Marius Chivu: „Ne-am întâlnit într-o cafenea și ne-am împărțit literatura română”
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-chivu-ne-am-intalnit-intr-o-cafenea-si-ne-am-impartit-literatura-romana/

Volumul „111 cele mai frumoase poezii de dragoste din literatura română”, apărut la Editura Nemira, a fost lansat chiar în seara de Dragobete, cu un maraton de poezie la care au participat poeţi prezenţi în antologie.

Un articol de Monica Andronescu|25 februarie 2016

Nu veți găsi printre poemele din antologia realizată de Marius Chivu și Radu Vancu probabil niciunul dintre poemele despre care ați învățat la școală, pentru că atunci când au pornit să realizeze această selecție, unul dintre criterii a fost să evite „capodoperele” tocite de manuale. Scopul? Să-și surprindă cititorii și să facă din acest volum aproape un fel de creație personală, redescoperind poeme mai puțin sau deloc cunoscute, vii, puternice, care să-i surprindă pe cititori – acesta fiind mărturisit sau nu un alt criteriu.

La Cafe Verona, a avut loc în seara de Dragobete lansarea acestei antologii curajoase, care se întinde pe 230 de ani, cel mai vechi poem selectat datând din anul Domnului 1785, și aparținându-i lui Ienăchiță Văcărescu, iar cele mai noi chiar din 2015. Antologia cuprinde 111 poeți și 111 poeme, fiecare poet fiind prezent cu câte un singur poem. Cincisprezece dintre ei au participat aseară la micul maraton de poezie din cafeneaua de la Cărturești și și-au citit poemul. Printre ei Iulian Tănase, Florin Iaru, Angela Marinescu, T.O. Bobe, Miruna Vlada, Svetlana Cârstean, Claudiu Komartin.

IMG_3156

Iulian Tănase. Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment!

Înainte ca T.O. Bobe să dea startul lecturilor – în ordine alfabetică –, Marius Chivu a spus povestea acestei antologii de dragoste, pe care a realizat-o împreună cu Radu Vancu. Motivele le-a expus pe scurt și cu umor: „Radu e un foarte bun cunoscător al poeziei românești, e un adevărat tonomat, poate să recite cel puțin o strofă din orice poet român din toate timpurile, mai puțin din poezia lui… Dar a fost și o strategie, am zis că dacă antologia asta iese rău pot oricând să dau vina pe Radu. Ne-am întâlnit într-o cafenea și ne-am împărțit literatura română în mod echitabil. Ne-a fost cumva ușor știind că avem un singur poem de fiecare poet, dar în același timp greu pentru că în cazul unora dintre poeții selectați aici a fost realmente cumplit să alegem doar un singur poem. Sunt câțiva care au scris foarte multă poezie de dragoste, spre deosebire de alții care n-au scris deloc. Da, am avut și surpriza asta, să citești poeți foarte mari și să-ți dai seama că în viața lor n-au scris un singur poem de dragoste”, a spus Marius Chivu. Cât despre absența unor nume precum Alecsandri, Coșbuc sau Goga, cei doi au spus că și-au asumat un volum în care să existe doar „poezie vie”, fie ea scrisă la 1785 sau în 2015.

Într-o sală arhiplină, în care prezența era preponderent feminină, prezența poetelor în volum, a fost un mic prilej de glumă. „La un moment dat ne-am panicat că nu prea erau fete și că risca să iasă o antologie predominant masculină, pentru că ăsta e adevărul, în literatura noastră, mai puțin perioada contemporană, sunt foarte puține scriitoare. Însă la numărătoarea finală am scos 22”, a spus Marius Chivu. Iar Radu Vancu l-a completat: „Sunt 22 de poete din 111, ceea ce face fix 20 la sută. Nu e chiar ca la frăția musulmană, dar nici departe nu e… Însă dacă ne uităm la istoriile literare ale literaturilor majore o să vedem că proporția cam tot asta este. De ce? O să ne explice studiile feministe…”. Cât despre volum „a fost o experiență erotică, firește”, a mai spus Radu Vancu, râzând. Spre exemplificare, un poem al Angelei Marinescu, prezentă aseară la Cafe Verona, unde, cu prezența ei inconfundabilă, teatrală și magică l-a citit în picioare într-o sală amuțită de emoție: „Blues”.

IMG_3111

Angela Marinescu. Click pe imagine pentru a vedea o GALERIE FOTO de la eveniment!

„Iubirea pentru tine m-a pârjolit ca un foc și am rămas arsă

pe pielea mea de femeie, arsurile sunt mari cât niște hărți

și rana care seamănă cu harta României este cea mai mare și

nu se mai poate vindeca niciodată. de aceea voi muri, au spus-o toți,

nu pentru că tu nu m-ai iubit. Erai prea primitiv și prea dur

pentru mine. mie îmi plac intelectualii de stânga, handicapații

sociali, bărbațiiu atât de virili încât pot renunța la virilitate și

chiar dacă erai nebun, erai mai puțin nebun decât mine. mi-am asumat

nebunia, boala, sărăcia și vârsta, tu nu ți-ai asumat nimic, de aceea

cerul de deasupra capului tău te apasă și-ți strivește craniul.

