Mecanica inimii – tic-tacul iubirii nu a sunat niciodată mai frumos
https://www.ziarulmetropolis.ro/mecanica-inimii-tic-tacul-iubirii-nu-a-sunat-niciodata-mai-frumos/

Imaginaţi-vă că în loc de inimă aveţi un ceas. Nu bate la fel de puternic, dar rotiţele lui măsoară ritmul iubirii. Știţi că nu vă permiteţi să vă îndrăgostiţi, altfel mecanismul se va destrăma ca o jucărie uitată în pod la finalul copilăriei. Acum veţi înţelege mai bine povestea băiatului care s-a născut în cea mai friguroasă zi din an, cu o inimă îngheţată.

Un articol de Teodora Gheorghe|3 mai 2014

Chris Simion pune ȋn scenă „Mecanica inimii“, unul dintre cele mai frumoase texte scrise ȋn ultimii zece ani, aparținȃndu-i scriitorului francez Mathias Malzieu. Jack (Marius Manole) vine pe lume ȋntr-un anotimp incert, cȃnd soarele a ȋncetat să-și ȋmpartă căldura cu sufletele oamenilor.

Ȋn acest univers al dezumanizării, Madeleine (Maia Morgenstern), o moașă socotită nebună de ceilalți, ȋi dăruiește lui Jack cel mai frumos cadou cu putință: un ceas care-i ajută inima slăbită să existe, ȋn virtutatea unei mecanici bizare.

Locuiesc ȋmpreună ȋn vȃrful dealului, departe de ochii scrutători ai locuitorilor orașului. Izolarea nu este de ajuns ca să asigure liniștea. Ea trebuie ȋnsoțită de o regulă de aur: Jack nu are voie să simtă prea mult.

Excesele sentimentale ȋi pot aduce moartea. Destinul său cunoaște o turnură dramatică cȃnd o ȋntȃlnește pe micuța cȃntăreață (Medeea Marinescu). Drumul prin hățișurile iubirii nu e ușor. Din umbră ȋl pȃndește veșnic un rival răzbunător, Joe (Șerban Pavlu). Din fericire, Jack se ȋntovărășește cu magicianul pitic Méliès (Marian Rȃlea), un ȋnger păzitor neconvențional.

Trucurile regizorale de excepție – ne aflăm, ȋn fond, ȋntr-o atmosferă de iluzionism și iepuri scoși din pălărie – conturează un splendid cadru artistic unde ni se dezvăluie, prin joc, muzică (Alexandru Andrei) și scenografie (Adina Mastalier), parcursul trist al unui băiat condamnat să trăiască doar pe jumătate.

Magie

Acordurile lui Erik Satie sunt presărate de-a lungul piesei asemenea unui leitmotiv melancolic, amintind de fragilitatea propriei existențe. A urmări această adaptare ȋn pȃntecul teatrului Bulandra se compară cu momentul ȋn care deschizi o cutie muzicală și ȋngădui melodiei să-ți brăzdeze cute adȃnci de nostalgie ȋn suflet.

Proiecțiile video realizate de Imelda Manu & VFX Alexandru Andreica ne poartă ȋn secolul XIX, pe străzile Franței, unde Jack descoperă pentru prima dată framătul vieții cotidiene, dar și ispitele dragostei.

Tot ele ne ȋnfățișează interiorul inimii-ceas care palpită, tremură și iubește ca oricare altă inimă. Pe măsură ce pasiunea pentru micuța cȃntăreață crește, rotițele devin tot mai agitate și mai temătoare. Imaginea lor se contractă, apoi se dilată, părȃnd a cotropi ȋntreaga sală.

Am găsit fascinantă utilizarea panourilor ȋn sprijinul glisării de la o scenă la alta, dar și al elementelor-simbol. Decorul asigură nu numai dinamismul acțiunii, dar este responsabil și pentru ilustrarea ȋncărcăturii lirice de la baza romanului.

Panourile servesc, pe rȃnd, ca ferestre (ȋn casa lui Madeleine), pereți (la spital), oglinzi ȋn care Jack ȋși caută cu disperare identitatea (la circ) sau mijloc de a separa realitatea de iluzie.

Iubiri imposibile

Lui Marian Rȃlea nu i-a lipsit nici o picătură din farmecul Magicianului care a ȋncȃntat mii de copii cu a sa Abracadabra. Omul ăsta are mereu cȃte un as ȋn mȃnecă și nu ezită să suprindă prin numerele sale de prestidigitație actoricească.

Ȋmpreună cu Marius Manole, formează un duo impresionant ce ne vorbește deopotrivă despre candoarea copilăriei și despre suferințele ȋntȃmpinate ȋntr-o societate plină de prejudecăți.

mecanica inimii

Medeea Marinescu și Șerban Pavlu, în „Mecanica inimii“ Foto: Oana Monica Nae

Tonul dulce-sarcatic și alura de prichindel ȋnțelept ȋl fac pe Marian Rȃlea alegerea perfectă pentru rolul lui George Méliès (care poartă nu ȋntȃmplător numele primului realizator de filme francez, de asemenea un bun cunoscător al tainelor magiei.)

Magicianul-ceasornicar este el ȋnsuși o păpușă stricată, dar reușește mereu să-i ridice moralul prietenului său, invitȃndu-l ȋn lumea obscură a circului, ȋntr-o ambianță ce frizează uneori grotescul.

Paradoxurile lui Malzieu sunt de-a dreptul ȋncȃntătoare prin tandrețea cu care sunt strecurate ȋn țesătura poveștii. Lacrimile lui Madeleine, păstrate ȋn sticluțe, au puteri tămăduitoare.

„Mecanica inimii nu poate funcționa fără emoții”, mărturisește unul dintre personaje. Deși ceasul este cel care-l ajută să trăiască, adevărata viață a lui Jack se datorează anatomiei simțurilor.

„Mecanica inimii” a avut premiera miercuri, 30 aprilie, la Teatrul Bulandra. Este cu siguranță o piesă ȋn timpul căreia nu veți privi la ecranul telefonului mobil ca să vedeți cȃte minute s-au scurs.

Vă veți asculta doar ticăitul inimii, același care v-a șoptit ȋncă de la ȋnceput că veți fi martorii unei incursiuni pe tărȃmul magic al iubirilor imposibile. Nu uitați să vă ȋntoarceți ceasurile la ora visării!

Foto din Mecanica inimii – Oana Monica Nae

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).