Meme, dileme şi embleme – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/meme-dileme-si-embleme-mondialul-metropolis/

Jocul Argentinei la acest Mondial seamănă cu un discurs confecţionat din meme: lasă impresia că e consistent şi bazat pe lecturi solide, când de fapt e doar glazură.

Un articol de Cinesseur|26 iunie 2014

Artificiu, spumă, perdea de fum. Proba verităţii a fost meciul cu harnicul şi căposul Iran. Puşi în faţa unui baraj defensiv temeinic organizat, spiriduşii argentinieni s-au văzut în deloc onoranta ipostază de a asedia poarta adversă în cel mai pur stil englezesc şaptezecist: fără idei şi fără orizont.

În cele din urmă, golul a venit, târziu şi chinuit, favorizat de de fulguranta somnolenţă a doi fundaşi iranieni, care n-au blocat la timp culoarul de zbor al mingii, devenind involuntar co-autori la acea sclipire Messianică ce a adus izbăvirea.

Nu vă stresaţi, nu e nimic blasfemic aici: oricum argentinienii aşa îl văd pe Lionel, în virtutea tradiţiei instituite de Maradona după acea celebră şi plastică „mano de Dios”. În felul acesta s-a stabilit rezultatul şi tot aşa s-a desprins o concluzie de o evidenţă constrângătoare: se putea şi mai rău! Nu de alta, dar chiar a fost mai rău: năsărâmba din Africa de Sud de acum patru ani va ocupa multă vreme un loc privilegiat la stâlpul infamiei înălţat de pasional-intransigenţii suporteri argentinieni.

Memele provin de la echipele de club europene pe unde îşi fac veacul şi de unde îşi umplu sacul cei mai mulţi dintre selecţionabili: Barcelona, Real + Atletico Madrid, Manchester City sau Inter Milano. Deprinse şi desprinse din bagajul unor antrenori cu morgă şi filosofii de joc (sau de viaţă) radical diferite, comprimatele acestea pseudosapienţiale se amestecă la „naţională” într-un soi de mişcare browniană al cărei efect aduce cu entropia colorată a magneţilor de pe frigidere.

Prin comparaţie, învăţăturile sau indicaţiile lui Sabella, probabil cel mai necharismatic selecţioner argentinian all times, trec în ochii jucătorilor săi nişte însăilări, dacă nu cumva chiar invenţii în genul celei lansate pe la 1500 de faimosul criptograf Johannes Trithemius.

MONDIALUL METROPOLIS

Pentru a da greutate tezelor sale, venerabilul cărturar a inventat un istoric antic numit Hunibald. A fost atât de convingător, încât Hunibald a ajuns să fie înclus într-o ediţie a Enciclopediei Britanice ca şi cum ar fi existat de-adevăratelea! Nu ştiu cât de convingător este Sabella, mai degrabă aş zice că nu. Aşa cum s-au prezentat până în acest moment, oamenii săi interpretează partiturile învăţate la cluburi. Mondialul MetropolisCând acestea nu dau roade, îşi folosesc înzestrările native şi cumva se iese la liman.

Evident, toată suflarea fotbalistică argentiniană, maniheistă şi iacobină când vinde vorba de un Campionat Mondial, cere titlul. Nu ştiu dacă se va întâmpla, dar orice eventuală ieşire neprevăzută în decor, de exemplu în sferturile de finală, îi va fi fatală lui Sabella. Va fi ras fără remuşcări asemeni lui Hunibald*, eliminat din anale după ce s-a descoperit făcătura.

Altfel, ultima reprezentaţie a Argentinei în grupă (împotriva Nigeriei) se poate reduce la splendidul duel dntre Messi şi Musa, pus în scenă pe principiul cuplului de forţe. Rapide. Nici nu apuca primul să se bucure de izbândă, că hop, reacţia promptă a celuilalt anula reuşita. Părea că amândoi au luat lucurile cât se poate personal şi pe cont propriu, ca într-un western sau slapstick comedy interbelic.

Din punct de vedere statistic, confruntarea în sine a prilejuit consemnarea a două premiere în istoria Cupei Mondiale: primul meci în care ambele echipe marchează în primele 5 minute, respectiv pentru prima dată când acelaşi fotbalist – Messi, desigur! – este declarat cel mai bun de pe teren în toate cele 3 partide din faza grupelor! Cortázarian vorbind, „la toate acestea se adaugă şi fetiţa cu clar de lună şi Beethoven ca o maimuţă”.

De sâmbătă, Mondialul se va restarta. Argentina va întâlni Elveţia în optimi, iar Nigeria se va bate cu Franţa pentru accesul în sferturi. Nu-i văd pe elveţieni semnând epitaful lui Sabella.

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis şi Messi – facebook

30
/06
/18

Ceea ce veți vedea în imaginile următoare sunt doar niște suporteri înfocați ai naționalei lui Messi. Problema nu este că ei sunt din Bangladesh (neam de indieni - pentru cei care au chiulit la orele de geografie), ci că în "Statul Bengal" va fi jale în această seară dacă Argentina pierde calificarea în fața Franței.

29
/06
/18

Într-o bună dimineaţă, la o zi după ce împlinise melancolica vîrstă de 51 de ani (iar Brazilia lui Kaka, Luis Fabiaono şi Maicon se distrase cu Chile în optimile de finală), Alex. Leo Şerban se trezi, la Lisabona, în camera Marilyn, metamorfozat într-un menuet nemaiîntîlnit. Cei din conducerea hotelului Florida s-au jurat că n-a fost mîna lor, iar domnul Leo a fost nevoit să accepte că nu era vorba de vreun vis sprinţar de-ale lui Kafka, ci de o monumentală farsă a destinului implacabil.

29
/06
/18

Grosul meciurilor a trecut, cârcotaştii cu accente pesimiste au scăpat de o grija, nu trebuie să mai înghită Panama, Tunisia, Arabia Saudită, Egipt, Islanda, Maroc, Costa Rica şi alte naţionale care provoacă indigestie stomacurilor sensibile. Desigur, au scăpat şi de Germania, cârnaţii umpluţi cu icre negre ai oricărui mondial, dar şi de Serbia, Polonia, Nigeria, Senegal - echipe cu oarecare greutate pentru o anumită fază a competiţiei.

28
/06
/18

Aveţi în faţa ochilor un extraordinar omagiu video* adus fotbalului, ca să nu zic unul dintre cele mai frumoase. Aşa că nu zic, dar adaug că emoţia vă va copleşi (iubitele vor toarce, soţiile vor suspina, mâțele vor lăcrima etc), mai ales la a doua şi la a treia vizionare, indiferent ce echipă naţională / partid politic susţineţi în aceste zile tulburi

28
/06
/18

Cătălin Tolontan își încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toți. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am așteptat cu emoție, așadar, primele pagini ale ziarelor germane (și nu numai) de dimineață

22
/06
/18

Argentina n-are echipă şi mi-e teamă că nu va ieşi din grupe, iar Messi e lipsit de noroc. Coechipierii săi nu sunt în stare să introducă mingea într-o poartă goală, dar pe a lor o nimeresc cu ochii închişi.

19
/06
/18

19 iunie. Ieri după-amiază m-am aruncat pe divan cu o cafeluță de gât sperând să huzuresc la meciurile zilei. La ora aceea, sub deviza “Să punem capăt abuzurilor de la turneul final!”, Plenul Dumei de Stat (în cârdășie cu membrii Consiliului FIFA) dezbătea de zor modificările la Codul Mondial de procedură penală.

Pagina 2 din 512345