Marius Manole împlineşte 35 de ani! 6 poveşti-cadou pentru un mare actor
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-implineste-35-de-ani-6-povesti-cadou-pentru-un-mare-actor/

Numărul rolurilor în teatru depăşeşte vârsta pe care o împlineşte astăzi Marius Manole. Născut pe 4 octombrie 1978, actorul le face în fiecare zi cadouri spectatorilor săi, fie că joacă în teatru sau sub cerul liber. Astăzi este rândul lui să primească un dar, de la colegii lui.

Un articol de Judy Florescu|4 octombrie 2013

Numărul rolurilor în teatru depăşeşte vârsta pe care o împlineşte astăzi Marius Manole. Născut pe 4 octombrie 1978, actorul le face în fiecare zi cadouri spectatorilor săi, fie că joacă la Bulandra, la Godot, la Metropolis, la Green, la TNB sau sub cerul liber. Astăzi este rândul lui să primească un dar.

Ziarul Metropolis i-a invitat pe colegii lui Marius Manole să-şi amintească o întâmplare trăită alături de el.

Ana-Ioana Macaria, actriţă a Teatrului Bulandra: „Marius Manole transformă un accident într-o sursă de inspiraţie“

Marius Manole e singurul actor pe care-l cunosc şi despre care pot să spun fără nici o umbră de îndoială că e născut pentru meseria asta. E 100% actor. Seamănă cu o stea care, cu cât se epuizează, cu atât străluceşte mai tare. Munceşte enorm, sare din repetiţie în repetiţie şi din spectacol în spectacol, dar nu se repetă niciodată.

E unul dintre cei mai buni parteneri de scenă – nu am niciun fel de frică atunci când joc cu el şi asta îmi dă bucurie şi libertate. Ştiu că pot să am încredere că orice s-ar întâmpla în spectacol, Marius vede, înţelege şi rezolvă, şi duce mai departe transformând un posibil accident în sursă de inspiraţie. E generos şi-n viaţă şi-n teatru. Sper să i se şi întoarcă ceva din tot ce dăruieşte! La mulţi ani! Să fii sănătos şi fericit!“

Rodica Ionescu, actriță a Teatrului Naţional București: „De ziua lui, Marius Manole a ales să muncească pentru prietenii lui“

„În anul 2010, eu şi Vitalie Bichir am avut premiera la «Buzunarul cu pâine», pe care Marius a organizat-o la o cafenea din Cotroceni. Şi chiar de ziua lui, pe 4 octombrie, ne-am întâlnit, am gătit şi am jucat piesa. Era un concept nou de teatru pe care l-am propus noi. Spectatorii vedeau piesa, iar la final erau serviţi cu mâncare.

De ziua lui, Marius era pe post de manager, de picolo, de plasator, de bucătar, era şi foarte îngrijorat că trebuia să coacem pâinea în timp real. Era o întreagă tevatură. Trebuia să şi miroasă frumos înăuntru a pâine, care la un moment dat să fie servită caldă din cuptor. Dar pâinea nu se cocea la timp. Marius alerga din bucătărie în sala de spectacol, apoi la intrare să primească spectatorii care erau foarte mulţi. A fost foarte comic.

Citiţi şi: Marius Manole: „Joc din frica de a nu avea ce juca mâine“

Îşi organizase la intrare o măsuţă pe care să taie bilete. Alerga şi la bucătărie, alerga şi la mine şi la Vitalie, să ne încurajeze că o să fie totul bine. Nu am ştiut până în ultima clipă dacă pâinea avea să fie gata, dar la un moment dat se deschide o ferăstruică şi Manole, cu mâinile frigând, arunca bucăţele de pâine în noi. Practic, de ziua lui a ales să muncească pentru prietenii lui.“

marius manole

Marius Manole, fotografiat de Elena Simion, în vara aceasta

Istvan Teglas, actor şi dansator: „Marius te împinge să-ţi găseşti o direcţie“

„Acum, când scriu rândurile astea, Marius e lângă mine în cabina actorilor, ne pregătim pentru avanpremiera spectacolului «Revizorul» de la Teatrul Național. Şi acum, ca de obicei, mă pune în dificultate. În timp ce încerc să fac faţă la umorul lui caracteristic, mă străduiesc, fără să ştie, să scriu despre el. Nu e uşor să-l păcăleşti.

