Meryl Streep, bulversată de Fuocoammare, marele câştigător al Berlinalei 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/meryl-streep-bulversata-de-fuocoammare-marele-castigator-al-berlinalei-2016/

Ursul de Aur, trofeu acordat celui mai bun film al Berlinalei, i-a fost acordat la ediţia din 2016 documentarului italian “Fuocoammare” al regizorului Gianfranco Rosi, care prezintă drama migranţilor ajunşi în insula Lampedusa. Meryl Streep, preşedinta a spus că juraţii au fost “bulversaţi” de acest documentar.

Un articol de Petre Ivan|22 Februarie 2016

Fără voce din off și fără comentariu, “Fuocoammare” arată în paralel viața zilnică a locuitorilor insulei italiene și pe cea a miilor de migranți care sosesc pe mare, în condiții catastrofale, mulți pierzându-și viața.

“Sper că acest film va putea contribui la înțelegerea faptului că nu este normal ca oamenii să moară venind la noi”, a spus Gianfrnco Rosi pe scena Berlinalei, la primirea premiului.

Referindu-se la filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinala din 2016, “Fuocoammare”, despre drama migranților care ajung pe insula italiană Lampedusa, Meryl Streep, președinta juriului la competiția oficială, a spus că jurații au fost “bulversați” de un documentar care “asociază critica cu arta și nuanța”. Actrița americană a adăugat că documentarul reușește perfect să realizeze un amestec “hibrid” între scene filmate pe viu și povești spuse.

Despre Gianfranco Rosi

Cineast format în Statele Unite, Gianfranco Rosi s-a documentat atent pentru film, intrând profund în viața de pe Lampedusa.

El a însoțit paza de coastă care vine în ajutorul migranților de pe ambarcațiuni aflate în dificultate și arată în film operațiuni în cadrul cărora bărbați cu măști și combinezoane de protecție evacuează unul câte unul refugiații și cadavrele de pe vasele supraîncărcate. Regizorul prezintă apoi sosirea migranților, găzduiți în centre de primire și primind asistență medicală.

Citi si Lungmetrajul “Ilegitim” învingător la Berlinale 2016

Gianfranco Rosi a primit în 2013 Leul de Aur al Festivalului de la Veneția pentru documentarul “Sacro GRA” despre cei care trăiesc în apropierea șoselei de centură romane.

Foto: Meryl Streep – berlinale.de

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

Page 1 of 25012345...102030...Last »