Martin Luther King – documente vândute cu 130.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-luther-king-documente-vandute-cu-130-000-de-dolari/

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Un articol de Andrada Văsii|19 octombrie 2013

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Lotul cel mai valoros, vândut cu 31.250 de dolari, a inclus opt cartonaşe pe care Martin Luther King, figură legendară a mişcării pentru drepturile civile ale cetăţenilor americani de culoare, a redactat, în decembrie 1959, ideile principale ale unui discurs pe care l-a susţinut în biserica sa baptistă din Atlanta.

În total, aproximativ 100 de documente au fost scoase la licitaţie de casa Heritage Auctions.

Licitaţie cu documente semnate de Martin Luther King

Printre acestea s-au aflat pagini manuscrise, cu pasaje subliniate, dintr-o carte scrisă în 1957, scrisori expediate secretarei sale Maude Ballou în timpul unei călătorii în India, dar şi copia unei liste bătute la maşina de scris, care, în ianuarie 1957, semnala Poliţiei din Atlanta „persoanele şi bisericile cele mai vulnerabile în faţa unor atacuri violente”.

Martin Luther King, care a fost asasinat în aprilie 1968 la Memphis, apărea în fruntea acelei liste.

Aceste documente au aparţinut de peste 50 de ani lui Maude Ballou, în prezent în vârstă de 88 de ani. Ele oferă o perspectivă emoţionantă despre anii ’50, în acest sens remarcându-se în special arhivele cu documentele despre boicotul autobuzelor din Montgomery, în statul Alabama, la sfârşitul anului 1955, redactate de pastor.

Martin Luther King

Martin Luther King, în 1964

Textele au fost vândute în cadrul licitaţiei de manuscrise istorice, organizată joi şi vineri la New York de casa Heritage Auctions.

O scurtă scrisoare semnată de regele Louis al XI-lea al Franţei a fost adjudecată cu 1.750 de dolari, iar o alta, scrisă şi semnată de Napoleon Bonaparte pe 20 ianuarie 1807, în care împăratul francez mulţumea unui unchi şi unui verişor, a fost vândută cu 1.875 de dolari.

Foto credit: Wikipedia, Heritage Auctions- documentele lui Martin Luther King

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.

11
/04
/22

Editura Polirom anunță apariția unui titlu-eveniment în cadrul prestigioasei sale colecții de traduceri din literatura universală, „Biblioteca Polirom”: „Poemele posibile. Antologie (1966-1975)” de José Saramago, traducere din limba portugheză și note de Simina Popa, volum publicat cu prilejul centenarului nașterii marelui scriitor portughez, laureat al Premiului Nobel pentru literatură (1998).

07
/04
/22

Joi, 7 aprilie, ora 19.30 Editura Humanitas Fiction vă așteaptă în Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) pentru lansarea romanului Ultimii cai din stepă de Maja Lunde recent apărut în traducerea Ivonei Berceanu în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, un nou roman care face parte, alături de bestsellerurile internaționale Istoria albinelor și Istoria apelor, din tetralogia schimbărilor climatice.

06
/04
/22

Odată cu începerea războiului, oamenii și companiile s-au unit pentru a face bine. Donațiile au fost făcute atât în mod direct, cât și prin SMS, în social media ori pe site-urile asociațiilor. Însă există un loc unde, de peste 8 ani, cei care vor să facă fapte bune se întâlnesc cu cei care au nevoie de ajutor.

30
/03
/22

La editura Humanitas Fiction va apărea în curând romanul „Așteptări” de Anna Hope. Aceasta este cea de-a doua carte a autoarei publicată în România, după bestsellerul „Sala de bal”.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.