De obicei te citeşte din prima şi ai senzația că te cunoaşte mai bine decât te ştii tu. Ghiceşte reacţiile tale înainte să le fi gândit tu şi imediat le întoarce împotriva ta. Te provoacă să ai reacţii de care nici n-ai fi crezut că eşti în stare şi te miri cât de nepregătit poţi să fii. Cu el te simți mereu de parcă eşti trezit dintr-o stare pierdută şi eşti împins să-ţi găseşti o direcţie clară.

Trebuie să mă opresc, cabina în care ne aflăm se umple între timp cu oameni, e o chestie zilnică. La el vin cei care vor o ţigară, cei care au 5 minute de pauză, cei care au nevoie de un sfat pentru a cumpăra un cadou de ziua copilului, cei care vor să rezolve scena cutare, cei care au nevoie de nişte bani sau îi sunt datori de acum un an, cei care sunt disperaţi de indicaţia regizorului sau au o întrebare legată de sistemul calculatoarelor,dar şi cei care vin pur şi simplu pentru că aici vine toată lumea.“

Citiţi şi: VIDEO Exerciţii de imagine cu profesorul Marius Manole

Carmen Lidia Vidu, regizor multimedia: „E un om-sugativă“

„Despre colaborarea mea cu Marius Manole am tot vorbit şi am tot repetat că e un om-sugativă, adică simte ce vrei şi în secunda următoare se mişcă şi vorbeşte exact cum ţi-ai imaginat. Nu mai dezvolt acest aspect. Mă văd din ce în ce mai rar cu el, nu ştiu ce mai face, dar vreau să-i mulţumesc fiindcă într-un fel el m-a făcut cunoscută. Am început să colaborez cu Manole când nici eu nici el nu eram ştiuţi de lume. El a avut norocul să ajungă celebru şi ne-a tras pe mulţi după el.

A continuat să joace în spectacolele mele indiferent de timpul de repetiţie, de locaţii sau de bani. Ştia că devenise cunoscut şi făcea tot posibilul să ne tragă după el. Nu am simţit din partea lui nici milă, nici superioritate, nici vedetisme, ci respect pentru mine, pentru munca mea şi a colegilor lui. Îţi mulţumesc, Marius! La mulţi ani!“

Antoaneta Cojocaru, actriţă a Teatrului Bulandra: „El le are pe toate“

„Am împărţit şi bune şi rele, ne-am influenţat reciproc, ne-am întâlnit exact când trebuia şi, într-un fel, am rămas întâlniţi pentru totdeauna. Pentru mine, Marius rămâne băiatul acela generos, care a venit de la Brăila, într-o zi. M-a facut să râd mult. «Talentul înseamnă curaj, elan, minte liberă». El le are pe toate.“

Vitalie Bichir, actor al Teatrului Naţional Bucureşti: „E un om bun“

„Marius e în primul rând un om bun şi de aceea i se întâmplă tot ce i se întâmplă. La mulţi ani, Prietene!“

Foto cu Marius Manole în deschiderea articolului – Maria Ştefănescu / ArCuB, din spectacolul „Însemnările unui nebun“, de la Sala ArCuB

24
/05
/17

Primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel pentru Literatură împlinește, astăzi, 76 de ani! Cântărețul, compozitorul și poetul Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman) a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece și a influențat prin creația sa generaţii întregi de muzicieni.

01
/05
/17

"Există o inteligenţă a spectatorului, în general, la care, dacă facem apel, ne vom găsi întotdeauna un public fidel." - Maia Morgenstern. Una dintre cele mai apreciate şi iubite actriţe din România, împlineşte astăzi 55 de ani!

13
/04
/17

„Eu sunt o actriţă nesigură, dar în nesiguranţa asta există o siguranţă, acesta e paradoxul" - Rodica Mandcahe. Una dintre cele mai apreciate şi talentate actriţe ale scenei autohtone împlineşte 74 de ani.

03
/04
/17

"Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează." – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlinește astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se nășteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin și Eddie Murphy și se stingea din viață compozitorul Johannes Brahms

22
/03
/17

“Noi toţi vrem ca oamenii să nu ne mintă şi totuşi ne doare cumplit adevărul.” – Tora Vasilescu. Actrița care a debutat pe vremea studenției în “Cursa” lui Daneliuc (1975) împlineşte, astăzi, 66 de ani.

