Marin Constantin, 90 de ani de la naştere
https://www.ziarulmetropolis.ro/marin-constantin-90-de-ani-de-la-nastere/

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional şi se va derula pe parcursul întregului an,.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2015

Cu acest prilej, ministrul culturii, domnul Ionuț Vulpescu, a semnat ordinul cu numărul 2111, publicat în Monitorul Oficial 133 din data de 23 februarie 2015, prin care titulatura instituției va cuprinde și numele fondatorului său: Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

În rândul acțiunilor care punctează cei 90 de ani de la nașterea fondatorului Corului Madrigal se înscriu și eforturile Primăriei Municipiului București, care va amenaja o piață ce va purta numele lui Marin Constantin, și ale Universității Naționale de Muzică București, care va da același nume uneia dintre sălile noului sediu ce urmează a fi inaugurat.

Grila de emisiuni a Televiziunii Române va cuprinde, la acest sfârşit de săptămână, un program special dedicat seriei de evenimente “Marin Constantin 90”:

  • vineri, 27 februarie, ora 22:30 –

In memoriam Marin Constantin, producător Ioan Duma (TVR1);

  • sâmbătă, 28 februarie,  ora 22:30 –

Profesioniștii… cu Eugenia Vodă (TVR1);

În același timp, Societatea Română de Radiodifuziune dedică două momente importante împlinirii a 90 de ani de la nașterea Maestrului Marin Constantin:

  • Radio România Muzical a introdus în cadrul emisiunii “Polifonii” (ora 13:10), o rubrică zilnică intitulată “Marin Constantin 90”, producător Monica Cenger;
  • Radio România Cultural dedică acestui eveniment, ediția din data de 27 februarie a emisiunii “Oaza de muzică”, realizator Sorina Goia.Marin Constantin

Cariera lui Marin Constantin

Compozitor și dirijor, Marin Constantin a pus bazele corului Madrigal în 1963, fiind un specialist renumit în muzica renascentistă, cântul gregorian și baroc precum și muzica tradițională şi contemporană românească.

S-a dedicat muzicii, debutând ca dirijor de coruri studențești și de amatori precum Corul Universității și Corul Sindicatului Învățământ din București (1949-1951).

A fost asistent la Facultatea de Filosofie din București (1948-1952), iar din 1954 a fost șeful sectorului muzical în Casa Centrală a Creației Populare (1954-1955), director general, dirijor al Ansamblului UTC din România (1951-1974), director adjunct al Direcției muzicii din Ministerul Culturii (1960-1965), apoi profesor la catedra de dirijat de cor la Conservator (din 1960).

Între 1966-1969 a fost directorul general al Operei Române.

Maestrul Constantin Marin a fost membru al  Uniunii Compozitorilor  (din 1956), fiind autorul multor piese corale. A fost fondator al Corului Universității din București (1948), Capelei Corale „Gheorghe Cucu” (1958), Corului Național de Cameră Madrigal (1963).

Din 7 iulie 1963, când a avut loc primul concert, până la evenimentul de adio din 2010, a fost dirijorul Corului „Madrigal” al Conservatorului București, un ansamblu de excepție, care s-a făcut cunoscut prin numeroase turnee întreprinse de-a lungul anilor în toată lumea.

A susținut peste 4000 de concerte în țară și în lume, în cadrul unor importante festivaluri.

Foto: Marin Constantin – madrigal.ro

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.