Medeea Marinescu, Céline şi Isadora Duncan – ŞTIAŢI CĂ…
https://www.ziarulmetropolis.ro/medeea-marinescu-celine-si-isadora-duncan-stiati-ca/

ŞTIAŢI CĂ… astăzi, 27 mai, actriţa Medeea Marinescu împlineşte vârsta de 40 de ani?

Un articol de Petre Ivan|27 mai 2014

Mulţi dintre noi o ştim pe Medeea Marinescu de pe vremea când avea 6 ani, din filmul Maria Mirabela (1981) al regretatului Ion Popescu Gopo. Acela nu a fost însă primul film actriţei, aceasta debutând la vârsta de 3 ani în „Iarna bobocilor” de Mircea Moldovan.

Medee Marinescu provine dintr-o familie de cineaști: tatăl ei (Ion Marinescu) era operator de imagine la Studiourile cinematografice de la Buftea, iar mama ei era macheuză de cinema.  Înainte de începerea filmărilor, Ion Popescu Gopo le plimba pe fetițe ore în șir printre decoruri, le întreba dacă le plac și le spunea povești.

Filmul a fost lansat când Medeea era în clasa I. Medeea a mers cu școala la vizionarea filmului Maria Mirabela la cinematograful din cartier, iar la ieșire copiii s-au înghesuit să stea de vorbă cu ea. În scurt timp a devenit o mică vedetă, toți copiii din școală dorind să se joace cu ea, strigând-o numai Mirabela și chiar poreclind-o „Maria, Mirabela, cu ochii cât umbrela” (deoarece avea ochii mari și rotunzi).

Absolventă în 1996 a Academiei de Teatru și Film București, clasa profesorului Florin Zamfirescu, Medeea Marinescu a jucat până astăzi, în 18 filme şi în numeroase spectacole de teatru.

“Îmi place să cred că până la vârsta asta am făcut câteva lucruri importante, am făcut o familie şi mi-am făcut un nume, l-am construit, dar poate că, puteam să realizez mai multe până acum. Sunt la o vârstă la care mă gândesc din ce în ce mai des cât balast purtăm cu noi în viaţa de zi cu zi, cât de mult ne pierdem în lucruri utile, e adevărat, dar nu realmente importante pentru viaţa noastră. Trăim într-o societate de consum şi asta ne face să cheltuim timp, să ne pierdem în acţiuni, uneori mărunte, iar la sfârşitul vieţii ne dăm seama că nu au fost importante.” Medeea Marinescu

Tot într-o zi de 27 mai:

1600: Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești și al Ardealului și a toată Țara Moldovei”, realizând prima unire politică a celor trei țări române.

1703: Țarul Petru cel Mare a fondat orașul Sankt Petersburg.

"Three Little Pigs"

„Three Little Pigs”

1933: The Walt Disney Company lansează desenul animat „Three Little Pigs” cu hit-ul său, „Who’s Afraid of the Big Bad Wolf?”

1937: A fost inaugurat Podul Golden Gate, la acea vreme fiind podul suspendat cu cea mai mare distanță între stâlpii de susținere din lume.

1963: Bob Dylan lansează albumul The Freewheelin’ Bob Dylan..

1984: Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre–Marea Neagră, considerat al treilea canal de navigație, ca importantă, după Suez și Canalul Panama; lucrările de construcție au început în 1973.

1994: Aleksandr Soljenițîn, scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, pe anul 1970, revine în Rusia natală, după un exil de 20 de ani.

1995: La Culpeper, Virginia, actorul american Christopher Reeve este paralizat de la gât în ​​jos după ce a căzut de pe cal la un concurs de echitație.