14
/03
/17

O știm și o îndrăgim din “Saltimbancii (1981) – adaptarea nuvelei lui Cezar Petrescu "Fram, ursul polar" -, din „Iarna Bobocilor” (1977), din „Pruncul, Petrolul şi Ardelenii” (1981), din „Faleze de nisip” (1983) și din multe alte filme. Anul trecut, la două decenii de la retragerea din viața publică, actrița a primit premiul de excelenţă la cea de-a 15-a ediţie a TIFF. Carmen Galin împlinește, astăzi, 71 de ani!

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

16
/12
/16

„Ştim cu toţii că nu există familie perfectă şi nici soţul perfect sau soţia perfectă. Să nu mai vorbim despre soacra perfectă… Existăm noi, păcătoşii. […] O viaţă de familie sănătoasă cere folosirea frecventă a trei expresii: Te rog, adică pot?, Mulţumesc! şi Îmi pare rău. […] Să nu terminaţi niciodată ziua fără a face pace! Niciodată, niciodată, niciodată!” - Papa Francisc. Născut pe 17 decembrie 1936 la Buenos Aires, într-o familie modestă, Papa Francisc, pe numele său Jorge Mario Bergoglio, împlinește mâine (sâmbătă) 80 de ani.

09
/12
/16

„Viaţa de zi cu zi seamănă cu un film prost de serie B. Dacă mi s-ar propune s-o ecranizez, aş refuza.” – Kirk Douglas. Ultimul supraviețuitor al epocii de aur a Hollywood-ului împlinește, astăzi, 100 de ani! Cu această ocazie, numeroase ziare din întreaga lume i-au dedicat legendarului actor și producător american articole omagiale.

02
/12
/16

“N-am întârziat niciodată şi n-am obosit niciodată. Am ajuns primul la teatru şi am plecat întotdeauna ultimul.” – Mitică Popescu. Îndrăgitul actor, născut la București, pe 2 decembrie 1936, împlinește astăzi 80 de ani!

24
/10
/16

“Te naști în țara care te naști. (...) Eu sunt româncă din secunda în care m-am născut și așa o să fiu până nu o să mai fiu pe pământ.”- Draga Olteanu Matei. Marea doamnă a teatrului si filmului românesc împlinește astăzi 83 de ani.

20
/10
/16

''Am fost un răsfățat, eu am fost unul dintre actorii care au fost răsfățați. Tot ce am vrut am jucat'' - Ion Dichiseanu. Îndrăgitul actor a împlinit astăzi 83 de ani!

20
/10
/16

"Am jucat alături de Birlic, alături de Calboreanu, de Dina Cocea, Cela Dima, Marcel Anghelescu, actori din marea pleiadă a Teatrului Naţional, care l-au cunoscut şi l-au prins în viaţă pe Caragiale. Să stai lângă ei, să joci alături de ei este un lucru absolut extraordinar..." - Costel Constantin. Unul dintre cei mai importanti actori din „vechea gardă” a teatrului şi filmului românesc împlineşte, astăzi, 74 de ani. În octombrie 2012, Costel Constantin primea o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti

12
/10
/16

„Într-un fel, destui oameni îşi risipesc cea mai mare parte a vieţii, făcând lucruri care nu le plac, la care nu se pricep şi care îi fac nefericiţi. Trist e însă că talente eclatante se irosesc în van, din felurite pricini. Nu contează domeniul, însă sunt dureros impresionat că oameni foarte înzestrați se rătăcesc de marile lor ținte artistice, sportive sau științifice. Puțini dintre ei se redresează în ultima clipă și lasă posterității ceva care să stea oricând mărturie că nu s-au ratat. Toată această categorie de oameni au însă o trăsătură comună: nu cunosc sentimentul invidiei.” - Şerban Tomşa. Autorul romanelor „Biblioteca lui Noe”, „Maimuţe în haremul nopţii”, „Gheţarul” şi „Călugărul Negru” împlineşte astăzi 60 de ani.

11
/10
/16

“Nu sunt o stâncă ce nu poate fi clintită, rece, lucidă, cum par. Nenorocirea este că nu sunt cum par şi că foarte repede omul îşi dă seama de asta. Aspectul exterior mi se trage, cred, din faptul că am fost şi am rămas o mare timidă. De aici, felul meu de a mă purta faţă de interlocutor, de aici senzaţia de inaccesibil.”. – Olga Tudorache.