Martin Luther King – documente vândute cu 130.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-luther-king-documente-vandute-cu-130-000-de-dolari/

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Un articol de Andrada Văsii|19 octombrie 2013

Zeci de notiţe, scrisori manuscrise şi alte documente scrise de pastorul american de culoare Martin Luther King au fost vândute cu 130.000 de dolari la o licitaţie organizată joi şi vineri la New York.

Lotul cel mai valoros, vândut cu 31.250 de dolari, a inclus opt cartonaşe pe care Martin Luther King, figură legendară a mişcării pentru drepturile civile ale cetăţenilor americani de culoare, a redactat, în decembrie 1959, ideile principale ale unui discurs pe care l-a susţinut în biserica sa baptistă din Atlanta.

În total, aproximativ 100 de documente au fost scoase la licitaţie de casa Heritage Auctions.

Licitaţie cu documente semnate de Martin Luther King

Printre acestea s-au aflat pagini manuscrise, cu pasaje subliniate, dintr-o carte scrisă în 1957, scrisori expediate secretarei sale Maude Ballou în timpul unei călătorii în India, dar şi copia unei liste bătute la maşina de scris, care, în ianuarie 1957, semnala Poliţiei din Atlanta „persoanele şi bisericile cele mai vulnerabile în faţa unor atacuri violente”.

Martin Luther King, care a fost asasinat în aprilie 1968 la Memphis, apărea în fruntea acelei liste.

Aceste documente au aparţinut de peste 50 de ani lui Maude Ballou, în prezent în vârstă de 88 de ani. Ele oferă o perspectivă emoţionantă despre anii ’50, în acest sens remarcându-se în special arhivele cu documentele despre boicotul autobuzelor din Montgomery, în statul Alabama, la sfârşitul anului 1955, redactate de pastor.

Martin Luther King

Martin Luther King, în 1964

Textele au fost vândute în cadrul licitaţiei de manuscrise istorice, organizată joi şi vineri la New York de casa Heritage Auctions.

O scurtă scrisoare semnată de regele Louis al XI-lea al Franţei a fost adjudecată cu 1.750 de dolari, iar o alta, scrisă şi semnată de Napoleon Bonaparte pe 20 ianuarie 1807, în care împăratul francez mulţumea unui unchi şi unui verişor, a fost vândută cu 1.875 de dolari.

Foto credit: Wikipedia, Heritage Auctions- documentele lui Martin Luther King

25
/02
/19

Editura Humanitas îi așteaptă pe iubitorii de carte marți, 26 februarie, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iași, la lansarea volumului "România, te iubesc!" (bestseller Gaudeamus 2018), cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, 

22
/02
/19

Douăsprezece episoade din viața scriitorului Romain Gary, surprinse de François-Henri Désérable în romanul-tribut „Un anume domn Piekielny” (Editura Humanitas Fiction).

11
/02
/19

De peste zece ani, Fundația Calea Victoriei oferă publicului o selecție mereu interesantă de cursuri și ateliere în domeniul artelor și științelor umanise și organizează numeroase evenimente culturale. Echipa Fundației a început anul acesta cu două evenimente având în centru pasiunea pentru muzica clasică și talentul dirijoral, dar și de povestitor, al dirijorului Tiberiu Soare: un concert extraordinar și relansarea a două volume despre muzica clasică.

05
/02
/19

CĂRȚI DE NEOCOLIT Tiparul apare în țara noastră la 1508 dar setea de cunoaștere, de informare a strămoșilor noștri este o realitate confirmată de existența numeroaselor copii ale unui manuscris răspândit în întreaga Europă, cu precădere în Bizanț, și anume ”Alexăndria”.

04
/02
/19

Editura Vellant începe anul cu întrebări însemnate: ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI? „Evoluția bărbatului” este un text echilibrat care are forța să ne schimbe atitudinea față de bărbatul de azi. Cartea lui Grayson Perry contribuie semnificativ la o conversație necesară despre masculinitate.