Măsura timpului: o poveste scrisă altfel
https://www.ziarulmetropolis.ro/masura-timpului-o-poveste-scrisa-altfel/

Ai fost vreodată în mijlocul unei clipe? Poate da sau poate nu. Dar cu siguranţă uneori ţi-ai dorit să treacă timpul mai repede şi alteori să se oprească.

Un articol de Loreta Popa|17 august 2014

Oamenii au această tendinţă, deşi ştiu adevărul. Nu poţi da timpul înapoi. Realmente, nu poţi. Dar următoarea clipă îţi poate răspunde celor mai fierbinţi rugăminţi.

Să negi asta înseamnă să negi cea mai importantă parte a viitorului. Când ai un timp infinit, nimic nu mai este special. Nu poţi aprecia lucrurile pe care le ai fără pierderi sau sacrificii. Există un motiv pentru care Dumnezeu face ca zilele omului să fie numărate. Ca fiecare dintre ele să fie specială. Când începi să numeri clipele, bucuria de a trăi între două răsărituri de soare este pierdută. Când măsori viaţa, nu o trăieşti.

“Măsura timpului”, cartea lui Mitch Albom apărută de curând la Editura Rao, este o fabulă convingătoare despre primul om de pe pământ care a ales să numere orele, să măsoare timpul.

Eşti impresionat. Nu ai altă şansă. Din clipa în care cartea ajunge în mâinile tale este imposibil să nu o citeşti până la capăt. O poveste greu de uitat, splendid scrisă, simplu, direct, fără artificii. Un basm pentru oameni mari, care au uitat să-şi preţuiască viaţa la adevărata ei valoare.

Vorbind despre sensul vieții și al morții, dar şi despre timp, această carte mi-a amintit de piesa lui Lovinescu, “Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă”, o bijuterie a teatrului românesc pe care sufletul meu o poartă la zilele de sărbătoare.

Perfect măsurate, în pasaje aproape de aceeaşi lungime, personajele sunt dezvăluite cititorilor în egală măsură. Până acum, mărturisesc, nu am auzit de Mitch Albom. Dar cred că orice aş fi citit despre el nu m-ar fi impresionat aşa cum a reuşit cartea lui.

Mitch Albom, jurnalist, scenarist şi dramaturg foarte bine cunoscut, a ales să spună o poveste altfel. Inventatorul primului ceas din lume, Dor, este pedepsit pentru încercarea de a măsura cel mai mare dar al lui Dumnezeu, Timpul. El este exilat într-o peșteră timp de secole și forțat să asculte vocile tuturor celor care vin după el.

Aşteaptă în singurătate timp de secole, ascultă rugăminţile oamenilor, caută fără să găsească drumul de întoarcere. Sfâşiat, distrus de lipsa celor dragi, Tatălui Timp sau lui Dor i se acordă libertatea, împreună cu o clepsidră magică și o misiune. Aceea de a găsi un suflet care vrea prea mult timp şi altul care vrea prea puţin.

Mitch Albom Masura timpului

Astfel, învăţând aceste suflete despre adevăratul sens al timpului, se putea răscumpăra. Dor se întoarce în lumea din care a venit, citeşte, învaţă, descoperă, pătrunde adevăratele sensuri ale vieţii, primeşte răspunsuri la rându-i, dar mai ales urmăreşte şi ascultă. Găseşte o adolescentă care este pe cale să renunțe la viață şi un om de afaceri bogat care vrea să trăiască pentru totdeauna. Pentru a se salva pe sine, el trebuie să salveze aceste suflete şi să le ofere o lecţie despre Timp.

Albom a găsit un mod original de a atrage atenţia asupra adevăratului sens al vieţii, a inspirat cititorii de pretutindeni să-și reconsidere noțiunile despre timp, despre cât de prețios este acesta cu adevărat.

Am învăţat din cartea lui că abia când suntem cu adevărat singuri putem îmbrăţişa singurătatea altcuiva, că niciodată nu este prea târziu sau prea devreme, ci este atunci când trebuie să fie. Şi că uneori, atunci când nu-ţi dă nimeni dragostea pe care o doreşti, să dăruieşti te face să crezi că o să primeşti.

Dor, personajul principal al cărţii, a vrut să controleze timpul. Ca pedeapsă, dorinţa i-a fost îndeplinită. În pielea lui am încercat să mă pun şi eu şi mi-am primit răspunsuri unul după altul la întrebări de genul “Ai numărat clipele?” “Le-ai folosit oare cu înţelepciune?” “Ai ştiut să fii nemişcată?” “Să preţuieşti?” “Să fii recunoscătore?” “Să înalţi sau să fii înălţată?” “Un scriitor cu suflet”, aşa este numit Mitch Albom de critica de specialitate de peste Ocean. Dacă aveţi şansa să puneţi mâna pe această carte, vă rog nu ezitaţi. Găsiţi timp să o citiţi! Nu veţi regreta!

Foto: Carlos Osorio

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.