Marius Manole în dialoguri Nocturne cu Marina Constantinescu, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-in-dialoguri-nocturne-cu-marina-constantinescu-la-tvr-1/

Actorul Marius Manole vorbeşte despre publicul rus de teatru, cariera de actor, viaţă, moarte şi teatru, în 24 octombrie, la ora 24.00, pe TVR 1, TVR HD şi TVR+. 

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2014

„Actorul este un specimen destul de dificil şi un animal destul de scârbos. Nu rezistă în haită dacă nu are un şef foarte puternic”, îşi începe Marius Manole povestea. Vorbind despre regretul de a nu fi avut un mentor la început de carieră, Marius Manole face, la Nocture de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o radiografie a propriei meserii.

Invitatul Marinei Constantinescu la ediţia Nocturne de vineri, 24 octombrie, este actorul Marius Manole. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Nocturne cu Marius Manole_1643

Marina Constantinescu şi Marius Manole, în platoul emisiunii „Nocturne“

Invitatul Nocturnelor este, deşi nu-i place să spună asta cu voce tare, unul dintre cei mai iubiţi, apreciaţi şi solicitaţi actori ai momentului. Angajat al Teatrului Naţional, dar care lucrează şi la Teatrul Bulandra, Metropolis, la Teatrul de Comedie, la Arcub, la Godot etc., Marius Manole are zile cu 3 sau chiar 5 spectacole pe zi, în piese pe care orice actor le visează.

Întors de la Moscova, unde a jucat în piesa „Însemnările unui nebun”, de Gogol, Marius Manole are cele mai calde amintiri despre ruşi: „Ruşii sunt un public draguţ. Ori noi suntem foarte buni, ori ei sunt foarte îngăduitori!”

Într-o emisiune ca o spovedanie, Marius Manole mărturiseşte: „Când am venit în Bucureşti, mă deranja că nu aveam amintiri, nu aveam de ce să mă leg. Pentru mine, oraşele poartă numele persoanei de care m-am îndrăgostit acolo”. Iar Marina Constantinescu vine cu o completare: „În orice poveste de teatru există iubire, pentru că teatrul vorbeşte despre oameni. Şi chiar şi când există multă ură, tot despre iubire este vorba!”

„Acum m-am agăţat de viaţă. Ani la rândul am crezut că teatrul este punctul de care am nevoie, că e insula mea. Până când mi-am dat seama că meseria o poţi face atunci când iubeşti viaţa, nu când o urăşti. Cum am făcut eu…”, se destăinuie Marius Manole în aceeaşi ediţie a Nocturnelor. De urmărit vineri, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – facebook.com/NocturneTVR.

Foto cu Marius Manole – TVR

04
/02
/15

În această iarnă, Opera Comică pentru Copii le-a pregătit spectatorilor săi de toate vârstele o întâlnire specială cu personajele unei poveşti nemuritoare: Peter Pan de Laurenţiu Profeta (muzica) şi Eugen Rotaru (libretul). Premiera are loc vineri, 13 februarie 2015, de la ora 18:00, la Sala Mare a instituţiei (Calea Giuleşti, nr. 16).

04
/02
/15

Proiectele de fotografie documentară spun o poveste despre oameni, una neașteptată, emoționantă, sinceră, fără să-l constrângă pe fotograf la o anumită formă – e alegerea lui ce anume și cum ne arată în imagine.

03
/02
/15

Un student la Politehnica din București, sărac și slobod la vorbă, care-și câștiga pâinea ca pianist într-o școală de dans, a devenit la jumătatea secolului trecut unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai lumii. Îl chema Sergiu Celibidache.

03
/02
/15

Duminică, 8 februarie 2015, de la ora 20:00, , la Sala Mică a Naționalului bucureştean, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru.

03
/02
/15

Primul concert din februarie susţinut de Orchestra Naţională Radio, vineri, 6 februarie (19.00), este un prilej de a-l aplauda pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, cunoscut publicului din întreaga ţară graţie turneelor naţionale “Vă place Bach ?”, “Vă place Brahms?” şi “Vă place tango?”.

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

03
/02
/15

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun și eu unul. Este vorba de topul greșelilor pe care le întâlnesc des în scris și în vorbire.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

02
/02
/15

Nelson Freire, ansamblul Voces8 și dirijorul Riccardo Chailly sunt protagoniștii unor interesante discuri care apar săptămân aceasta în atenția publicului din România. 3 discuri, 3 programe diferite, potrivite pentru toate gusturile celor care iubesc muzica bună – de la renaștere la romantismul târziu, 3 propuneri care vor încălzi serile mohorâte de iarnă pe care le mai avem în față luna aceasta.

02
/02
/15

Prima săptămână din februarie aduce pe scenă trei spectacole excepționale, în regia lui Silviu Purcărete: „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, pe 3 februarie, „Călătoriile lui Gulliver”, exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, pe 4 februarie și „Oidip”, scenariul original și regia Silviu Purcărete, pe 5 februarie.

02
/02
/15

Lucian Boicu, un român stabilit în Canada, a lucrat la efectele vizuale ale filmului "American Sniper", de Clint Eastwood, un lungmetraj nominalizat la şase premii Oscar şi inspirat din povestea adevărată a lunetistului Chris Kyle.