MARTORUL 17, un documentar despre fenomenul îmbătrânirii populației în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/martorul-17-un-documentar-despre-fenomenul-imbatranirii-populatiei-in-romania/

Documentarul „Martorul 17”, difuzat în premieră naţională pe DIGI LIFE, în data de 1 decembrie 2019, la ora 21:00, prezintă o serie de interviuri cu persoane în vârstă şi cu reprezentanţii instituţiilor ce îi au în grijă, analizând problemele cu care se confruntă, cu scopul de a trage o concluzie pentru fiecare telespectator şi de a căuta o rezolvare în fiecare individ din societatea noastră.

Un articol de Liliana Matei|27 Noiembrie 2019

Bătrânețea nu poate fi definită cu precizie,  însă în general este asociață cu atingerea vârstei de 65  ani, în special pentru că încep să se retragă din activitatea profesională. Iar acest fenomen al îmbătrânirii populației, la nivel european, este într-o creștere graduală.

Populația României a scăzut în ultimii 10 ani  cu aproximativ 12% , datorită  în mare parte emigrării, pe fondul sărăciei, din Europa  Centrală. Astfel că, în timp ce aderarea la Uniunea  Europeana a ușurat procesul de emigrare, tinerii, în special cei din mediile rurale, au  părăsit țara în speranța unui trai mai bun și au lăsat  în  urmă  o populație îmbătrânită și săracă.

„Avem multe statistici, putem ști câți bătrâni avem, câți oameni peste o anumită vârstă, dar nu știm poveștile lor”, este de părere Gabriel Jderu, Profesor Doctor la Facultatea de Sociologie și Asistență socială, București.

Țara noastră se află printre statele europene cu cel mai înalt risc din punct de vedere al îmbătrânirii populației. Se estimează că până în 2060 rata de dependență din sistemul public de pensii, adică populația de peste 65 ani raportată la populația cu vârsta între 15 și 64 de ani se va tripla.

Efectele îmbătrânirii demografice a populației sunt  destul  de complexe  și se fac resimțite  atât la nivel macroeconomic cât și la nivel microeoconomic.

„Din păcate, ritmul îmbătrânirii populației plasează România pe locul 2, în topul țărilor europene. Iar, conform ultimelor rapoarte ale Institutului Național de Statistică, aproape 1 din 5 români are, în prezent, vârsta de peste 65 de ani”, explică Ioana Petrea, Fundația Regală Margareta a României.

„Soțul meu e mort, de 18 ani, și sunt singură, stau singură și este cam greu acum. Nu mi-am închipuit pe vremea aia că o să fie așa greu, acum”, se confesează Surdanu Vasilica, 95 ani.

17
/01
/20

Februarie 2020 aduce, ca evenimente mult-așteptate, nu doar ziua de 29 ci și primele spectacole ale Teatrului Metropolis din acest an. Fiecare reprezentație e o ocazie de a vedea povești cu miez, cu haz și de pus pe gânduri, create de unii dintre cei mai interesanți oameni de teatru.

17
/01
/20

Primul episod al noii producții HBO, „Avenue 5”, realizată de Armando Ianucci, cu Hugh Laurie în rolul principal, va avea premiera la HBO și pe HBO GO pe 20 ianuarie.

16
/01
/20

Teatrul Mic începe noul an alături de ARCUB, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie și Centrul Cultural Ion Manu Otopeni, în cadrul unor parteneriate culturale menite să susțină activitatea teatrului, găzduind o parte dintre cele mai apreciate spectacole din repertoriul curent.

16
/01
/20

Proaspăt apărută la Editura Uniunii Cineștilor din România, „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu”, este o elegantă carte-album în care criticul de film Magda Mihăilescu îi aduce un omagiu distinsei actrițe printr-un portret mozaicat în care sunt puse laolaltă convorbiri, confesiuni, mărturii și o bogată colecție de fotografii.

15
/01
/20

La 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, vă invităm să-l redescoperim prin intermediul fragmentelor de amintiri lăsate de 7 dintre aceia care l-au cunoscut îndeaproape, precum Ioan Slavici sau I. L. Caragiale.

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

Page 1 of 85112345...102030...Last »