Mario Vargas Llosa: „Premiul Nobel trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreți”
https://www.ziarulmetropolis.ro/mario-vargas-llosa-premiul-nobel-trebuie-sa-fie-pentru-scriitori-nu-pentru-cantareti/

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa a declarat, la Berlin, cu prilejul prezentării noului său roman „Cinco esquinas”, că Premiul Nobel pentru Literatură trebuie să fie pentru scriitori nu pentru cântăreţi, într-o aluzie la Academia Suedeză privind decernarea râvnitului premiu lui Bob Dylan.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2016

Întrebat dacă îi plac cântecele lui Bob Dylan, Mario Vargas Llosa a răspuns afirmativ, dar când a fost întrebat și despre deschiderea Nobelului pentru Literatură, în general, spre poezia cântată, scriitorul peruan a respins clar această posibilitate.

„Premiul Nobel trebuie să răsplătească o operă literară de calitate și recunoscută ca având calitate, dar să nu fie atât de cunoscută, astfel încât premiul să o ajute să obțină recunoaștere. Trebuie să fie un premiu pentru scriitori și nu pentru cântăreți”, a mîrturisit scriitorul peruan în ovațiile auditoriului postului de radio RBB.

Întrebarea despre Bob Dylan a apărut când s-a vorbit despre unul din personajele romanului lui Llosa care este un recitator de poezie iar autorul a subliniat că poezia se scrie în prezent pentru a fi citită sau cântată.

Llosa a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 2010 pentru „cartografierea structurilor puterii și pentru imaginile energice ale rezistenței, revoltei și înfrângerii individuale”.

Foto: Mario Vargas Llosa, Bob Dylan – facebook

24
/01
/17

Editura Nemira publică o selecție deosebită, dedicată iubitorilor de scrisori redescoperite în sertare și arhive, ca mărturii intime, scoase la lumină în epoca e-mailului și a SMS-ului: 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, în selecția lui David H. Lowenherz. Lansarea are loc miercuri, 1 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/01
/17

Marți, 24 ianuarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38), va avea loc un eveniment dedicat volumului Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov, volum aflat în topul vînzărilor Editurii Polirom la Salonul Internațional de Carte Gaudeamus, ediția 2016. Participă: Veronica D. Niculescu, traducătoarea volumului și Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecției „Biblioteca Polirom”. Moderează: Emanuela Ignățoiu-Sora

19
/01
/17

Romanul „Cinci colțuri” (cea mai recentă carte a lui Mario Vargas Llosa), în traducerea lui Marin Mălaicu-Hondrari, a văzut lumina tiparului la Humanitas Fiction, la sfârșitul anului trecut, în seria de autor dedicată marelui scriitor peruan.

17
/01
/17

În această seară, de la ora 19.00, la ceainăria Cărturești Verona, editura Nemira lansează o carte fundamentală pentru istoria ideilor, tradusă pentru prima dată în România: Numărul de aur. Rituri și ritmuri pitagoreice în dezvoltarea civilizației occidentale, de Matila C. Ghika. Volumul cuprinde o scrisoare către autor semnată de Paul Valéry, prefață de Basarab Nicolescu și este tradusă din limba franceză de Adrian Pătrușcă.

16
/01
/17

Cartea „Zgomotul timpului” a fost publicată anul trecut în colecția Babel de la Editura Nemira (ediția a II-a, traducere de Virgil Stanciu).

16
/01
/17

Poetul, prozatorul, criticul literar și publicistul Mircea Cărtărescu a fost desemnat, duminică seară, câștigător al celei de-a XXVI-a ediții a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, care se acordă, în fiecare an, pe 15 ianuarie, la Botoșani.

09
/01
/17

Cartea de povestiri „Dragoste la 17.50 $” (traducere din limba engleză și note de Cristian Neagoe), de Charles Bukowski, a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2016.

09
/01
/17

După un an cu o mulțime de cărți interesante apărute în România, din care însă puține sunt reale evenimente editoriale, Ziarul Metropolis vă propune un top 10 al celor mai semnificative apariții din anul care tocmai s-a încheiat.