Matei Bejenaru va expune ,,De la A la B” în cadrul Galeriilor de Artă ,,Cupola” din Iași
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-bejenaru-va-expune-de-la-a-la-b-in-cadrul-galeriilor-de-arta-cupola-din-iasi/

Vineri, 15 martie, Matei Bejenaru va expune în Iaşi la Galeria de Artă ,,Cupola” proiectul de cercetare artistică ,,De la A la B” vizând procesele de gândire asociate tranziţiei dintre două idei.

Un articol de Andrada Văsii|14 martie 2013

Un nou proiect artistic, De la A la B, alcătuit dintr-o expoziție și un performance de Matei Bejenaru va fi prezentat la Galeriile de Artă „Cupola”, respectiv la spatiul tranzit.ro/ Iaşi.

Acest proiect face parte dintr-o serie de expoziții retrospective organizate de către tranzit.ro/ Iași cu scopul de a prezenta munca artistică a unor artiști contemporani importanți din Iași. Seria a început în toamna anului 2012 cu expoziția Îmi place Periferic 3 a artistului Cezar Lăzărescu și continuă în prezent prin a se concentra asupra demersului artistic al lui Matei Bejenaru. Daca prima expoziție retrospectivă a avut loc într-un singur spațiu, între anumite date, acest nou proiect se va dezvolta pe o perioadă de un an, timp în care tranzit.ro/ Iași va organiza mai multe expoziții și alte evenimente, fiind un răspuns la interesul în creștere la nivel local și internațional față de proiectele artistului. Mai mult, tranzit.ro/ Iași va colabora cu Matei Bejenaru în vederea prezentării unei părți a acestui proiect la Muzeul de Artă din Bacău, în luna mai 2013.

Retrospectiva va continua în luna octombrie 2013 prin prezentarea la spațiul tranzit.ro/ Iași a instalației video Cântece pentru un viitor mai bun, împreună cu alte lucrări mai vechi ale lui Matei Bejenaru.

Proiectul De la A la B este o cercetare artistică despre modul în care putem reprezenta vizual procesele de gândire asociate tranziției dintre două idei, stări de fapt sau situații. El vorbește despre eșecul proiectului utopic în care România, o țară fără tradiție tehnologică, a încercat să producă cunoaștere avansată în domeniul cunoașterii științifice, raționale. (Matei Bejenaru, 2013)

Matei Bejenaru pornește într-o călătorie simbolică, pe care o consideră un marș de gândire, între Laboratorul de Tensiuni Înalte al Institutului Politehnic Iași, o platformă științifică dezvoltată tehnologic în anii 80 (punctul A) și un atelier privat de prelucrări metalice și turnătorie din același oraș care, în prezent, produce obiecte religioase de cult din metal cu ajutorul unor utilaje vechi, provenite din foste fabrici de stat (punctul B).

În spațiul galeriei, procesele de gândire asociate marșului iau forma unor structuri spațiale, proiecții de diapozitive și film pe 16mm. (Matei Bejenaru)

Având ca punct de plecare al proiectului un performance intim, realizat înaintea acestei expoziții, un marș din punctul A în punctul B, în orașul Iași, Matei Bejenaru va încheia acest proces artistic cu un performance public la tranzit.ro/ Iași, pe data de 19 martie.

Matei Bejenaru este un artist vizual care trăiește și activează in Iași, predă fotografie și artă video la Universitatea de Arte „George Enescu”. Este membru fondator al Asociației Vector din Iași și director al Bienalei de Artă Contemporană Periferic (1997 – 2008). A participat, printre altele, în expoziții de grup la: Level 2 Gallery, Tate Modern, Londra (2007) și Bienala de la Taipei (2008). Între noiembrie 2010 și iulie 2011, proiectul său experimental de muzică corală, Cântece pentru un viitor mai bun, a fost prezentat la The Drawing Room și Tate Modern (Turbine Hall) la Londra, Western Front la Vancouver, Kunstlerhaus Buchsenhausen, Innsbruck. Între 2011 și 2012, Matei Bejenaru a fost profesor invitat la Universite du Quebec a Montreal. Începând cu 2012, el este artist asociat la Centrul de arta Kettle’s Yard din Cambridge, Marea Britanie.

Info:

MATEI BEJENARU: De la A la B
Expoziție retrospectivă – partea 1
Galeria de Artă „Cupola” Iași și spațiul tranzit.ro/ Iași
Vernisaj: vineri, 15 martie, 2013, ora 18.00, Galeria de Artă „Cupola”
Performance: marți, 19 martie 2013, ora 19.00, la spațiul tranzit.ro/ Iași (Cladirea IASITEX, etaj 7)
Expoziția de la Galeria de Artă „Cupola” va fi deschisă între 15 şi 20 martie 2013.
Curator: Livia Pancu
Fundatia ERSTE este partenerul principal al tranzit.ro
Proiect realizat cu sprijinul Uniunii Artistilor Plastici din Romania, Filiala Iasi

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

 

Credit foto: Matei Bejenaru

30
/05
/23

Cele 10 documentare din programul primei ediții LYNX Festival sunt deja sold-out, cu două zile înainte de începerea evenimentului. În perioada 1 – 5 iunie, la Brașov, pasionații de film și natură se vor putea delecta cu un program complex și complet de proiecții, vernisaje și expoziții de fotografie, activități în natură, masterclass-uri cu invitați internaționali, întâlniri cu artiști locali și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și alte evenimente-surpriză.

30
/05
/23

Muzeul Național de Artă al României este gazda unui nou eveniment „Întâlnire la muzeu”, marți 30 mai 2023, de la ora 18:00, în Sala Auditorium, strada Știrbei Vodă nr. 1. Invitații lui Călin Stegerean sunt Bernard Blistène și Ami Barak, personalități de prestigiu ale artei contemporane.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.