Maskar – un nou proiect de educație prin teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/maskar-un-nou-proiect-de-educatie-prin-teatru/

Asociaţia T.E.T.Alexandria în parteneriat cu Asociaţia ADO (Artă pentru Drepturile Omului), Asociaţia REPER21 şi Asociaţia Urbanium lansează un nou proiect de intervenţie culturală, finanţat prin granturi SEE 2009-2014 – „Intervenţii socio-culturale pentru capacitarea comunităţii rome şi pentru încurajarea dialogului comunitar intercultural”.

Un articol de Liliana Matei|26 februarie 2015

Maskar, în limba romani, înseamnă “între” sau “la mijloc”. Pentru demersul proiectului, «maskar» reprezintă o punte între două lumi și două culturi ce coabitează de aproape jumătate de mileniu în Lunca Dunării: cea română și cea romani.

Logo-ul proiectului, inspirat de cultura și tradițiile rome, vine să completeze prin formă și culoare ideea de conviețuire a două culturi (romă și non-romă) care, deși distincte, ocupă același spațiu, găsind puncte de întâlnire, completare și dialog.

Prin Maskar,  organizatorii își propun să documenteze cultura și tradiția romă din Alexandria și Turnu-Măgurele prin intermediul unui program de ateliere de dezvoltare personală și teatru comunitar. Totodată Maskar urmărește să creeze cadrul pentru un dialog activ între reprezentanții societății civile din cele două orașe.

Documentarea va porni de la poveștile personale ale participanților (copii cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, romi și ne-romi) strânse în cadrul atelierelor de trainerii programului (dramaturgul Mihaela Michailov, actrița Katia Pascariu, regizorul Radu Apostol, muzicianul Jak Neumann și actorii Mircea Postelnicu și Vladimir Purdel).

”Este un proiect care își propune să documenteze relații intercomunitare și cred că valoarea lui e pe de o parte una profund creativă și una profund politică, pentru că până la urmă adună laolaltă oameni și povești care ajung să locuiască într-un spațiu comun și ajung să devină solidare. Cred că ăsta e cel mai important lucru – cum reușim în comunități să creăm solidarități care să nu fie doar solidarități temporare, ci solidarități pe termen lung.” (Mihaela Michailov, dramaturg, trainer MASKAR)

IMG_5501
Proiectul va documenta istorii vechi și istorii recente, povești ce se vor finaliza cu o caravană itinerantă.

Două spectacle de teatru și două expoziții vor porni din Alexandria și Turnu-Măgurele spre București și Cluj-Napoca în primăvara lui 2016.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

01
/11
/24

Începutul anului 2025 aduce în atenția publicului un eveniment unic, ce va reuni două figuri emblematice ale cercetării științifice și spirituale contemporane. Profesorul neurolog și psihiatru Dumitru Constantin-Dulcan, autorul cărții „Inteligența materiei”, și Neale Donald Walsch, autorul celebrei serii internaționale „Conversații cu Dumnezeu”, vor oferi o experiență de neuitat la Sala Palatului.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.

30
/10
/24

PROFIL Pe actorul Robert Oprea îl puteți vedea la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești, în spectacole precum „Ivanov” sau „Birlic”. De asemenea, îl puteți descoperi în „Cântăreața cheală” sau „Crimă la Howard Johnson”. Mai nou, face parte din distribuția spectacolului independent „Orfani” de Dennis Kelly, regizat de Laura Ducu, găzduit de Teatrelli. Despre provocările aduse de noul rol și despre drumul său în teatru am discutat într-un dialog pe care vă invităm să-l citiți.

30
/10
/24

Pe 22 octombrie 2024, la ora 17.00, Asociația Narative a lansat website-ul www.lumilaintersecții.ro în cadrul unui eveniment public care s-a desfășurat la Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

29
/10
/24

Anastasia Dade este actriță și aduce pe scenă autenticitate și emoție în rolul său din „Papiloma Party”, un proiect care deschide discuții despre educația sexuală și sănătatea publică.

29
/10
/24

Institutul Cultural Român a acordat duminică, 27 octombrie, în cadrul celei de-a XII-a ediții aFestivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași – FILIT, pentru al treilea an consecutiv, Premiul pentru cea mai bună traducere a unei cărți din limba română, inițiativă a Institutului Cultural Român care urmărește recunoașterea impactului literaturii române în lume, prin efortul exemplar al traducătorilor, excelenți ambasadori ai cărților românești în afara granițelor țării.