Martin Scorsese 75!
https://www.ziarulmetropolis.ro/martin-scorsese-75/

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” – Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generaţiei de regizori americani lansaţi la începutul anilor ’70, Martin Scorsese împlineşte, astăzi, 75 de ani!

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2017

Martin Scorsese s-a născut la 17 noiembrie 1942, la Flushing (Long Island, statul New York, SUA), într-o familie de origine siciliană. Petrece copilăria în cartierul cunoscut ca Mica Italie („Little Italy”) din New York, ceea ce îl va inspira foarte mult în carieră

Fiind un copil sensibil, micul Martin nu poate practica sporturi, dar este trimis de către părinți la cinema. Urmează apoi o viață religioasă, intrând la Seminar în 1956. Își termină studiile la Cardinal Hays School, apoi urmează studii superioare la Universitatea din New York, începând cu anul 1960. Se specializează în cinematografie în 1966. A fost profesor la această universitate între 1968 și 1970.

În primii ani de carieră cinematografică realizează mai multe scurtmetraje, recompensate cu numeroase premii.

Încurajat de realizatorul John Cassavetes să urmeze un stil mai personal, Scorsese începe să lucreze la filmul ”Mean Streets”, primul film al său aclamat de critică. Totodată, realizarea acestui film prilejuiește întâlnirea regizorului cu actorul Robert De Niro, care devine, din acest moment, un alter ego al cineastului.

Francis Ford Coppola îi deschide porțile studiourilor Warner Bros. Pictures. Cunoaște succesul în fața publicului cu filmul ”Alice Doesn’t Live Here Anymore”, film cu care Ellen Burstyn obține Oscar-ul pentru cea mai bună actriță în 1974.

Scorsese obține premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, în 1976, cu filmul ”Taxi Driver”. Acest film este nominalizat de patru ori la Oscar.

Anul următor, Scorsese și De Niro se regăsesc pentru realizarea filmului ”New York, New York”, cu Liza Minelli. Din nefericire, filmul este un eșec comercial.

Deși se află într-o stare de epuizare fizică, dar și psihică, Scorsese începe să lucreze la una dintre capodoperele sale, ”Raging Bull” (1980), care-i aduce prima nominalizare la Oscar, în 1981. Pentru interpretarea formidabilă în rolul boxerului Jake La Motta, Robert De Niro primește premiul Oscar pentru cel mai bun actor.

Considerat deja cel mai mare cineast al generației sale, Scorsese continuă cu filmele ”The King of Comedy” (1983), ”After Hours” (1985), ”The Color of Money” (1986), film care-i aduce lui Paul Newman Oscarul pentru cel mai bun actor.

În 1988, Martin Scorsese își vede împlinit unul din visele sale din copilărie: realizarea unui film despre Iisus, ”The Last Temptation of Christ”, adaptat după romanul scriitorului grec Níkos Kazantzákis. Deși este destul de controversat, filmul îi aduce lui Scorsese cea de-a doua nominalizare la Oscar.

Urmează filmele ”Goodfellas” (1990), cu o nouă nominalizare la Oscar pentru Scorsese, și ”Cape Fear” (1991). În 1992, înființează fundația ”Martin Scorsese Presents”, apoi realizează filmele ”The Age of Innocence” (1993), pentru care este, din nou, nominalizat la Oscar, ”Casino” (1995).

Martin Scorsese este distins cu Premiul pentru întreaga activitate de către Institutul American de Film, în 1997.

Anul 2002 marchează o nouă etapă importantă din cariera regizorului, pentru că atunci l-a cunoscut pe actorul Leonardo DiCaprio, cu ocazia realizării filmului ”Gangs of New York”, care i-a adus cea de-a cincea nominalizare la Oscar și premiul Globul de Aur pentru regie.

Regizorul realizează alte două filme cu DiCaprio, ”The Aviator” (2005) și ”The Departed” (”Cârtița”, 2006). Acesta din urmă îi aduce premiul Globul de Aur pentru cel mai bun regizor și, totodată, primul Oscar din carieră, după alte cinci nominalizări. ”Cârtița” a fost distins, în total, cu patru premii: cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun montaj.

Urmeaza thriller-ul de succes ”Shutter Island” (2010), în care colaborează din nou cu DiCaprio. Scorsese a primit cea de-a șaptea nominalizate la categoria cel mai bun regizor a premiilor Oscar, dar și premiul Globul de Aur pentru regia filmului ”Hugo” (2011), care a obținut cinci premii ale Academiei Americane de Film.

Printre alte proiecte ale regizorului se numără și filmele ”Lymelife” (2008), ”The Young Victoria” (2009), serialul HBO ”Boardwalk Empire” (2010-2012), pentru care a regizat episodul pilot. În 2013, Scorsese lucrează din nou alături de DiCaprio în ”The Wolf of Wall Street” (2013), care îi aduce regizorului cea de-a opta nominalizare la Oscar.

Ultimul proiect regizoral al lui Martin Scorsese, din 2016, a fost filmul ”Silence”, care are la bază romanul omonim al scriitorului japonez ”Shusaku Endo”.

(sursa: Agerpres)

Foto: Martin Scorsese – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.