Martin Scorsese 75!
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-75/

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” – Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generaţiei de regizori americani lansaţi la începutul anilor ’70, Martin Scorsese împlineşte, astăzi, 75 de ani!

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

Martin Scorsese s-a născut la 17 noiembrie 1942, la Flushing (Long Island, statul New York, SUA), într-o familie de origine siciliană. Petrece copilăria în cartierul cunoscut ca Mica Italie („Little Italy”) din New York, ceea ce îl va inspira foarte mult în carieră

Fiind un copil sensibil, micul Martin nu poate practica sporturi, dar este trimis de către părinți la cinema. Urmează apoi o viață religioasă, intrând la Seminar în 1956. Își termină studiile la Cardinal Hays School, apoi urmează studii superioare la Universitatea din New York, începând cu anul 1960. Se specializează în cinematografie în 1966. A fost profesor la această universitate între 1968 și 1970.

În primii ani de carieră cinematografică realizează mai multe scurtmetraje, recompensate cu numeroase premii.

Încurajat de realizatorul John Cassavetes să urmeze un stil mai personal, Scorsese începe să lucreze la filmul ”Mean Streets”, primul film al său aclamat de critică. Totodată, realizarea acestui film prilejuiește întâlnirea regizorului cu actorul Robert De Niro, care devine, din acest moment, un alter ego al cineastului.

Francis Ford Coppola îi deschide porțile studiourilor Warner Bros. Pictures. Cunoaște succesul în fața publicului cu filmul ”Alice Doesn’t Live Here Anymore”, film cu care Ellen Burstyn obține Oscar-ul pentru cea mai bună actriță în 1974.

Scorsese obține premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 1976, cu filmul ”Taxi Driver”. Acest film este nominalizat de patru ori la Oscar.

Anul următor, Scorsese și De Niro se regăsesc pentru realizarea filmului ”New York, New York”, cu Liza Minelli. Din nefericire, filmul este un eșec comercial.

Deși se află într-o stare de epuizare fizică, dar și psihică, Scorsese începe să lucreze la una dintre capodoperele sale, ”Raging Bull” (1980), care-i aduce prima nominalizare la Oscar, în 1981. Pentru interpretarea formidabilă în rolul boxerului Jake La Motta, Robert De Niro primește premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Considerat deja cel mai mare cineast al generației sale, Scorsese continuă cu filmele ”The King of Comedy” (1983), ”After Hours” (1985), ”The Color of Money” (1986), film care-i aduce lui Paul Newman Oscarul pentru cel mai bun actor.

În 1988, Martin Scorsese își vede împlinit unul din visele sale din copilărie: realizarea unui film despre Iisus, ”The Last Temptation of Christ”, adaptat după romanul scriitorului grec Níkos Kazantzákis. Deși este destul de controversat, filmul îi aduce lui Scorsese cea de-a doua nominalizare la Oscar.

Urmează filmele ”Goodfellas” (1990), cu o nouă nominalizare la Oscar pentru Scorsese, și ”Cape Fear” (1991). În 1992, înființează fundația ”Martin Scorsese Presents”, apoi realizează filmele ”The Age of Innocence” (1993), pentru care este, din nou, nominalizat la Oscar, ”Casino” (1995).

Martin Scorsese este distins cu Premiul pentru întreaga activitate de către Institutul American de Film, în 1997.

Anul 2002 marchează o nouă etapă importantă din cariera regizorului, pentru că atunci l-a cunoscut pe actorul Leonardo DiCaprio, cu ocazia realizării filmului ”Gangs of New York”, care i-a adus cea de-a cincea nominalizare la Oscar și premiul Globul de Aur pentru regie.

Regizorul realizează alte două filme cu DiCaprio, ”The Aviator” (2005) și ”The Departed” (”Cârtița”, 2006). Acesta din urmă îi aduce premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și, totodată, primul Oscar din carieră, după alte cinci nominalizări. ”Cârtița” a fost distins, în total, cu patru premii: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun montaj.

Urmeaza thriller-ul de succes ”Shutter Island” (2010), în care colaborează din nou cu DiCaprio. Scorsese a primit cea de-a șaptea nominalizate la categoria cel mai bun regizor a premiilor Oscar, dar și premiul Globul de Aur pentru regia filmului ”Hugo” (2011), care a obținut cinci premii ale Academiei Americane de Film.

Printre alte proiecte ale regizorului se numără și filmele ”Lymelife” (2008), ”The Young Victoria” (2009), serialul HBO ”Boardwalk Empire” (2010-2012), pentru care a regizat episodul pilot. În 2013, Scorsese lucrează din nou alături de DiCaprio în ”The Wolf of Wall Street” (2013), care îi aduce regizorului cea de-a opta nominalizare la Oscar.

Ultimul proiect regizoral al lui Martin Scorsese, din 2016, a fost filmul ”Silence”, care are la bază romanul omonim al scriitorului japonez ”Shusaku Endo”.

(sursa: Agerpres)

Foto: Martin Scorsese – facebook

30
/05
/23

Mini-vacanța de la începutul lunii iunie vine cu mai multe motive de sărbătoare: vreme călduroasă, timp liber de petrecut în familie și cinci zile de filme pentru copii la prețul unic de 10 lei biletul în rețeaua Cineplexx – Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș. Astfel, în perioada 1 - 5 iunie 2023, continuă tradiția de a sărbători Ziua Copilului la cinema cu promoţii de preţ imbatabile.

29
/05
/23

Insula 42, Centrul Cultural Clujean și Cinema Victoria, în parteneriat cu Festivalul Ceau Cinema!, vă invită în data de 4 iunie, începând cu ora 18.00, la Cinema Victoria din Timişoara la un masterclass susținut de Richard Peña, renumit curator, programator și educator de cinema american, dedicat avangardei cinematografice americane a anilor ’40-’60.

26
/05
/23

Programul TIFF.22 (9 – 18 iunie, Cluj-Napoca) va cuprinde o selecție de cinema nordic grație unui parteneriat în premieră între TIFF, institutele de film și ambasadele celor cinci țări din regiune: Danemarca, Suedia, Finlanda, Islanda și Norvegia.

25
/05
/23

„Încă două lozuri" (2023), noua comedie a regizorului Paul Negoescu, „Între revoluţii" (2023), filmul hibrid al lui Vlad Petri, premiat la Berlinale, şi producţia germană „Putem la fel de bine să fim morţi" (2022), care o are în rolul principal pe cunoscuta actriţă timişoreană Ioana Iacob, vor putea fi văzute în cadrul unor proiecții speciale la a zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, ce va avea loc în perioada 12-16 iulie.

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.