Marile serate muzicale ale Bucurestiului
https://www.ziarulmetropolis.ro/marile-serate-muzicale-ale-bucurestiului/

Nume sonore din 7 ţãri: Bruno Canino şi Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu şi Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel şi Nicolas Bourdoncle (Franţa), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareţ, Ana-Maria Marian şi Marian Movileanu (România) vor participa, în perioada 9-12 iulie 2015, la Teatrul Odeon, la prima ediţie a Festivalului Internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2015

Festivalul organizat de Fundatia Euterpe în parteneriat cu Teatrul Odeon, este condus de renumitul violoncelist român Anton Niculescu, solist concertist ce și-a petrecut o bunã parte a carierei la Scala din Milano.

Evenimentul ce beneficiazã de sprijnul Primãriei Municipiului București cuprinde 4 concerte camerale, prezentate de regizorul Cristian Mihăilescu, ce se vor desfãșura zilnic, de la ora 19:30, în sala mare a Teatrului Odeon.

Repertoriul pe care festivalul îl propune marelui public este unul special, din programele concertelor nelipsind lucrãri celebre, rar auzite pe scenele românesti: Alexander Borodin – Nocturna, Bohuslav Martinu – Sonata pentru flaut și pian, Johannes Marile serate Brahms – Sonata nr 1 pentru vioara și pian, op 78, Franz Schubert – Cvintet cu pian in La major Păstravul, Carl Maria von Weber (Piatigorski) – Adagio și Rondo, Anton Rubinstein – Romanța op 44, Dmitri Șostakovici – Romanța op 97, Mihail Ivanovics Glinka – Romanța, Niccolo Paganini – I palpiti, Giuseppe Tartini – Sonata Trilul Diavolului, Gustav Mahler – Cvartet cu pian în la minor, Mihail Ivanovics Glinka – Marile Sextet în Mi bemol major, Franz Shubert – Trio in Si bemol major, nr 1, Serghei Rahmaninov – Trio elegiaque nr 1 in sol minor, Robert Shumann – Qvintet cu pian op 44, Claude Debussy – Trio în sol major, Frederic Chopin – Andante spianato – Marea poloneză op 22, Antonin Dvorak – Cvintet cu pian nr 2 op 81.

Mã bucur cã, dupã organizarea a patru ediții pilot la Brașov, am reusit sã multiplicãm acest festival si sã îl facem accesibil si bucurestenilor. Implicarea unor instrumentişti celebri de pe tot mapamondul este exemplarã şi face sã sporeascã diversitatea cultural-muzicalã de care are parte orașul, anul acesta. Vã invit cu drag la un maraton regal de muzicã cameralã de cel mai înalt nivel! –  Anton Niculescu, directorul Festivalului Marile Serate Muzicale ale Bucureştiului.

Biletele cu prețuri cuprinse între 21,20 lei şi 31,80 lei sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului Odeon și online, pe site-ul teatrului.

Foto: Marile serate muzicale ale Bucurestiului – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.