Marina Constantinescu: Adunarea noastră în jurul domnului George Banu este un semn de normalitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-adunarea-noastra-in-jurul-domnului-george-banu-este-un-semn-de-normalitate/

Marţi, 28 octombrie, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, a fost lansată cartea „Cortina sau fisura lumii” de George Banu, tipărită de Editura Humanitas.

Un articol de Judy Florescu|30 octombrie 2014

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a fost gazda lansării cărții Cortina sau fisura lumii de George Banu, în cadrul Festivalului Național de Teatru, ediția 2014. La eveniment au luat cuvântul Marina Constantinescu, Lidia Bodea, Adam Biro și George Banu. De asemenea, cei aflați în incinta spațiului cultural Humanitas au avut parte de o audiție unică a câtorva pasaje din cartea lui George Banu, lectură realizată de Eliza Păun, actriță.

Lidia Bodea: „De la prima apariție, Cortina sau fisura lumii a fost catalogată de presa franceză ca o carte de excepție. Vorbim despre o carte neobișnuită, îndrăzneață și cuceritoare. Este o carte de graniță, în opinia mea, pentru că este o carte care se construiește pe intertextualitate, interdisciplinaritate. E un dialog aici între teatru cu toate elementele lui – scenă, text și cortină și pictură.”

1911093_10204278645878454_3178619397824883552_op„Dacă scena face din oameni niște actori sub înaltă supraveghere, cea a marelui păpușar, care e invocat adesea pentru a atesta sfârșitul reprezentației lor în această lume, ea conchide o finitudine.” Eliza Păun a lecturat din cartea Cortina sau fisura lumii.

Marina Constantinescu: „Cartea Cortina sau fisura lumii, pe care editura Humanitas o reeditează în această formulă extraordinară, este un album de artă în care fotografiile sunt splendid prelucrate. Toată cartea are o textură de mare eleganță. Este o propunere pe care domnul George ne-o face, de a călători vizual în lumea teatrului şi a textelor importante.  Pentru mine, această călătorie vizuală, dar și în lumea cuântului, are trei puncte, poate subiectiv dezvoltate: sprijinul în fața esteticii cortinei și a ceea ce este dincolo de ridicarea cortinei, o lume care stă să ni se arate, o lume plină de învăluire și de consistență, o lume neașteptată. Cortina de fier în spatele căreia am crescut și perdeaua de susținere a magicului.”

George Banu: „Sunt într-adevăr foarte emoționat nu numai de apariția cărții, ci și de faptul că această copertă, foarte reușită după părerea mea, este o  imagine care ne arată că dincolo de cortină există viață, există revelație, și nu numai marea lume, ci această mică zonă miniaturală a realului către care ne putem uita când dăm cortina ușor deoparte.”

foto: Elena Simion / Florin Biolan

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.