Matei Copil Miner – Povestea din spatele poveştii
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-copil-miner-povestea-din-spatele-povestii/

Alexandra Gulea este regizorul şi scenaristul peliculei Matei Copil Miner, filmul care spune povestea unui băiat din Valea Jiului, rămas cu bunicul său, părinţii fiind plecaţi la muncă, în Italia.

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2013

Alexandra Gulea este regizorul şi scenaristul peliculei „Matei Copil Miner“, filmul care spune povestea unui băiat din Valea Jiului, rămas cu bunicul său, părinţii fiind plecaţi la muncă, în Italia.

Matei Copil Miner a intrat în cinematografe vinerea trecută, distribuit de Independenţa Film.

Premiera de gală a avut loc joia trecută, pe 21 noiembrie, cu o sală arhiplină. La ieșirea din sala de cinema, mulți spectatori au ținut să stea de vorbă cu Alexandra Gulea, în dorința de a-și exprima satisfacția de a fi văzut un film care le-a stârnit emoții puternice.

La întrebarea „De ce a ales să facă acest film tocmai în acest moment al carierei sale”, Alexandra Gulea a răspuns: „Când am luat decizia de a scrie un film de ficțiune, am simțit nevoia să îl concep ca pe o confesiune, de poziționare. Trebuia să încep cu copilăria, iar experienţa morţii, ca punct de ruptură, să devină o temă centrală”.

„Un film care se adresează atât adulților, cât și copiilor”, spune producătorul Thomas Ciulei – „o poveste despre copilărie pe înțelesul celor mici, dar în care orice părinte se poate regăsi. Povestea lui Matei este povestea multor copii din România. În ciuda experiențelor dramatice prin care este nevoit să treacă, Matei are șansa fie un învingător.”

O poveste de viaţă prin ochii lui Matei Copil Miner

Filmul este inspirat din cazurile reale, din păcate, extrem de numeroase, ale copiilor abandonaţi de părinţii obligaţi de sărăcie să muncească în străinătate. Personajul principal din filmul Matei Copil Miner, Matei, are ca punct de pornire un asemenea caz, un copil pe care Alexandra Gulea l-a întâlnit în urmă cu mai mai mulţi ani, cu ocazia unei filmări în Gara de Nord.

Citiţi şi: Alexandra Gulea: „Alexandru a apărut printr-un miracol, cu foarte scurt timp înainte de filmare“

O parte din personajul Matei se numeşte, de fapt, Ionel. În anii ‘90, Ionel era unul dintre primii copii ai străzii de după revoluţia din Decembrie 1989. Copil de miner, el fugise de-acasă, din Valea Jiului, ajunsese la Bucureşti şi îşi făcea veacul prin Gara de Nord.

Alexandra Gulea l-a cunoscut şi ulterior l-a urmărit, spune ea, „pe drumurile pe care l-a dus viaţa: la un cămin, la o casă pentru copii cu dizabilităţi, apoi la spital, suferind de tuberculoză”. Acum, Ionel are peste 20 de ani şi trăieşte în Italia.

Pentru primul ei film de ficțiune, Alexandra Gulea a revenit în Valea Jiului, la Uricani. „Ca să găsim copilul pentru film, am mers în toate şcolile din Valea Jiului şi am văzut la probe sute de băieţi între 10-12 ani. Alexandru a apărut cu foarte puţin timp înainte de filmare. A dat o probă pentru un copil care trebuia să cânte în film. Când l-am auzit cântând mi-a fost clar: îl găsisem. Un copil de miner muzician.”

Matei Copil Miner

Alexandru Czuli, în filmul „Matei Copil Miner“

Alexandru Czuli, cel ales pentru rolul lui Matei, este pasionat de muzică. Lui Alexandru i-a fost uşor să se adapteze la multe repetiţii sau duble. „Fluieratul lui Matei exista în scenariu, dar secvenţele în care cântă la chitară au apărut odată cu Alex”, povestește Alexandra Gulea.

Alexandra Gulea, regizoarea filmului, îşi aminteşte: „La Antipa eram cu toţii încărcaţi de atmosfera muzeului în şantier, cu mamuţi sub plastic şi urşi în pungi de gunoi. Era o atmosferă halucinantă, ireală. La Antipa, lui Matei i se revela o lume, care în pofida prezenţei morţii, traversează epocile. Acolo intelege noţiunea de evoluţie.”

Băiatul din rolul lui Matei, Alexandru Czuli, nu este singurul din film care nu are nici o legătură cu meseria de actor. Personajul la care Matei fuge de-acasă într-o primă fază se numeşte Izidor şi este chiar cioban la o stână. Pe ciobanul Izidor, Alexandra Gulea l-a cunoscut încă de la primele incursiuni în Valea Jiului. Ea îşi aminteşte: „Îl enervau îngrozitor dublele… Mai ales că în ziua în care filmam s-a născut mielul din film şi Izidor era preocupat de animalele lui.”

