Mecanica inimii – tic-tacul iubirii nu a sunat niciodată mai frumos
https://www.ziarulmetropolis.ro/mecanica-inimii-tic-tacul-iubirii-nu-a-sunat-niciodata-mai-frumos/

Imaginaţi-vă că în loc de inimă aveţi un ceas. Nu bate la fel de puternic, dar rotiţele lui măsoară ritmul iubirii. Știţi că nu vă permiteţi să vă îndrăgostiţi, altfel mecanismul se va destrăma ca o jucărie uitată în pod la finalul copilăriei. Acum veţi înţelege mai bine povestea băiatului care s-a născut în cea mai friguroasă zi din an, cu o inimă îngheţată.

Un articol de Teodora Gheorghe|3 mai 2014

Chris Simion pune ȋn scenă „Mecanica inimii“, unul dintre cele mai frumoase texte scrise ȋn ultimii zece ani, aparținȃndu-i scriitorului francez Mathias Malzieu. Jack (Marius Manole) vine pe lume ȋntr-un anotimp incert, cȃnd soarele a ȋncetat să-și ȋmpartă căldura cu sufletele oamenilor.

Ȋn acest univers al dezumanizării, Madeleine (Maia Morgenstern), o moașă socotită nebună de ceilalți, ȋi dăruiește lui Jack cel mai frumos cadou cu putință: un ceas care-i ajută inima slăbită să existe, ȋn virtutatea unei mecanici bizare.

Locuiesc ȋmpreună ȋn vȃrful dealului, departe de ochii scrutători ai locuitorilor orașului. Izolarea nu este de ajuns ca să asigure liniștea. Ea trebuie ȋnsoțită de o regulă de aur: Jack nu are voie să simtă prea mult.

Excesele sentimentale ȋi pot aduce moartea. Destinul său cunoaște o turnură dramatică cȃnd o ȋntȃlnește pe micuța cȃntăreață (Medeea Marinescu). Drumul prin hățișurile iubirii nu e ușor. Din umbră ȋl pȃndește veșnic un rival răzbunător, Joe (Șerban Pavlu). Din fericire, Jack se ȋntovărășește cu magicianul pitic Méliès (Marian Rȃlea), un ȋnger păzitor neconvențional.

Trucurile regizorale de excepție – ne aflăm, ȋn fond, ȋntr-o atmosferă de iluzionism și iepuri scoși din pălărie – conturează un splendid cadru artistic unde ni se dezvăluie, prin joc, muzică (Alexandru Andrei) și scenografie (Adina Mastalier), parcursul trist al unui băiat condamnat să trăiască doar pe jumătate.

Magie

Acordurile lui Erik Satie sunt presărate de-a lungul piesei asemenea unui leitmotiv melancolic, amintind de fragilitatea propriei existențe. A urmări această adaptare ȋn pȃntecul teatrului Bulandra se compară cu momentul ȋn care deschizi o cutie muzicală și ȋngădui melodiei să-ți brăzdeze cute adȃnci de nostalgie ȋn suflet.

Proiecțiile video realizate de Imelda Manu & VFX Alexandru Andreica ne poartă ȋn secolul XIX, pe străzile Franței, unde Jack descoperă pentru prima dată framătul vieții cotidiene, dar și ispitele dragostei.

Tot ele ne ȋnfățișează interiorul inimii-ceas care palpită, tremură și iubește ca oricare altă inimă. Pe măsură ce pasiunea pentru micuța cȃntăreață crește, rotițele devin tot mai agitate și mai temătoare. Imaginea lor se contractă, apoi se dilată, părȃnd a cotropi ȋntreaga sală.

Am găsit fascinantă utilizarea panourilor ȋn sprijinul glisării de la o scenă la alta, dar și al elementelor-simbol. Decorul asigură nu numai dinamismul acțiunii, dar este responsabil și pentru ilustrarea ȋncărcăturii lirice de la baza romanului.

Panourile servesc, pe rȃnd, ca ferestre (ȋn casa lui Madeleine), pereți (la spital), oglinzi ȋn care Jack ȋși caută cu disperare identitatea (la circ) sau mijloc de a separa realitatea de iluzie.

Iubiri imposibile

Lui Marian Rȃlea nu i-a lipsit nici o picătură din farmecul Magicianului care a ȋncȃntat mii de copii cu a sa Abracadabra. Omul ăsta are mereu cȃte un as ȋn mȃnecă și nu ezită să suprindă prin numerele sale de prestidigitație actoricească.

