„Matca”, de Marin Sorescu, în această seară, pe TVR 2 şi TVR+
https://www.ziarulmetropolis.ro/matca-de-marin-sorescu-in-aceasta-seara-pe-tvr-2-si-tvr/

În această seară, de la ora 20:10, pe TVR 2 şi TVR+, iubitorii teatrului tv pot urmări spectacolul „Matca”, de Marin Sorescu, cu Leopoldina Bălănuţă, Mitică Popescu şi Dinu Cernescu în distribuiţie.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2016

Dramaturg, poet, pictor, eseist, cronicar sportiv, romancier, ministru al Culturii, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie. O zi care apare doar o dată la 4 ani. Așa că în unele biografii apare 19 februarie ca dată a nașterii. Cei mai mulți dintre noi ni-l amintim doar din poeziile pe care le-am studiat la școală.

Sensibil și inteligent, Marin Sorescu a îmbrăcat tot ce a scris în Metaforă sau Umor. Dar nu metaforă înțepată și umor răutăcios. Între el și cititor se stabilește o adevarată complicitate, căci totul este foarte ușor de înțeles. Metafora cea mai alambicată devine, parcă, mai de înțeles prin scriitura lui.

Textele sale arată viața simplă a oamenilor obisnuiți, cu nuanțele care ne fac să fim prezenți în momentul descris. Detaliile pe care nu le sesizăm mereu, atitudinile, gesturile, obiceiurile, trăirile celor din jurul nostru, Sorescu le vede cu o privire caldă și ni le povestește franc.

marin sorescuNu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege –  „Marin Sorescu, cuceritorul”, de Alex. Ştefănescu (România Literară)

Pe 29 februarie, Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani. Și dacă i-ar fi albit părul, probabil că ar fi semănat cu Einstein.

Matca – de Marin SORESCU

Adaptarea și regia artistică: Dinu CERNESCU

În distribuție:  Leopoldina BĂLĂNUȚĂ, Vasile NIȚULESCU, Mitică POPESCU

Redactor: Marina SPALAS

Scenografia: arh. Teodora DINULESCU

Operator sef:  George GRIGORESCU

Foto: „Matca” de Marin Sorescu – tvr.ro

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?