MARTORUL 77, un documentar despre Vieți care salvează vieți
https://www.ziarulmetropolis.ro/martorul-77-un-documentar-despre-vieti-care-salveaza-vieti/

Turismul montan din România pe cât este de frumos şi apreciat, pe atât este de periculos pentru cei care se încumetă să-l cunoască din inconştienţă sau pentru a-şi testa limitele. Dragostea de munte face din ei victime inclusiv astăzi când salvamontişti extrem de bine pregăţiţi şi echipaţi îşi pun în pericol propria viaţa pentru a o salva pe a lor.

Un articol de Petre Ivan|16 noiembrie 2020

”Cu mândrie putem spune că România este una din țările cu tradiție în turismul montan. Primele forme de organizare montană datează de undeva de la jumătatea anilor 1800. Suntem cei care am înființat un club de turism montan în România, la 15 ani după ce s-a inventat primul club din lume”, evocă Sabin Cornoviu, președinte Salvamont România și director al Serviciului Public Județean Salvamont Gorj.

Muntele atrage un număr impresionant de turiști de la an la an și nu puțini sunt cei care cred că-l pot cuceri fără o minimă pregătire și experiență. Cei mai mulți ajung la aceste concluzii când deja e prea târziu și singura speranță de a ieși din labririntul naturii rămâne salvamontistul.

”Am participat la mai multe expediții, dar dragostea de munte  îți spune ”Hai, fă și ceva pentru turiști, nu doar pentru tine”. Atunci când s-a dat decretul în 1969 și s-a legiferat activitatea am intrat și eu în rândul salvamontiștilor”, își amintește debutul în calitate de salvamont, Mircea Opriș, maestru al sportului în alpinism.

Toți salvamontiștii pe lângă dragostea față de munte care îi animă au la bază un profund crez uman. O parte imporantă dintre salvamontiști sunt voluntari care își riscă viața din iubire față de munte și semeni. Această meserie are deja o puternică tradiție în România și ea pornește din cele mai nobile intenții.

”Vrem să lăsăm în urma noastră ceva care să ne reprezinte pentru viitor. Fiecare șef de serviciu trebuie să-și pregătească oameni pentru mai târziu. Nu este o meserie în care ți-ai trimis oamenii la un curs la o școală și gata devine marele salvamontist. Din salvator poți deveni victimă oricând”, consideră Puiu Constantin, Salvamont Sibiu.

Frumusețea muntelui este o sabie cu două tăișuri și acest lucru îi știu foarte bine salvamontiștii, adevărați eroi ai munților.

Documentarul 77 ce va putea fi vizionat în premieră națională pe DIGI LIFE, în data de 1 decembrie, la ora 22.00, descrie printr-o serie de interviuri meseria de salvamontist și sentimentul de sacrificiu și dragoste față de munte pe care toți salvamontiștii îl cultivă, în special cei voluntari care își pun viața în pericol pentru a salva alte vieți omenești.     

MARTORUL 77” face parte dintr-o serie de opt documentare care abordează teme sensibile ale societății românești și care vor fi difuzate pe Digi Life.

Filmul este o producție Oblique Media Film și Atic Pictures, regizat de Titi Rădoaie, avându-i producători pe Adela Vrînceanu Celebidachi, Titi Rădoaie, Dan Iancău și Cristina Dobrițoiu.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.