Marius Manole și Lia Bugnar prezintă Gala Premiilor Gopo 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/marius-manole-si-lia-bugnar-prezinta-gala-premiilor-gopo-2023/

Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România, se întoarce la cea de-a XVII-a ediţie în Sala Mare a Teatrului Naţional ,,I. L. Caragiale’’ din Bucureşti. Evenimentul organizat pe 25 aprilie va fi prezentat, în premieră, de duo-ul format din actriţa şi scenarista Lia Bugnar şi actorul Marius Manole.

Un articol de Petre Ivan|24 aprilie 2023

Evenimentul va fi transmis în direct, începând cu ora 19:00, pe VOYO, TIFF Unlimited și pe site-ul Galei. Cele mai importante momente surprinse în seara de Gală vor fi difuzate joi, pe 27 aprilie, de la 23:00, pe PRO CINEMA.

Peste 900 de invitați din lumea filmului românesc sunt invitați să participe la evenimentul în cadrul căruia vor fi recompensate performanțele cinematografiei autohtone din ultimul an. Începând cu ora 19:00, nominalizații ediției, alături de mulți alți profesioniști din industrie, invitați și omagiați în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor Gopo, vor fi întâmpinați pe covorul roșu de vedeta PRO TV Amalia Enache.

Printre cei care vor urca pe scena Teatrului Național pentru a înmâna premiile ediției, începând cu ora 20:00, se vor număra actori precum Pavel Bartoș, Andreea Vasile, Medeea Marinescu, Ștefan Velniciuc, Doina Levintza, Vasile Muraru, Ofelia Popii, Conrad Mericoffer, Ana Odagiu, Laura Vasiliu, Mădălina Craiu. Între alți invitați care au confirmat participarea la gală se numără actorii Monica Bârlădeanu, Olimpia Melinte, Adrian Nartea, Ada Condeescu, Denis Hanganu sau Bogdan Farcaș, regizorii Nae Caranfil, Bogdan Theodor Olteanu, Laurențiu Damian, Catrinel Dănăiață. și directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile.

18 lungmetraje românești lansate în cinematografe sau pe platforme VOD în 2022 au fost nominalizate anul acesta la 20 de categorii. Titlurile care concurează pentru trofeul acordat Celui mai bun lungmetraj de ficțiune sunt și cele care au obținut cele mai multe nominalizări:  Metronom (11 nominalizări), Imaculat (10 nominalizări), Oameni de treabă (10 nominalizări), Miracol (9 nominalizări) și Crai nou (7 nominalizări), Pentru mine tu ești Ceaușescu (5 nominalizări).

Cineaștii Alina Grigorei (Crai nou), Monica Stan și George Chiper -Lillemark (Imaculat), Alexandru Belc (Metronomi), Bogdan George Apetri (Miracol) și Paul Negoescu (Oameni de treabă) sunt nominalizații categoriei Cea mai bună regie și concurează pentru premiul oferit de Banca Transilvania.

La categoria „Cea mai bună actriță într-un rol principal”, la care premiul este oferit de Aqua Carpatica, actrițele nominalizate sunt: Andreea Grămoșteanu (#dogpoopgirl), Ioana Bugarin (Miracol), Mălina Manovici (Balaur), Ana Dumitrașcu (Imaculat) și Mara Bugarin (Metronom). Premiul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal”, oferit de Promenada Mall București, va fi acordat unuia dintre cei cinci actori nominalizați la această categorie: Mircea Postelnicu (Crai nou), Serban Lazarovici (Metronom), Emanuel Pârvu (Miracol), Iulian Postelnicu (Oameni de treabă) și Bogdan Dumitrache (Om câine).

Octav Chelaru (Balaur), Monica Stan (Imaculat), Alexandru Belc (Metronom), Bogdan George Apetri (Miracol) și Radu Romaniuc & Oana Tudor (Oameni de treabă) sunt nominalizații categoriei „Cel mai bun scenariu”, la care premiul este oferit de Dacin Sara.

