Matei Copil Miner, din 22 noiembrie în cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-din-22-noiembrie-in-cinema/

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, 22 noiembrie.

Un articol de Andrada Văsii|19 noiembrie 2013

Matei Copil Miner, primul lungmetraj de ficţiune al Alexandrei Gulea, va intra în cinematografe vinerea aceasta, pe 22 noiembrie.

Filmul spune povestea emoţionantă a unui copil din Valea Jiului, ai cărui părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Matei are 12 ani și este interpretat de Alexandru Czuli, un copil din Valea Jiului. În rolul bunicului îl veţi putea vedea pe Remus Mărginean. Regia şi scenariul sunt semnate de Alexandra Gulea, iar producător este Thomas Ciulei.

Matei locuiește împreună cu Bunicul lui în Valea Jiului, părinţii fiind plecați la muncă în Italia. Între copil și bunic se dezvoltă o relaţie de profundă complicitate. În urma unui incident, Matei este exmatriculat din școală, spre disperarea bunicului care reacţionează violent. Copilul fuge de acasă.

Peregrinările lui singuratice se transformă într-un traseu inițiatic. Filmul tematizează pierderea înainte de vreme a copilăriei şi confruntarea lui Matei cu duritatea vârstei adulte.

Matei Copil Miner va avea premiera joi, 21 noiembrie, la ora 20.00, la Cinema Sudio în București. Lungmetrajul este produs de Europolis Film și distribuit de Independenţa Film. Premiera de joi seara este susținută de Institutul Cultural Român.

Despre ideea scenariului din spatele lui Matei Copil Miner, Alexandra Gulea spune: „La sfârşitul anilor ‘90, când copiii străzii erau o prezenţă care mă atingea în mod acut, aflându-mă la o filmare în Gara de Nord, am căutat un copil care să apară în filmul respectiv. După un joc de-a v-aţi ascunselea, m-am împrietenit cu Ionel. Avea 9 ani şi fugise de acasă. Era un copil de miner din Valea Jiului.”

Citiţi şi: VIDEO „Matei copil miner“, de Alexandra Gulea, a câştigat marele premiu la Mostra Internazionale del Nuovo Cinema

„Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune am simțit nevoia să îl concep ca pe un soi de confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experiența morții ca punct de ruptură să devină o temă centrală.

Matei Copil Miner

Alexandru Czuli, în filmul „Matei Copil Miner“

Producătorul Thomas Ciulei spune despre „Matei Copil Miner“, a cărui filmare a durat 36 zile (în Uricani și București): „Mă bucură foarte mult că acest film a ajuns în sfârșit pe ecranele cinematografelor. O producție care a durat 4 ani și care a strâns 10 coproducători și cofinanțatori este mereu un test de răbdare și perseverență din partea tuturor.

Tematizarea problemei sociale a copiilor care cresc fără părinți atinge un nerv dureros al realității românești. Speranța mea este ca filmul să aducă în discuția publică aceasta situație ale cărei urmări pot avea consecințe grave la nivelul societății noastre.”

Matei Copil Miner a fost nominalizat la „Big Screen Award”, 2013, la IFF Rotterdam. La Pesaro IFF of New Cinema, filmul a primit Marele Premiu „Lino Micciché” și premiul „Young Critics Award”, Italia, 2013.

De asemenea, lungmetrajul produs de Thomas Ciulei a luat Marele premiu la Festivalul International al Producătorilor Regiofun de la Katowice, Polonia 2013.

Foto credit: Matei Copil Miner

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.