„Mătușa Julia și condeierul”, pe scenă la Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/matusa-julia-si-condeierul-pe-scena-la-timisoara/

Pentru prima dată adaptat pentru teatru, „Mătuşa Julia şi condeierul” de Mario Vargas Llosa, unul dintre cele mai fascinante romane ale literaturii lumii, s-a transformat în spectacol şi va avea premiera vineri, 18 octombrie, de la ora 19, la Studio „Uţu Strugari” al Teatrului Naţional Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|18 octombrie 2019

Tumultuoasa, scandaloasa, savuroasa, năstrușnica, de-toți-cunoscuta poveste de dragoste „secretă” dintre tânărul Mario și mătușa sa, Julia, își așteaptă spectatorii în decorul de teatru radiofonic și le propune să fie martori la joaca de-a realitatea pe care o inventează, mai în  glumă, mai în serios, Scriitorul, de-a lungul întregului spectacol.

„Mătușa Julia și condeierul” este un proiect important pentru Teatrul Național din Timișoara, care are pentru prima dată ocazia să propună publicului său întâlnirea teatrală cu Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură. Celebru pe plan internațional cu romane care au intrat deja în bagajul cultural de bază – „Orașul și câinii”, „Mătușa Julia și condeierul”, „Povestașul sau Paradisul de după colț”, autor prolific, Mario Vargas Llosa este considerat, alături de Marquez, Borges, Sabato sau Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai literaturii latino-americane.

„Distribuția îi reunește pe  Matei Chioariu,  a cărui charismă și inteligență conferă o dimensiune unică rolurilor pe care le interpretează, Bogdan Spiridon, actor cu spirit ludic ce lasă o urmă de zâmbet în orice scenă, fascinanta și mereu imprevizibila actriță Luminița Tulgara, Cătălin Ursu, actor îndrăgit, binecunoscut publicului din Timișoara, Cristian Szekeres, cu tușele speciale de nostalgică bonomie care îi impregnează rolurile și, nu în ultimul rând, flamboaianta,  Daniela Bostan, actriță pe cât de dinamică, pe atât de empatică”, se arată într-un comunicat al instituției.

Regia spectacolului îi aparține lui Sabin Popescu, acesta fiind și autorul scenariului. Scenografia este semnată de Geta Medinski, sound designul și video designul sunt creația lui Sebastian Hamburger, iar light designul  îi aparține lui Florian Putere.

Următoarele reprezentații sunt programate miercuri, 23 octombrie și joi, 14 noiembrie, de la ora 19, la Studio „Uțu Strugari”.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.