Matei Visniec, 59. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/matei-visniec-59-la-multi-ani/

Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuţi dramaturgi români din străinătate, împlineşte astăzi 59 de ani.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2015

 „Râsul are un efect de bumerang şi trebuie să ai curajul să ţi-l asumi. Căci foarte adesea, când râdem de altul, nu înţelgem că râdem de noi înşine” – Matei Visniec.

Poetul, romancierul şi dramaturgul Matei Visniec s-a născut în 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi. Locuieşte de aproximativ 24 de ani la Paris şi a început să scrie teatru din 1977. Debutul său nu a fost unul tocmai fericit, fiind interzis de cenzori încă de la primele scrieri.

În 1987 Matei Vişniec a fost invitat în Franţa de către o fundaţie literară, moment în care a cerut şi a primit azil politic. După căderea comunismului, Vişniec a devenit unul dintre cei mai apreciaţi dramaturgi din România. A devenit foarte apreciat şi peste hotare în 1992, odată cu producţiile Horses at the Window (Caii la fereastră), în Franţa, şi Old Clown Wanted, la Bonner Biennale.

De atunci, piesele lui Matei Vişniec au fost produse în Franţa, Germania, Statele Unite, Danemarca, Austria, Polonia, Finlanda, Italia, Turcia, Brazilia, Republica Moldova şi Romania.

 Matei Vişniec în cifre

20 de ţări s-au bucurat de piesele sale de teatru

1972 – debut în poezie în revista „Luceafărul“ şi apoi în volum în cu culegerea „La noapte va ninge“ (Editura Albatros). Membru fondator al Cenaclului de Luni.

1977 – Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea din Bucureşti.Matei Visniec

1987 – cere şi obţine azil politic în Franţa.

1988-1989 – jurnalist BBC, secţia în limba română.

1989-1991 – revine în Franţa cu o bursă doctorală.

1992 – primul spectacol în Franţa, „Caii la fereastră“, Teatrul Les Celestins des Lyon.

1992 – prezent: jurnalist la Radio France Internationale.

2014 – a câştigat Premiul literar „Augustin Fratila” – romanul anului 2013, editia a III-a in valoare de 10 000 de euro pentru romanul  „Negustorul de inceputuri de roman”.

Limba română a fost degradată teribil de tare din cauza modului în care vorbesc şi se exprimă politicienii, a modului în care televiziunea a înţeles să nu-şi facă datoria, din cauza faptului că democraţia nu s-a transformat în civilizaţie, ci s-a transformat în gâlceavă. – Matei Vişniec

Foto: Matei Visniec – facebook, wikipedia

 

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.