Ȋmpreună cu Marius Manole, formează un duo impresionant ce ne vorbește deopotrivă despre candoarea copilăriei și despre suferințele ȋntȃmpinate ȋntr-o societate plină de prejudecăți.

mecanica inimii

Medeea Marinescu și Șerban Pavlu, în „Mecanica inimii“ Foto: Oana Monica Nae

Tonul dulce-sarcatic și alura de prichindel ȋnțelept ȋl fac pe Marian Rȃlea alegerea perfectă pentru rolul lui George Méliès (care poartă nu ȋntȃmplător numele primului realizator de filme francez, de asemenea un bun cunoscător al tainelor magiei.)

Magicianul-ceasornicar este el ȋnsuși o păpușă stricată, dar reușește mereu să-i ridice moralul prietenului său, invitȃndu-l ȋn lumea obscură a circului, ȋntr-o ambianță ce frizează uneori grotescul.

Paradoxurile lui Malzieu sunt de-a dreptul ȋncȃntătoare prin tandrețea cu care sunt strecurate ȋn țesătura poveștii. Lacrimile lui Madeleine, păstrate ȋn sticluțe, au puteri tămăduitoare.

„Mecanica inimii nu poate funcționa fără emoții”, mărturisește unul dintre personaje. Deși ceasul este cel care-l ajută să trăiască, adevărata viață a lui Jack se datorează anatomiei simțurilor.

„Mecanica inimii” a avut premiera miercuri, 30 aprilie, la Teatrul Bulandra. Este cu siguranță o piesă ȋn timpul căreia nu veți privi la ecranul telefonului mobil ca să vedeți cȃte minute s-au scurs.

Vă veți asculta doar ticăitul inimii, același care v-a șoptit ȋncă de la ȋnceput că veți fi martorii unei incursiuni pe tărȃmul magic al iubirilor imposibile. Nu uitați să vă ȋntoarceți ceasurile la ora visării!

Foto din Mecanica inimii – Oana Monica Nae

22
/03
/15

"Pentru că se iubesc", "Restul e tăcere" şi Pentru că se iubesc"Nuntă în Basarabia". TVR 2 a programat astăzi, trei filme româneşti speciale, aflate la confluenţa artelor: de-a lungul celor trei poveşti, se vor întâlni teatrul, cinematografia, pictura şi muzica.

21
/03
/15

În prima ediţie din acest an a emisiunii Exclusiv în România, Cristian Tabără şi echipa sa vor face o plimbare prin judeţul Sibiu, pe urmele lui Noica şi Cioran. Emisiunea se difuzează pe 21 martie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

Actriţa Kristin Scott Thomas a primit titlul de Dame - echivalentul feminin pentru titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, un titlu onorific, acordat anual de casa regală britanică - în cadrul unei ceremonii oficiale care a avut loc la Palatul Buckingham.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

20
/03
/15

Cinematografia a sărbătorit 120 de ani de existenţă, printr-o varietate de evenimente organizate în Franţa, dedicate celei de-a şaptea arte. Pe 19 martie 1895, fraţii Lumière turnau primul lor film, intitulat " La Sortie de l'usine Lumière à Lyon", marcând astfel naşterea cinematografiei.

20
/03
/15

Le Sel de la terre / Sarea pământului (engl. The Salt Of The Earth) este nu numai o uluitoare odă vizuală dedicată frumuseții pământului, laolaltă cu portretul fotografului Sebastião Salgado şi a operei sale, dar este şi un studiu emoţionant despre relaţia tată-fiu.

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

19
/03
/15

La Teatrul Ţăndărică urmează două zile aniversare pline: Vineri, 20 martie şi sâmbătă 21 martie, teatrul din Piaţa Lahovari sărbătoreşte Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, respectiv Ziua Mondială a Marionetei printr-un program gândit atât pentru cei mici, publicul fidel Ţăndărică, cât şi pentru adolescenţi, adulţi şi profesionişti ai scenei.

19
/03
/15

Luni, 23 martie, de la ora 17.00, la Reactor se dă startul, cu o întâlnire gratuită, de probă, unor şedinţe săptămânale de gimnastică intelectuală: un write-out session în timpul căruia vor fi antrenate exprimarea, creativitatea, şi cei care vor participa vor avea posibilitatea să îşi confrunte scrisul cu reacţiile celorlalţi.