Master Class Mariana Nicolesco în memoria legendarei Hariclea Darclée
https://www.ziarulmetropolis.ro/master-class-mariana-nicolesco-in-memoria-legendarei-haricles-darclee/

În perioada 29 iulie-4 august cunoscuta soprană Mariana Nicolesco va susţine cursuri de măiestrie artistică în contextul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée.

Un articol de Liliana Matei|24 iulie 2019

Manifestările vor avea loc sub Înaltul Patronaj UNESCO și se vor desfășura la Brăila, confirmând interesul de care se bucură acest master class în rândul tinerilor artişti lirici din lumea întreagă. Numărul participanţilor se ridică acum la 2900 de speranţe ale artei cântului din 50 de ţări şi 5 continente, anunță organizatorii într-un comunicat de presă.

Manifestările din această vară au o dublă semnificaţie. Ele sunt prilejul de-a evoca marea personalitate a legendarei Hariclea Darclée la 80 de ani de la moartea sa. Conferinţa susţinută vineri, 2 august, de Stephan Poen, medic foniatru, doctor în muzicologie, o va situa în epoca sa pe artista adorată de public şi venerată de compozitori, prima soprană a lumii timp de peste două decenii. Conferinţa va fi punctată de proiecţii video cu arii în care a triumfat Mariana Nicolesco, arii din opere interpretate cândva şi de Darclée: I Pagliacci de Leoncavallo, Mefistofele de Boito, Carmen de Bizet, Aida de Verdi, Tosca de Puccini.

Serata se va încheia cu un recital al tinerilor artişti cuprinzând pagini din vastul repertoriu al Haricleei Darclée.

De asemenea, manifestările constituie un moment privilegiat de pregătire a ediţiei 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de împliniri.

Tinerele talente vor fi aplaudate şi în alte două seri excepţionale, sâmbătă, 3 august, la Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării al laureaţilor Concursului Darclée, acompaniaţi de Corul Filarmonicii George Enescu, pregătit de Iosif Ion Prunner şi de Orchestra Festivalului Darclée, sub bagheta Maestrului Marco Balderi, concert ce reuneşte dintotdeauna peste zece mii de spectatori iubitori ai muzicii, ai vocii, ai cântului.

Duminică, 4 august, tinerii interpreţi ne vor încânta la Gala Master Class, adevărat maraton liric de mai multe ore, ce are loc pe însăși scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.