Mel Brooks, cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute
https://www.ziarulmetropolis.ro/mel-brooks-a-primit-cea-mai-inalta-distinctie-acordata-de-british-film-institute/

Actorul de comedie, producătorul şi umoristul Mel Brooks, în vârstă de 88 de ani, a primit cea mai înaltă distincţie decernată de British Film Institute – BFI Fellowship.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Mel Brooks a primit această distincţie din mâinile lui Greg Dyke, preşedintele BFI, după ce actorul John Hurt a susţinut un scurt discurs introductiv.

Potrivit revistei Variety, la eveniment au participat numeroşi cineaşti şi actori celebri, precum Terry Gilliam, Mike Leigh şi Simon Pegg, dar şi renumitul scriitor Salman Rushdie. În discursul său, Mel Brooks s-a declarat onorat să primească acest trofeu, care este acordat profesioniştilor cu realizări deosebite în cinematografie şi televiziune.

Sunt profund onorat să primesc BFI Fellowship şi să mă aflu într-o companie atât de selectă. Atunci când am fost anunţat că am fost ales pentru acest premiu, am fost surprins, dar şi încântat. Nu foarte mulţi americani ajung să primească acest trofeu prestigios… şi cred că din motive întemeiate – Mel Brooks

Printre cineaştii recompensaţi în anii anteriori cu BFI Fellowship se numără nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Tim Burton, Martin Scorsese, Orson Welles, Judi Dench, Ralph Fiennes, David Cronenberg.

Mel Brooks este cunoscut pentru comedia „Producătorii/ The Producers” (1968) şi numeroase parodii reuşite, precum „Tânărul Frankenstein/ Young Frankenstein” (1974), în care a jucat alături de colaboratorul său preferat, Gene Wilder.

Mel Brooks, al cărui nume real este Melvin Kaminsky, s-a născut în cartierul newyorkez Brooklyn în 1926, într-o familie evreiască.

A debutat în acelaşi timp cu Woody Allen, în „Your show of show”, în anii ’60, înainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi producători din anii ’70, cu filme precum „Producătorii”, „Douăsprezece scaune”, „Şei în flăcări” şi „Comedie mută ’77”.

În 1969, Mel Brooks a câştigat premiul Oscar pentru scenariul filmului „Producătorii/ The Producers”, o comedie despre doi escroci care plănuiesc să facă bani producând un spectacol pe Broadway despre care erau convinşi că va fi un fiasco – un musical despre Adolf Hitler. Cei doi intenţionau să anuleze spectacolul după primele reprezentaţii şi să rămână astfel cu banii obţinuţi înainte de premiera show-ului.

Printre celelalte pelicule regizate de Mel Brooks se numără filme precum „Bilele spaţiale/ Spaceballs”, „Robin Hood: Bărbaţi în izmene” şi „Dracula: Un mort iubăreţ”.

În 2013, Mel Brooks a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră ce i-a fost decernat de American Film Institute.

Foto: Mel Brooks – cinemagia

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.