Marina Constantinescu, de vorbă cu light designerul Ioan Lazăr, la Nocturnele TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/marina-constantinescu-de-vorba-cu-light-designerul-ioan-lazar-la-nocturnele-tvr/

„Pentru reuşita unui spectacol sunt importanţi trei factori: actorul, scenograful şi lumina”, consideră Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne. Poveştile pe care Nelu Lazăr le-a adunat în suflet, după o viaţă dedicată teatrului, ies la lumină, vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+:

Un articol de Petre Ivan|5 Iunie 2015

În 1957 a fost adus în teatru de Lucia Sturdza-Bulandra. Avea 19 ani. Lucia Sturdza-Bulandra  i-a spus atunci lui Liviu Ciulei: „Liviule, să ai grijă de băiatul ăsta!”. Iar maestrul Ciulei a făcut întocmai, cei doi având o colaborare care a trecut de graniţa unor simpli colegi de teatru.

„Ciulei nu-mi cerea nimic. Eu îl înţelegeam, simţeam ce voia!”, îşi aminteşte Ioan Lazăr.

În teatru (dar nu numai), lumina însoţeşte fiecare personaj, toate visurile unui regizor şi întreg spaţiul scenografului.

Lumina este peste tot, chiar şi în umbre. Nelu Lazăr, cum îi spun cei apropiaţi, a fost omul care a acompaniat „cu lumină” munca actorilor şi regizorilor Teatrului Bulandra timp de peste 50 de ani.

„Ştiam, pe dinafară, fiecare mişcare a actorului pe scenă”, mărturiseşte invitatul Marinei Constantinescu, Ioan Lazăr.

Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne

Ioan Lazăr, invitatul Marinei Constantinescu la Nocturne

Cum l-a legat pasiunea pentru munca lui de un loc cu atâta seducţie (Teatrul Bulandra) încât a atras valorile ca un magnet, aflăm la Nocturne, vineri seară.

Atunci, telespectatorii TVR au privilegiul de a sta în primul rând la spectacolul vieţii lui Nelu Lazăr în teatru: despre pionieratul light designului de astăzi, despre cum se punea lumina manual şi despre cum se „ţesea” povestea din „mânuirea” luminilor de către Ioan Lazăr.

Valoarea unui spectacol de teatru este strâns legată şi de oamenii din spatele scenei, de talentul şi de munca lor. La Nocturne de vineri, 5 iunie, vom cunoaşte un astfel de profesionist: Ioan Lazăr.

Foto: Marina Constantinescu, Ioan Lazăr, Nocturne – tvr.ro

19
/02
/19

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară.

19
/02
/19

Se joacă la Green Hours spectacolul „Această Sonia” – un one-woman show cu Letiția Vlădescu, scris și regizat de Lia Bugnar.

18
/02
/19

Unul dintre cei mai mari dirijori români, CRISTIAN MANDEAL – care se bucură de peste 45 de ani de activitate, în care a dirijat sute de concerte pe 4 continente, în 35 de ţări – și tânărul violoncelist român ȘTEFAN CAZACU (25 de ani), care cântă pe un violoncel creat în urmă cu 101 ani, la Torino (Italia), de către lutierul Georg Ullman – își dau întâlnire pe scena Sălii Radio, într-un concert extraordinar prezentat vineri, 22 februarie (19.00), alături de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO.

17
/02
/19

CRONICĂ DE FILM În „Marele Dictator” (1940), Chaplin îl parodia pe Hitler. Scena jocului macabru cu globul pământesc folosit ca balon a devenit cult. Un portret sarcastic al unui om diabolic care influenţează întreaga lume face şi regizorul Adam McKay în „Vice”, o satiră la adresa fostului vicepreşedinte american Dick Cheney.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

Page 1 of 77712345...102030...Last »