„Matca”, în ziua în care Marin Sorescu ar fi împlinit 80 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/matca-in-ziua-in-care-marin-sorescu-ar-fi-implinit-80-de-ani/

Spectacolul „Matca” de Marin Sorescu va fi difuzat pe TVR2, luni, 29 februarie, de la ora 20.10, chiar în ziua în care s-a născut autorul. Marin Sorescu ar fi împlinit pe 29 februarie 2016 80 de ani.

Un articol de Liliana Matei|27 februarie 2016

Spectacolul „Matca”, în adaptarea și regia artistică a lui Dinu Cernescu, îi are în distribuție pe Leopoldina Bălănuță, Vasile Nițulesc și Mitică Popescu.

Dramaturg, poet, prozator, eseist, gazetar, pictor, eseist, Marin Sorescu s-a născut în 29 februarie, o zi care apare în calendar doar o dată la patru ani. În acel an 1936 (an bisect), în comuna Bulzești, se năștea cel ce avea să devină într-o zi unul dintre cei mai importanți scriitori români. La doar 37 de ani, Nicolița Sorescu, mama lui, a rămas văduvă și și-a creascut singură cei șase copii. Lumea copilăriei încape cu greu în cele șase volume denumite „La lilieci” publicate între 1973 și 1995, ultimul fiind tipărit postum, în 1998. Într-una dintre poezii evocă singura imagine care i-a rămas legată de tatăl său: „De felul lui se zice că era foarte blând, visător, seara se suia pe o plastă de fân și se uita la stele. Scria și poezii. Pe una a publicat-o, încrustând-o cu briceagul pe o plută tânără pe Dobreț, singura lui tipăritură în timpul vieții, care a tot crescut cu copacul și a avut mare influență asupra mea”.

„Matca” face parte din trilogia „Setea muntelui de sare”, alături de „Iona” și „Paracliserul”. „Oamenii nu-s făcuți spre a fi fericiți. Pământul nu era făcut spre a fi lăcașul iubirii și înfrățirii între oameni. Brrr! Ți se face pielea de găină sub soare”, iată una dintre tristele concluzii ale lui Marin Sorescu!

„Nu lipseşte mult ca în timpul lecturii să ţi-l închipui ca pe o gheişă care îţi face cu ochiul. Spune ceva şi te îndeamnă să te gândeşti la cu totul altceva. Şi aceasta fără să-ţi pună nici o clipă la îndoială capacitatea de a înţelege”, scria criticul literar Alex. Ștefănescu.

Prin spectacolul „Matca”, TVR2 își propune un omagiu la împlinirea a 80 de ani de la nașterea lui.

14
/02
/16

Ziarul Metropolis inaugurează astăzi o rubrică nouă, despre Bucureștiul de totdeauna, ținută de istoricul Georgeta Filitti. În primul episod aflăm despre tratamentele folosite în secolul al XIX-lea (lipitori, praf de gîndaci, fântânica) și despre medicamentele descoperite la începutul veacului trecut (carbaxin, spirulină, moldamin).

08
/01
/16

Atunci când era îndrăgostită, lui Edith Piaf i se părea că aceea e prima şi ultima ei iubire, cea care se întâmplă o singură dată. A declarat că a iubit un singur om, pe Marcel Cerdan, dar toată viața l-a așteptat pe Théo Sarapo. În rest, povestea ei a pendulat între triumfuri, căderi, alcool, morfină și spiritism.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

16
/12
/15

În urmă cu aproape două secole și jumătate se năştea la Bonn, în Germania, Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai lumii. Ziua de 16 decembrie este considerată data de naştere a lui Beethoven, deoarece se ştie că el a fost botezat pe 17 decembrie, ori la vremea respectivă copiii erau botezaţi la o zi după naştere.

30
/11
/15

Actorul care l-a interpretat pe Cetăţeanu’ turmentat în „Scrisoarea pierdută”, distribut de însuşi I.L.Caragiale, s-a născut pe 1 decembrie 1869 şi a decedat pe 17 martie 1940. A fost un artist talentat, dar și un chefliu de pomină.