îmi plac slăbiciunea adâncă și metafizica unui adolescent romantic

nu puterea rigidă și nici extazul lipsit de sânge.

cât timp voi mai avea de trăi mă voi gândi la tine. dar tu ai fost,

ești și vei fi un clovn care, în spatele măștii, a fost

doar un soldat al întunericului, al forței și al plăcerii”.

Din culisele realizării volumului, deși n-au dat nume, cei doi realizatori ai antologiei au povestit cum o mare poetă a refuzat să intre în această antologie, pentru că n-a vrut să admită că a scris vreodată poezie de dragoste: „Părea ceva diminuant și rușinos să scrii despre dragoste.”

FOTO: Laura Dobre



29
/09
/15

Institutul Cultural Român de la Viena celebrează împreună cu Centrul Ceh Viena şi alături de alţi 18 membri ai clusterului EUNIC Austria, ce-a de-a 14-a ediţie a unui eveniment tradiţional pentru calendarul cultural austriac: Ziua Internaţională a Cafelei.

25
/09
/15

Semnele norocului pot apărea când te aștepți mai puțin. Vă spun din experiența recentă. În timp ce mă îndreptam cu pași șovăitori spre un spectacol cu accente de thriller socio-economic, cunoscut sub numele de „ședință cu părinții”, semnele norocului s-au arătat de trei ori în mai puțin de 500 de metri, o vrabie și doi guguștiuci eliberându-și intestinele fix în capul meu.

21
/09
/15

În una dintre vânătorile mele prin anticariatele orașului am achiziționat o carte pe care o aveam în vizor de mai mult timp: Raport către El Greco. Bucuria viitoarei lecturi mi-a fost umbrită imediat după ce am deschis cartea.

20
/09
/15

Miercuri, 23 septembrie 2015, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bld, Regina Elisabeta nr.38), Editura Humanitas iubitorii de literatură sunt invitaţi la lansarea volumului ”Să nu plângi” de Lydie Salvayre, roman câştigător al Premiului Goncourt în 2014, una dintre cele mai aşteptate cărţi ale acestei toamne la Humanitas Fiction.

18
/09
/15

Și în această toamnă, Timișoara deschide porțile literaturii la cea de a IV-a ediție a festivalului internațional de literatură. Evenimentul, plănuit să aibă loc în perioada 21-23 octombrie în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara, va prilejui iubitorilor de literatură întâlnirea cu nume importante ale literaturii europene de astăzi.

18
/09
/15

Scriitorul Cristian Teodorescu a particpat, zilele acestea, la un turneu de lansări organizat cu prilejul recentei apariţii în limba polonă a romanului Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012), publicat la editurile Amaltea/ATUT, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar.

17
/09
/15

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deși sentimentală.

15
/09
/15

Asociația Curtea Veche organizează NARATIV - festivalul de lectură pentru copii, proiect cultural finanțat de ARCUB în cadrul programului cultural “Ești București”. Evenimentul va avea loc la Librăria Cărturești Verona în perioada 21-27 septembrie și va cuprinde o serie de activități gratuite susținute de pedagogi non-formali, artiști, specialiști în educație și psihologia copilului.

14
/09
/15

Pe vremea lui Ludovic al XIII-lea, Versailles era doar un modest pavilion de vînătoare. Ludovic al XIV-lea îl transformă într-un centru al puterii, dar şi într-un loc al plăcerii, dorinţei şi desfrîului. Grădinile noului castel, parcurile cu fîntîni, apartamentele legate între ele, totul părea menit să adăpostească aventurile Regelui Soare cu nenumăratele-i amante.

14
/09
/15

INTERVIU Oana Boca Stănescu a fost unul dintre cei 11 manageri culturali (singura din Europa) selectați să participe la ediția din acest an a Festivalului de la Edinburgh, în cadrul „Momentum”, Programul Delegaților Internaționali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh.

14
/09
/15

Marţi, 15 septembrie, ora 19.00, iubitorii de literatură sunt invitaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Irina Margareta Nistor, Ioana Bâldea Constantinescu, Iuliana Alexa şi Laura Câlţea despre romanul Ora de aur al scriitoarei americane Ann Leary. O carte devenită bestseller New York Times la scurt timp după apariţie, nominalizată la IMPAC Dublin Literary Award şi aflată în curs de ecranizare cu Meryl Streep şi Robert De Niro în rolurile principale. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction.

12
/09
/15

Au mai rămas doar două zile până la deschiderea noului an școlar. Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară, ajuns în acest an la ediția cu numărul 13, se va desfășura în perioada 16 – 27 septembrie și va fi găzduit în premieră de Parcul Cișmigiu – intrarea din Bulevardul Regina Elisabeta, în vecinătatea Colegiului Național Gheorghe Lazăr.

10
/09
/15

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.