„Matca”, de Marin Sorescu, în această seară, pe TVR 2 şi TVR+
https://www.ziarulmetropolis.ro/matca-de-marin-sorescu-in-aceasta-seara-pe-tvr-2-si-tvr/

În această seară, de la ora 20:10, pe TVR 2 şi TVR+, iubitorii teatrului tv pot urmări spectacolul „Matca”, de Marin Sorescu, cu Leopoldina Bălănuţă, Mitică Popescu şi Dinu Cernescu în distribuiţie.

Un articol de Petre Ivan|29 februarie 2016

Dramaturg, poet, pictor, eseist, cronicar sportiv, romancier, ministru al Culturii, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie. O zi care apare doar o dată la 4 ani. Așa că în unele biografii apare 19 februarie ca dată a nașterii. Cei mai mulți dintre noi ni-l amintim doar din poeziile pe care le-am studiat la școală.

Sensibil și inteligent, Marin Sorescu a îmbrăcat tot ce a scris în Metaforă sau Umor. Dar nu metaforă înțepată și umor răutăcios. Între el și cititor se stabilește o adevarată complicitate, căci totul este foarte ușor de înțeles. Metafora cea mai alambicată devine, parcă, mai de înțeles prin scriitura lui.

Textele sale arată viața simplă a oamenilor obisnuiți, cu nuanțele care ne fac să fim prezenți în momentul descris. Detaliile pe care nu le sesizăm mereu, atitudinile, gesturile, obiceiurile, trăirile celor din jurul nostru, Sorescu le vede cu o privire caldă și ni le povestește franc.

marin sorescuNu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege –  „Marin Sorescu, cuceritorul”, de Alex. Ştefănescu (România Literară)

Pe 29 februarie, Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani. Și dacă i-ar fi albit părul, probabil că ar fi semănat cu Einstein.

Matca – de Marin SORESCU

Adaptarea și regia artistică: Dinu CERNESCU

În distribuție:  Leopoldina BĂLĂNUȚĂ, Vasile NIȚULESCU, Mitică POPESCU

Redactor: Marina SPALAS

Scenografia: arh. Teodora DINULESCU

Operator sef:  George GRIGORESCU

Foto: „Matca” de Marin Sorescu – tvr.ro

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

23
/07
/24

Hermetica este o denumire generică pentru un ansamblu variat de texte cu alură filosofico-religioasă, compuse într-o perioadă relativ întinsă (secolele III î.d.H. - III d.H.).

22
/07
/24

Ce credea pictorul însuși despre tablourile sale? Că seninătatea atemporală pe care o degaja e departe de misterul la care a vrut să ajungă, că cenzura rațiunii orientează pensula altfel decât ar fi mișcat-o imaginația singură.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.