CELLINI va oferi Premiul Gopo pentru „Cele mai bune costume”, pentru care sunt nominalizate Iolanda Mutu Jr. (Capra cu trei iezi), Ana Gabriela Lemnaru (Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie), Iolanda Covalcic (Metronom), Nicoleta Cârnu (Spioni de ocazie) și Luminița Crăciun (Uneori ninge cu zăpadă, alteori cu întuneric).

La categoria „Tânără speranță”, la care premiul este oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, nominalizații sunt: Cristina Popa (pentru montajul filmelor Casa noastră, Aurică, viață de câine și Prima aniversare a lui Arsenchik), Mișu Ionescu (pentru imaginea filmelor Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie și Teambuilding), Ioana Chițu (pentru rolul Irina din filmul Crai nou), Ilinca Neacșu (pentru rolul Viki din filmul Crai nou) și Ana Indricău (pentru rolul Magda din filmul Marocco).

„Premiul Publicului” va fi acordat la această ediție filmului Teambuilding, regizat de Matei Dima, Cosmin Nedelcu și Alex Coteț. Trofeul se acordă producției autohtone cu cel mai mare succes la box-office.

Unul dintre cei mai valoroși actori din România, Mircea Andreescu va fi onorat pe scena Galei, cu „Premiul Gopo pentru Întreaga carieră”, oferit de Apa Nova – o companie Veolia. Actrița Ioana Crăciunescu, va fi distinsă cu „Premiul pentru Întreaga Activitate”, oferit de Primăria Municipiului București prin ArCub. Premiul Special oferit de Dacin Sara, va merge monteurilor de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei.

Ceremonia decernării Premiilor Gopo va fi marcată și de momente speciale, puse la cale cu ocazia celebrării renumitului cineast Ion Popescu Gopo, la împlinirea a 100 de ani de la nașterea sa, alături de multe alte surprize.

Procesul de votare, care implică peste 650 de profesioniști din industria cinematografică, se desfășoară până pe 24 aprilie, ora 23:59, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori, alături de partenerul principal PwC.

Cel mai important eveniment dedicat cinematografiei autohtone va putea fi urmărit live, începând cu ora 19:00, pe VOYO, TIFF Unlimited și pe site-ul Galei.

07
/10
/24

Săptămâna aceasta începe KINOdiseea - Festivalul internațional de film pentru publicul tânăr, ajuns la ediția cu numărul 16. Între 9 și 13 octombrie, la Sala Gloria și Cinema Muzeul Țăranului din București, publicul va putea descoperi o selecție remarcabilă de filme educative, recunoscute și premiate la festivaluri prestigioase precum Annecy, BUFF Malmö sau Locarno Kids.

07
/10
/24

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun. 

02
/10
/24

Una dintre cele mai vaste și diverse selecții de animații produse în ultimul an va putea fi văzută în competiția oficială a celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest, desfășurată în perioada 4-13 octombrie.

30
/09
/24

Festivalul Intonațional de Film și Televiziune SIMFEST, ediția 21, debutează oficial luni, 30 septembrie, cu Zilele Filmului Românesc. Ca în fiecare ediție, evenimentul pune la dispoziția locuitorilor din Tg. Mureș o selecție de filme românești recente, multiplu premiate, care vor fi proiectate zilnic la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Accesul la oricare dintre filmele din festival este complet gratuit și nu necesită rezervare.

26
/09
/24

Peste 350 de filme de scurt si lungmetraj din întreaga lume, grupate în 90 de proiecții, sunt incluse anul acesta în programul Festivalului Internațional de Animație Animest (4 - 13 octombrie). Timp de 10 zile, spectatorii de toate vârstele vor savura poveștile animate pe marile ecrane din București, multe dintre ele prezentate chiar de creatorii lor, invitați speciali la eveniment. Programul complet și biletele la cea de-a 19-a ediție Animest sunt de azi disponbile online. 

24
/09
/24

Astăzi, 24 septembrie, cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București – BIEFF debutează cu două avanpremiere ale filmului TWST / Things We Said Today, cel mai recent film al regizorului Andrei Ujică, în cadrul Galei de deschidere, de la ora 19.00, la Cinemateca Eforie, dar și de la ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco. Proiecția de la Cinemateca Eforie va fi urmată de o discuție cu regizorul Andrei Ujică.