S-au născut:

1877: Isadora Duncan, dansatoare americană (d. 1927)

1894: Louis–Ferdinand Céline, scriitor francez (d. 1961)

celine

1923: Henry Kissinger, diplomat american, laureat al Premiului Nobel

1974: Medeea Marinescu, actriță româncă

S-au stins din viaţă:

1821: Tudor Vladimirescu, lider revoluționar român (n. 1780)

1840: Niccolo Paganini, violonist și compozitor italian (n. 1782)

1910: Robert Koch, biolog german, laureat al Premiului Nobel (n. 1843)

1939: Joseph Roth, scriitor austriac (n. 1894)

2005: Liviu Tudan, solist și basist român (n. 1947)

Foto cu: Medeea Marinescu, Céline şi Isadora Duncan – cinemagia şi wikipedia

12
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan […]

11
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 11 februarie (1963) a încetat din viaţă Sylvia Plath, poetă, eseistă americană? La începutul anului 1963, când îi apărea romanul autobiografic „The Bell Jar”, situația Sylviei era disperată. Mariajul îi eșuașe, iar ea și copiii săi erau măcinați de boală și înfruntau cea mai cruntă iarnă a secolului într-un apartament neîncălzit, la Londra. În zorii zilei de 11 februarie 1963, Sylvia Plath s-a sinucis dând drumul la gazele de la mașina de gătit, în timp ce copiii săi dormeau în camera alăturată. Prima sa poezie, intitulată Poem, fusese publicată în Boston Herald pe când avea doar 9 ani. La vârsta de 12 ani, IQ-ul ei era în jur de 160, unul caracteristic geniilor.

10
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale "Berliner Ensemble", inițiator al "teatrului epic", cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

08
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 8 februarie (1931) s-a născut James Dean, “copilul rebel al Hollywood-ului", cel care avea să devină un simbol al Americii, după doar 3 roluri principale? James Dean, considerat unul dintre cei mai frumoși bărbați de la Hollywood în anii '50, a murit la vârsta de 24 de ani, într-un accident de mașină, la câteva minute după ce fusese amendat pentru exces de viteză.

07
/02
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de de 7 februarie s-a născut Charles Dickens, unul dintre cei mai importanți prozatori englezi? La vârsta de 12 ani, viitorul scriitor își vede tatăl închis, timp de trei luni, la închisoarea datornicilor, urmat și de restul familiei, care nu mai avea cu ce să se întrețină.

05
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 5 februarie (1979) a avut loc premiera filmului "Nea Mărin Miliardar", cel mai vizionat film românesc din toate timpurile? Amza Pellea, care devenise foarte popular după rolurile din Dacii, Mihai Viteazul, Atunci i-am condamnat pe toți la moarte și Osînda, a dorit să interpreteze şi un rol comic. Amza s-a dus la Sergiu Nicolaescu şi între cei doi a avut loc următoruol dialog: „Ce părere ai, maestre, dacă aș juca într-o comedie la Athénée Palace?” / „Dacă e să câștigi un ban, foarte bine! Dar ce faci acolo?” / „Latru!” / „Păi bine, măi Amza, abia l-ai jucat pe Mihai Viteazu și acum te duci într-un bar ca să latri?”

29
/01
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 29 ianuarie (1926) s-a născut Tudor Vornicu, jurnalist de televiziune, celebru realizator de emisiuni și director de emisiuni de televiziune? Multe dintre neuitatele programe de Revelion marca TVR i se datorează lui Tudor Vornicu, cel care a gândit şi creat emisiuni ca "Album duminical", "Post Meridian", "Punct". "Contrapunct", "Gala Desenului Animat", "Metamorfoze", "Cum vă place?", "Parada duetelor" şi multe altele.

27
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 27 ianuarie (2010) a încetat din viaţă J.D. Salinger, autorul romanului "De veghe în lanul de secară" - unul dintre cei mai influenți scriitori americani? Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 încoace și nu a mai acordat nici un interviu presei, chiar dacă a continuat să scrie până spre sfârșitul vieții sale.

21
/01
/14

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 21 ianuarie s-au născut comicul britanic Benny Hill, realizator de emisiuni de divertisment, dar și actorul american Telly Savalas, cunoscut în România pentru rolul principal jucat în serialul polițist Kojak, difuzat de Televiziunea Română în anii '70-'80.