Şi una din femeile care se ocupă de bunicului lui Matei când acesta este grav bolnav este tot din Uricani şi se numeşte Gheorghiţa. Alexandra spune: „Pentru mine era esenţial să lucrez cu oameni din Vale. Am rămas foarte legată de locul acela“.

Foto credit: Cinemagia, Nicu Ilfoveanu, Matei Copil Miner

22
/12
/16

Cu siguranţă unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului, care se bucură deja de şapte nominalizări la Globurile de Aur şi se poziţionează astfel ca unii dintre marii favoriţi la Oscaruri, ,,La La Land” va avea premiera în cinematografele din România pe 23 decembrie.

21
/12
/16

“Allied”, cu cu Marion Cotillard şi Brad Pitt în distribuție, “Collateral Beauty”, Will Smith, Keira Knightley, Edward Norton, Kate Winslet şi Helen Mirren, “Alice Through the Looking Glass”, cu Helena Bonham Carter si Johnny Depp și „Office Christmas Party”, cu Jennifer Aniston pe afiș, se numără printre cele mai proaste filme ale anului, în opinia celor de la faimoasa revistă Rolling Stone.

21
/12
/16

Născută într-o zi de 21 decembrie (1935), la Slobozia-Hodorogea, Orhei, în Basarabia, Stela Popescu a venit pe lume într-o familie de învățători, iar prima amintire pe care o are bine întipărită în memorie este invadarea Basarabiei de către armata rusă.

20
/12
/16

Primul spin-off al seriei "Star Wars", "Rogue One: A Star Wars story", a reușit cel de-al treilea cel mai bun start din acest an la box-office-ul nord-american, "pulverizându-și" concurenții. "Rogue One" a avut deja încasări de 300 de milioane de dolari la nivel mondial, deși nu a fost lansat încă în Coreea de Sud sau pe imensa piață chineză.

20
/12
/16

Regizorul și scenaristul Nae Caranfil este deopotrivă autorul textelor și compozitorul pieselor muzicale de pe coloana sonoră a celui mai recent film al său, 6,9 pe scara Richter, o comedie cu momente de musical puse în scenă de coregraful sârb Milan Gromilić. A avut premiera la ediţia TIFF de anul acesta, iar din 20 ianurie 2017 rulează pe marile ecran, inclusiv la Cluj.

19
/12
/16

Al Pacino va juca rolul lui Tennessee Williams în piesa "God Looked Away", prima producţie a Pasadena Playhouse, în programul PlayWorks. Spectacolul, care relatează o perioadă tulburată din viaţa dramaturgului, va avea premiera în primăvara lui 2017.

19
/12
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Dorotheea Petre (aproape 36 de ani) este bine-cunoscută publicului cinefil din ţara noastră, din pelicula „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii” (2006).

19
/12
/16

“Când eram tânăr, viața mi se părea fără sfârșit...” - Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul și figura simbol a cinemaului italian.

18
/12
/16

Topul celor mai bune filme care au putut fi văzute în premieră în România în 2016 este împărţit în trei. Un clasament de 10 poziţii include cele mai îndrăzneţe filme distribuite în cinematografe. Apoi, un top cu câteva filme exclusiv din festivaluri şi trei recomandări de documentare.

16
/12
/16

Relansat pe platforma Cinepub, "Senatorul melcilor", filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1995 în Competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, este o satiră politică în care grotescul este îmblânzit prin comic.

15
/12
/16

Cel mai aşteptat film românesc al anului 2017, ,,Ana, mon amour“, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost selectat în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin (9-19 februarie) şi va putea fi vizionat în cinematografele din România din 3 martie, la scurt timp după premiera internaţională.

15
/12
/16

Tudor Aaron Istodor, actorul din „Fixeur” (regia: Adrian Sitaru), a fost selectat în programul Shooting Stars din cadrul celei de-a 67-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Evenimentul va avea loc în perioada 9-19 februarie 2017, în capitala Germaniei.

12
/12
/16

O participare istorică la Cannes, prezenţe şi premii în alte festivaluri importante, o nouă reformă, dezorientarea sau manierizarea unor regizori consacraţi, încercări onorabile de film de gen, documentare îndrăzneţe, dar şi obişnuitele pocnitori: un an 2016 bogat pentru cinematografia română.

12
/12
/16

Lucasfilm prezintă primul film din seria de filme de sine stătătoare „Star Wars”: „Rogue One: O poveste Star Wars”, o nouă aventură epică. Într-o perioadă plină de conflicte, un grup de eroi neobişnuiţi îşi unesc forţele pentru misiunea de a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.