„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului“ a fost desemnată cea mai bună expoziţie a anului 2012 de ICOM
https://www.ziarulmetropolis.ro/marturii-frescele-manastirii-argesului-a-fost-desemnata-cea-mai-buna-expozitie-a-anului-2012-de-icom/

„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” a fost desemnată câştigătoarea premiului Comitetului Naţional Român ICOM pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012.

Un articol de Andrada Văsii|12 iulie 2013

„Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului“ a fost desemnată câştigătoarea premiului Comitetului Naţional Român ICOM pentru cea mai bună expoziţie deschisă în anul 2012.

Cu acest prilej, pe 17 iulie, Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul, dar şi pe reprezentanţii celorlalte muzee la o seară specială, la expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”.

Cultura românească, Europa bizantină

Astfel, de la ora 17.30, va avea loc o întâlnire cu prof. dr. Dan Zamfirescu, care va împărtăşi publicului din pasiunea şi dedicaţia cu care a urmărit pe parcursul întregii sale cariere studiul „Învăţăturilor lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”.

Filolog şi istoric literar, membru al Asociaţiei Slaviştilor din România şi al Uniunii Scriitorilor din România, Dan Zamfirescu este autorul a numeroase studii şi articole de literatură română veche şi despre cultura românească în Europa bizantină şi postbizantină. Este doctor în filologie al Universităţii din Bucureşti, cu teza „Neagoe Basarab şi Învăţăturile către fiul său Theodosie. Probleme controversate”.

Decernare de premii

De asemenea, de la ora 19.30, va avea loc decernarea premiului Comitetului Naţional Român ICOM, ediţia a XIV-a, de către Virgil-Ştefan Niţulescu, preşedintele ICOM România, curatorilor expoziţiei „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului”, Emanuela Cernea şi Lucreţia Pătrăşcanu, specialişti în cadrul Departamentului de Artă Veche Românească al MNAR.

Lucrarea „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie”, numită de B. P. Haşdeu „falnic monument de literatură, politică, filozofie şi elocinţă la străbunii noştri”, este o carte de învăţătură, un manual de educaţie morală şi politică şi, în acelaşi timp, un testament pentru urmaşi, cuprinzând sfaturi, maxime şi învăţături ale domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521) pentru fiul său şi urmaşii acestuia la tronul Ţării Româneşti.

31 de fragmente de picturi

Expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” prezintă, în premieră, 31 de capodopere ale picturii medievale româneşti: fragmentele de frescă păstrate până astăzi din ansamblul decoraţiei murale a bisericii Mănăstirii Argeşului, ctitoria lui Neagoe Basarab (1512-1521).

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii Mănăstirii Argeşului de către echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, o parte din frescele care decorau interiorul lăcaşului – reprezentând mai puţin de 5% din suprafaţa picturii murale originare – au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească, notează Mediafax.

Cele 31 de fragmente de pictură murală sunt redate astăzi publicului într-o prezentare inedită, ca urmare a unui laborios proces de restaurare efectuat pe parcursul ultimelor două decenii de numeroşi specialişti, sub coordonarea prof. univ. dr. Oliviu Boldura, a prof. univ. dr. Dan Mohanu şi a lector univ. dr. Romeo Gheorghiţă.

Info:

Expoziţia „Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului” poate fi vizitată până pe 25 august.

Foto credit: MNAR Arts (Facebook)

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.

07
/06
/21

Cea de a 17-a ediție a Nopții Muzeelor va avea loc sâmbătă, 12 iunie, la nivel național, și propune publicului expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și unele activări în mediul online.

02
/06
/21

Bucureștiul prinde culoare printr-o expoziție care îmbină natura și arta, într-o campanie susținută de gloTM. Aproape 1.000 de metri pătrați de ziduri vor fi transformați în opere de artă de către tinerii artiști români de la Sweet Damage Crew, în parteneriat cu One Night Gallery, în cadrul campaniei ”Eco Graffiti / Rebels with a Cause”, susținută de glo.

02
/06
/21

Avem onoarea să vă invitam la [În]toarcem cânepa spre viitor – primul eveniment multidisciplinar dedicat cânepii, cu expoziție de artă documentară, instalații, performance, conferințe și dezbateri pe teme de economie circulară, între 3-27 iunie, la Muzeul Național al Țăranului Român

02
/06
/21

Gaep prezintă Meditation upon Measure (5 iunie – 31 iulie 2021), o incursiune în practica din anii ’80 a lui Mircea Stănescu, prin intermediul unui corp important de lucrări restaurate cu ocazia expoziției. Desfășurându-se pe ambele etaje ale galeriei, expoziția personală contextualizează această decadă de activitate a artistului atât în raport cu perioada mai recentă de creație, cât și în raport cu circumstanțele în care a debutat și a lucrat generația ’80.

27
/05
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

19
/05
/21

Vineri, 21 mai, începe la București cea de-a doua ediție a Walk & Shoot Fest. Ateliere foto ce au ca temă centrală scena, discuții online despre fotografie și provocările din domeniu, o expoziție despre diversitate pe scena artelor performative, precum și un concept store cu printuri de autor semnate de artiştii colaboratori ai programului Walk & Shoot, se regăsesc în programul festivalului, care se va încheia pe 30 mai.

18
/05
/21

După mai mult de un an de introspecție și de distanțare socială, timpul petrecut cu noi, în spațiile care au devenit din confortabile limitative, a căpătat complet alte semnificații. Momentele dragi din trecut le-am păstrat departe de estompare iar perioadele de solitudine impusă a făcut zilele, săptămânile și lunile să se comprime. Nu știm când și cum au trecut ultimele 15 luni așa că amintirile ne sunt mai apropiate ca niciodată.