al propriului viitor.

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Alături de ei publicul pasionat de artă, de muzică, de cânt, publicul care a ovaționat de fiecare dată cu atâta bucurie recitalurile, concertele, galele din teatrul în care debuta Hariclea Darclée la 1881 sau Concertele Extraordinare de pe Esplanada Dunării, la care asistă întotdeauna cu miile.

Cursurile de Măiestrie Artistică, Master Classes, oferite de soprana Mariana Nicolesco între 25 și 31 iulie au vocația de-a reaprinde flacăra inspiratoare și în același timp de-a celebra fantasticile împliniri prin care a fost onorat timp de mai bine de un sfert de veac numele legendarei soprane Hariclea Darclée, când peste 2900 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente au făcut la Brăila pași importanți pe drumul măiestriei.

Așezate sub Înaltul Patronj UNESCO, Festivalul și Concursul Internațional de Canto Hariclea Darclée, create de Mariana Nicolesco, Cursurile sale de Măiestrie Artistică, “manifestări incomparabile și unice”, după cum le caracterizează Josef Hussek, Directorul Festivalului de la Salzburg, au readus în conștiința națională și internațională numele aceleia care a fost prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Căreia compozitori de renume i-au dedicat nu mai puțin de 13 opere, ea triumfând în premierele mondiale cu La Wally de Catalani, Iris de Mascagni și, mai ales, Tosca de Puccini.

O seară muzicală mult așteptată în acest an este aceea în care vineri 29 iulie publicul va urmări filmul Omagiu Evenimentelor Darclée și video-proiecțiile comentate de Stephan Poen, medic foniatru și Doctor în Muzicologie. Îl vom revedea apoi într-un repertoriu strălucitor pe pianistul Matei Varga, anume venit de la New York pentru această sărbătoare. Și vom aplauda în încheiere un Recital al tinerilor artiști.

Sâmbătă 30 iulie atât de popularul Concert Extraordinar de pe Esplanada Dunării reunește sub bagheta Maestrului Marco Balderi laureați ai Concursului Darclée, Orchestra Festivalului Darclée și Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner.

Iar duminică 31 iulie are loc un adevărat maraton liric, Gala Master Class.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.

23
/05
/14

Marţi, 27 mai, ora 14.00 va avea loc lansarea CD-ului de autor „Actorii cântă” la Magazinul Muzica din Calea Victoriei nr. 41. Un dar al doamnei Margareta Pâslaru şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională „Artiştii pentru Artişti” şi UNITER.

20
/05
/14

Ovidiu Chihaia compune muzică de la vârsta de 16 ani, de când s-a apucat să studieze chitara, instrumentul preferat al liceenilor din toate timpurile. A cântat în multe trupe de punk, iar din 2008 a început să compună muzică pentru spectacole de teatru multimedia: „C'est pas une chanson d'amour“, „Pescarul și sufletul său“ și „Pescărușul. Ultimul Act“.

19
/05
/14

Angela Gheorghiu va apărea pe coperta numărului din iunie al prestigioasei reviste britanice Gramophone, fiind inclusă în rândul celor 25 de personalităţi mondiale care au avut un rol decisiv în promovarea şi dezvoltarea muzicii clasice pe plan internaţional, relatează biroul de presă al sopranei.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

15
/05
/14

Miercuri, 21 mai (19.00), la Sala Radio vă veţi întâlni cu Big Band-ul Radio, ansamblul creat în 1949, dirijat de-a lungul timpului de mari artişti ca Sile Dinicu, Cornel Popescu, Ion Cristinoiu şi Ionel Tudor. Amfitrionul serii va fi Florian Lungu.

14
/05
/14

În Univers, orice organism crește necontenit pînă apare anticorpul său. Totul apare dintr-o nevoie și cu un rost, nimic nu este întâmplător. E frumos să te poți considera muzician, artist, mai ales de jazz, de blues, de rock sau de world music… Da, prin așa ceva devii interesant pentru toți ceilalți. Ești diferit și te simți mai special. Așa și este, suntem diferiți, prin frazare, prin aspirații, talent, disponibilitate și asumarea pumnului primit tocmai de la cei pentru care ne dăruim și jucăm acest rol.

14
/05
/14

În ultima zi a acestei luni, sâmbătă 31 mai, pe scena Ateneului Român, maestrul Gheorghe Zamfir va fi sărbătorit în cadrul galei aniversare Zamfir – 50 de ani pe scenă. Spectacolul aniversar va aduce la Ateneul Român 150 de artişti, printre aceştia numărându-se actorul Dan Puric, violonistul Eugen Sârbu, interpretul Grigore Leşe, taragonsitul Dumitru Fărcaş, […]