Marius Manole, invitatul lui Mircea Dinescu la Politica si delicateturi
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-invitatul-lui-mircea-dinescu-la-politica-si-delicateturi/

Pasionat de bucătărie, actorul Marius Manole îi dă o mână de ajutor lui Mircea Dinescu: taie conştincios legumele, amestecă în oale şi gustă din tot ce se găseşte pe masă. Politică şi delicateţuri, cu Marius Manole, este la TVR 1 şi TVR+ duminică, 19 noiembrie, de la 15.30.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

 „Am vrut să-l şochez puţin, trebuie să recunosc, dar el e actor şi a văzut multe la viaţa lui”, spune râzând poetul, care îşi aşteaptă invitatul la Politică şi delicateţuri cu două… capete: unul fiert, de viţel şi unul copt, de porc. Duminică, la Politică şi delicateţuri de la TVR 1, invitatul lui Mircea Dinescu este unul dintre cei mai iubiţi actori din noua generaţie: Marius Manole. Ediţia se vede la TVR 1 şi TVR+ pe 19 noiembrie, de la ora 15.30.

„E uşor înspăimântător, dar după ce le vezi în farfurie, gustul îţi domoleşte părerea” spune Marius Manole, pe care Dinescu îl pune la treabă încă de la începutul emisiunii. Pasionat de bucătărie, musafirul taie conştincios legumele, amestecă în oale şi gustă din tot ce găseşte pe masă. Dinescu prepară o mâncare „uşor sălbatică, pentru oameni fini”, adică o tocană din limbă şi falcă de vită şi porc, copan de gâscă afumat, cârnaţi de la Cetate. Nu lipsesc ingredientele sale vedetă: zeama de portocale, dulceaţa de ardei iuţi şi ardeiul copt, dar şi piperul roşu cu aromă de trandafiri.

Marius Manole se simte ca acasă în bucătăria poetului, râde, glumeşte şi participă cu bucurie la prepararea tocanei. „Mi-ar plăcea să învăţ să gătesc ca Dinescu, să am o săptămână în care să stau aici lângă bucătari şi să văd cum fac… mi se pare una dintre cele mai frumoase meserii din lume”.

Dinescu asortează la tocană o salată de varză murată în care pune seminţe, fructe de pădure şi rodie, apoi îl pofteşte pe Marius în cramă, la un pahar de rose.

Gazda şi musafirul ascultă vrăjiţi muzica celebrului lăutar Ionel Tudorache, care îi transpune, cu timbrul său inegalabil şi cu piesele vechi, în atmosfera de la începutul secolului trecut. Discuţia de la masă ne dezvăluie lucruri despre începuturile carierei lui Marius Manole, acesta povestind cu farmec întâmplări hazlii din lumea teatrului, spre deliciul poetului, la rândul său atras de actorie încă din adolescenţă.

Aşadar, duminică, 19 noiembrie, la TVR 1 avem întâlnire cu un actor care excelează prin sinceritate şi firesc: Marius Manole. Politică şi delicateţuri începe la ora 15.30 şi poate fi vizionată la TVR 1 şi TVR+.

***

Actorul Marius Manole s-a născut pe 4 octombrie 1978, la Iaşi. A absolvit, în anul 2000, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, iar între anii 2002 şi 2003 a urmat cursurile secţiei de coregrafie din cadrul UNATC Bucureşti. Din 2002 este angajat al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde în stagiunea curentă, joacă în nu mai puţin de 9 piese. De-a lungul timpului a colaborat cu teatrele Bulandra, Metropolis, Odeon, Maria Filotti din Brăila, Teatrul Naţional Timişoara etc. Deşi declară că nu îl pasionează lumea filmului, de-a lungul carierei a jucat în câteva filme de lung şi scurt metraj sub bagheta unor regizori cunoscuţi, precum Silviu Purcărete şi Alexa Visarion.

Pe lângă rolurile din treatru care l-au făcut celebru, Marius Manole are numeroase alte preocupări, printre care: prezintă împreună cu Marius Tucă programul matinal al postului de radio Smart FM, are roluri speciale în emisiuni de televiziune, se implică în proiecte sociale de impact.

Foto: Marius Manole  si Mircea Dinescu – tvr.ro

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.