Matei Copil Miner, din 22 noiembrie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-din-22-noiembrie-in-cinema/

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, 22 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|19 noiembrie 2013

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, pe 22 noiembrie.

Filmul spune povestea emoţionantă a unui copil din Valea Jiului, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Matei are 12 ani și este interpretat de Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului. În rolul bunicului îl veţi putea vedea pe Remus Mărginean. Regia şi scenariul sunt semnate de Alexandra Gulea, iar producător este Thomas Ciulei.

Matei locuiește împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecați la muncă în Italia. Între copil și bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din școală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă.

Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu inițiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Matei Copil Miner va avea premiera joi, 21 noiembrie, la ora 20.00, la Cinema Sudio în București. Lungmetrajul este produs de Europolis Film și distribuit de Independenţa Film. Premiera de joi seara este susținută de Institutul Cultural Român.

Despre ideea scenariului din spatele lui Matei Copil Miner, Alexandra Gulea spune: „La sfârşitul anilor ‘90, când copiii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul respectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului.”

Citiţi şi: VIDEO „Matei copil miner“, de Alexandra Gulea, a câştigat marele premiu la Mostra Internazionale del Nuovo Cinema

„Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune am simțit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experiența morții ca punct de ruptură să devină o temă centrală.

Matei Copil Miner

Alexandru Czuli, în filmul „Matei Copil Miner“

Producătorul Thomas Ciulei spune despre „Matei Copil Miner“, a cărui filmare a durat 36 zile (în Uricani și București): „Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârșit pe ecranele cinematografelor. O producție care a durat 4 ani și care a strâns 10 coproducători și cofinanțatori este mereu un test de răbdare și perseverență din partea tuturor.

Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinți atinge un nerv dureros al realității românești. Speranța mea este ca filmul să aducă în discuția publică aceasta situație ale cărei urmări pot avea consecințe grave la nivelul societății noastre.”

Matei Copil Miner a fost nominalizat la „Big Screen Award”, 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu „Lino Micciché” și premiul „Young Critics Award”, Italia, 2013.

De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele premiu la Festivalul International al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.

Foto credit: Matei Copil Miner

28
/02
/15

Actorul american Leonard Nimoy, cunoscut pentru rolul comandantului Spock din serialul "Star Trek", a murit vineri la vârsta de 83. Nimoy a fost internat în spital, săptămâna trecută, după ce s-a plâns de "dureri severe în zona pieptului". El suferea de boala pulmonară obstructivă cronică care duce la insuficienţă respiratorie.

27
/02
/15

Cea mai importantă competiție de scurtmetraj din România, o selecție unică de filme, masterclass-uri, workshop-uri și petreceri îi așteaptă pe spectatori la cea de-a 9-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT, care va avea loc între 15 și 19 aprilie 2015, la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPRO și într-o serie de locuri neconvenționale.

27
/02
/15

"Aferim!", lungmetrajul pentru care cineastul Radu Jude a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2015, va putea fi vizionat în avanpremieră, pe 5 martie, în reţeaua naţională de cinematografe Cinema City.

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.