Mel Brooks, cea mai înaltă distincţie acordată de British Film Institute
https://www.ziarulmetropolis.ro/mel-brooks-a-primit-cea-mai-inalta-distinctie-acordata-de-british-film-institute/

Actorul de comedie, producătorul şi umoristul Mel Brooks, în vârstă de 88 de ani, a primit cea mai înaltă distincţie decernată de British Film Institute – BFI Fellowship.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Mel Brooks a primit această distincţie din mâinile lui Greg Dyke, preşedintele BFI, după ce actorul John Hurt a susţinut un scurt discurs introductiv.

Potrivit revistei Variety, la eveniment au participat numeroşi cineaşti şi actori celebri, precum Terry Gilliam, Mike Leigh şi Simon Pegg, dar şi renumitul scriitor Salman Rushdie. În discursul său, Mel Brooks s-a declarat onorat să primească acest trofeu, care este acordat profesioniştilor cu realizări deosebite în cinematografie şi televiziune.

Sunt profund onorat să primesc BFI Fellowship şi să mă aflu într-o companie atât de selectă. Atunci când am fost anunţat că am fost ales pentru acest premiu, am fost surprins, dar şi încântat. Nu foarte mulţi americani ajung să primească acest trofeu prestigios… şi cred că din motive întemeiate – Mel Brooks

Printre cineaştii recompensaţi în anii anteriori cu BFI Fellowship se numără nume mari ale cinematografiei mondiale, precum Tim Burton, Martin Scorsese, Orson Welles, Judi Dench, Ralph Fiennes, David Cronenberg.

Mel Brooks este cunoscut pentru comedia „Producătorii/ The Producers” (1968) şi numeroase parodii reuşite, precum „Tânărul Frankenstein/ Young Frankenstein” (1974), în care a jucat alături de colaboratorul său preferat, Gene Wilder.

Mel Brooks, al cărui nume real este Melvin Kaminsky, s-a născut în cartierul newyorkez Brooklyn în 1926, într-o familie evreiască.

A debutat în acelaşi timp cu Woody Allen, în „Your show of show”, în anii ’60, înainte de a deveni unul dintre cei mai cunoscuţi regizori şi producători din anii ’70, cu filme precum „Producătorii”, „Douăsprezece scaune”, „Şei în flăcări” şi „Comedie mută ’77”.

În 1969, Mel Brooks a câştigat premiul Oscar pentru scenariul filmului „Producătorii/ The Producers”, o comedie despre doi escroci care plănuiesc să facă bani producând un spectacol pe Broadway despre care erau convinşi că va fi un fiasco – un musical despre Adolf Hitler. Cei doi intenţionau să anuleze spectacolul după primele reprezentaţii şi să rămână astfel cu banii obţinuţi înainte de premiera show-ului.

Printre celelalte pelicule regizate de Mel Brooks se numără filme precum „Bilele spaţiale/ Spaceballs”, „Robin Hood: Bărbaţi în izmene” şi „Dracula: Un mort iubăreţ”.

În 2013, Mel Brooks a fost recompensat cu un premiu pentru întreaga carieră ce i-a fost decernat de American Film Institute.

Foto: Mel Brooks – cinemagia

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.