MARTORUL 17, un documentar despre fenomenul îmbătrânirii populației în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/martorul-17-un-documentar-despre-fenomenul-imbatranirii-populatiei-in-romania/

Documentarul „Martorul 17”, difuzat în premieră naţională pe DIGI LIFE, în data de 1 decembrie 2019, la ora 21:00, prezintă o serie de interviuri cu persoane în vârstă şi cu reprezentanţii instituţiilor ce îi au în grijă, analizând problemele cu care se confruntă, cu scopul de a trage o concluzie pentru fiecare telespectator şi de a căuta o rezolvare în fiecare individ din societatea noastră.

Un articol de Liliana Matei|27 noiembrie 2019

Bătrânețea nu poate fi definită cu precizie,  însă în general este asociață cu atingerea vârstei de 65  ani, în special pentru că încep să se retragă din activitatea profesională. Iar acest fenomen al îmbătrânirii populației, la nivel european, este într-o creștere graduală.

Populația României a scăzut în ultimii 10 ani  cu aproximativ 12% , datorită  în mare parte emigrării, pe fondul sărăciei, din Europa  Centrală. Astfel că, în timp ce aderarea la Uniunea  Europeana a ușurat procesul de emigrare, tinerii, în special cei din mediile rurale, au  părăsit țara în speranța unui trai mai bun și au lăsat  în  urmă  o populație îmbătrânită și săracă.

„Avem multe statistici, putem ști câți bătrâni avem, câți oameni peste o anumită vârstă, dar nu știm poveștile lor”, este de părere Gabriel Jderu, Profesor Doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență socială, București.

Țara noastră se află printre statele europene cu cel mai înalt risc din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Se estimează că până în 2060 rata de dependență din sistemul public de pensii, adică populația de peste 65 ani raportată la populația cu vârsta între 15 și 64 de ani se va tripla.

Efectele îmbătrânirii demografice a populației sunt  destul  de complexe  și se fac resimțite  atât la nivel macroeconomic cât și la nivel microeoconomic.

„Din păcate, ritmul îmbătrânirii populației plasează România pe locul 2, în topul țărilor europene. Iar, conform ultimelor rapoarte ale Institutului Național de Statistică, aproape 1 din 5 români are, în prezent, vârsta de peste 65 de ani”, explică Ioana Petrea, Fundația Regală Margareta a României.

„Soțul meu e mort, de 18 ani, și sunt singură, stau singură și este cam greu acum. Nu mi-am închipuit pe vremea aia că o să fie așa greu, acum”, se confesează Surdanu Vasilica, 95 ani.

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

Daniel Dorobanțu pregătește un concert cinematic ce prezintă în avanpremieră următorul album. Artistul va cânta în Munții Parâng, iar concertul va fi transmis LIVE, duminică, 16 august, de la ora 21:00.

11
/08
/20

Din juriul de concurs al GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP, ediția a 23-a, fac parte: ADRIAN BATISTA – regizor și producător TV, IOANA BOGĂŢAN – actriţă, SILVIA GHIAȚĂ – producător TV, ANDREI și ANDREEA GROSU – regizori, ILEANA LUCACIU – critic de teatru.

11
/08
/20

Teatrul Mic anunță programarea primelor spectacole în aer liber, în cadrul unei stagiuni estivale ce se va desfășura pe scena Teatrului de Vară Herăstrău, începând cu luna august, bineînțeles, respectând măsurile și regulile pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

11
/08
/20

Duminică, 16 august 2020, de la ora 21:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” invită publicul la al cincilea concert al Stagiunii Estivale, eveniment care îi are ca invitați pe actorul Marius Manole și ansamblul Young Beats, coordonat de Zoli Toth. Concertul este intitulat „Ave Maria” și va fi dirijat de Anna Ungureanu – dirijor principal al renumitului ansamblu coral.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

Pagina 1 din 90612345...102030...Ultima »