Meme, dileme şi embleme – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/meme-dileme-si-embleme-mondialul-metropolis/

Jocul Argentinei la acest Mondial seamănă cu un discurs confecţionat din meme: lasă impresia că e consistent şi bazat pe lecturi solide, când de fapt e doar glazură.

Un articol de Cinesseur|26 iunie 2014

Artificiu, spumă, perdea de fum. Proba verităţii a fost meciul cu harnicul şi căposul Iran. Puşi în faţa unui baraj defensiv temeinic organizat, spiriduşii argentinieni s-au văzut în deloc onoranta ipostază de a asedia poarta adversă în cel mai pur stil englezesc şaptezecist: fără idei şi fără orizont.

În cele din urmă, golul a venit, târziu şi chinuit, favorizat de de fulguranta somnolenţă a doi fundaşi iranieni, care n-au blocat la timp culoarul de zbor al mingii, devenind involuntar co-autori la acea sclipire Messianică ce a adus izbăvirea.

Nu vă stresaţi, nu e nimic blasfemic aici: oricum argentinienii aşa îl văd pe Lionel, în virtutea tradiţiei instituite de Maradona după acea celebră şi plastică „mano de Dios”. În felul acesta s-a stabilit rezultatul şi tot aşa s-a desprins o concluzie de o evidenţă constrângătoare: se putea şi mai rău! Nu de alta, dar chiar a fost mai rău: năsărâmba din Africa de Sud de acum patru ani va ocupa multă vreme un loc privilegiat la stâlpul infamiei înălţat de pasional-intransigenţii suporteri argentinieni.

Memele provin de la echipele de club europene pe unde îşi fac veacul şi de unde îşi umplu sacul cei mai mulţi dintre selecţionabili: Barcelona, Real + Atletico Madrid, Manchester City sau Inter Milano. Deprinse şi desprinse din bagajul unor antrenori cu morgă şi filosofii de joc (sau de viaţă) radical diferite, comprimatele acestea pseudosapienţiale se amestecă la „naţională” într-un soi de mişcare browniană al cărei efect aduce cu entropia colorată a magneţilor de pe frigidere.

Prin comparaţie, învăţăturile sau indicaţiile lui Sabella, probabil cel mai necharismatic selecţioner argentinian all times, trec în ochii jucătorilor săi nişte însăilări, dacă nu cumva chiar invenţii în genul celei lansate pe la 1500 de faimosul criptograf Johannes Trithemius.

MONDIALUL METROPOLIS

Pentru a da greutate tezelor sale, venerabilul cărturar a inventat un istoric antic numit Hunibald. A fost atât de convingător, încât Hunibald a ajuns să fie înclus într-o ediţie a Enciclopediei Britanice ca şi cum ar fi existat de-adevăratelea! Nu ştiu cât de convingător este Sabella, mai degrabă aş zice că nu. Aşa cum s-au prezentat până în acest moment, oamenii săi interpretează partiturile învăţate la cluburi. Mondialul MetropolisCând acestea nu dau roade, îşi folosesc înzestrările native şi cumva se iese la liman.

Evident, toată suflarea fotbalistică argentiniană, maniheistă şi iacobină când vinde vorba de un Campionat Mondial, cere titlul. Nu ştiu dacă se va întâmpla, dar orice eventuală ieşire neprevăzută în decor, de exemplu în sferturile de finală, îi va fi fatală lui Sabella. Va fi ras fără remuşcări asemeni lui Hunibald*, eliminat din anale după ce s-a descoperit făcătura.

Altfel, ultima reprezentaţie a Argentinei în grupă (împotriva Nigeriei) se poate reduce la splendidul duel dntre Messi şi Musa, pus în scenă pe principiul cuplului de forţe. Rapide. Nici nu apuca primul să se bucure de izbândă, că hop, reacţia promptă a celuilalt anula reuşita. Părea că amândoi au luat lucurile cât se poate personal şi pe cont propriu, ca într-un western sau slapstick comedy interbelic.

Din punct de vedere statistic, confruntarea în sine a prilejuit consemnarea a două premiere în istoria Cupei Mondiale: primul meci în care ambele echipe marchează în primele 5 minute, respectiv pentru prima dată când acelaşi fotbalist – Messi, desigur! – este declarat cel mai bun de pe teren în toate cele 3 partide din faza grupelor! Cortázarian vorbind, „la toate acestea se adaugă şi fetiţa cu clar de lună şi Beethoven ca o maimuţă”.

De sâmbătă, Mondialul se va restarta. Argentina va întâlni Elveţia în optimi, iar Nigeria se va bate cu Franţa pentru accesul în sferturi. Nu-i văd pe elveţieni semnând epitaful lui Sabella.

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis şi Messi – facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)