Mesajul Teatrului Municipal „Bacovia”, de Ziua Mondială a Teatrului
https://www.ziarulmetropolis.ro/mesajul-teatrului-municipal-bacovia-de-ziua-mondiala-a-teatrului/

Ziarul Metropolis publică mesajul Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău, cu ocazia zilei de 27 Martie, Ziua Mondială a Teatrului.

Un articol de Ziarul Metropolis|25 martie 2021

Pe 27 Martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Într-o țară cu teatre închise pentru public, într-un oraș cu teatru închis pentru public (din cauza ratei de infectare), într-un oraș cu un teatru aflat într-o clădire de patrimoniu, care stă să se dărâme peste comunitate.  

Dintr-o indiferență de zeci de ani a comunității însăși și a autorităților care au condus-o, Teatrul Municipal „Bacovia” din Bacău funcționează în prezent într-un imobil în stare avansată de degradare.

Pe 27 Martie, de Ziua Mondială a Teatrului, sperăm în curajul asumării împreună a renașterii unui simbol al culturii, spiritualității și stării noastre de sănătate mentală în pandemie.

Pe 27 Martie aveam programat de la ora 18.00, în sala mare a Teatrului Municipal „Bacovia”, „Jurnal.Bacău”, un spectacol multimedia, documentar, de Carmen Lidia Vidu, jurnalul unui teatru, jurnalul unui oraș. Nu-l vom putea juca. Dar putem să conștientizăm importanța teatrului, a implicării fiecăruia dintre noi în acest proces de recuperare a clădirii.

Ne-am fi dorit să fiți alături de noi, în energia și emoțiile generate doar de întâlnirea directă cu teatrul, dar pentru că acest lucru nu este posibil, vă invităm să vizionați spectacolul online, în linkul atașat mai jos și, dacă am ajuns la sufletul dumneavoastră, să fiți alături de noi.

 

Mesajul managerului Teatrului Municipal „Bacovia”, Eliza Noemi Judeu, de Ziua Mondială a Teatrului

Jurnal.Bacău este manifestul unui Teatru de Provincie. Al Teatrului Municipal Bacovia.

Este spectacolul distrugerii unei clădiri de patrimoniu în care ființează de la 1948 Teatrul Municipal Bacovia.

Lăsarea în derizoriu a ideii de Patrimoniu, căderea cărămizilor, degradarea clădirii, toate acestea au dat un imbold puternic ridicării unei trupe mature.

Și peste toate, Pandemia.

Și peste toate, consider că ne-am câștigat dreptul de a spune lucrurilor pe nume. Cred în generația artiștilor acestor timpuri.

„Jurnal.Bacău” este strigătul unor generații de actori (Viorel Baltag, Florina Găzdaru, Eliza Noemi Judeu, Bianca Babașa), al unui regizor dedicat manifestului artisitic (Carmen Lidia Vidu), al unei comunități care-și dorește ca această clădire de patrimoniu (Palatul Mărăști) din centrul Bacăului să fie asumată de toți cei care au pârghiile necesare reconstruirii, refacerii, recreării acestui spațiu de cultură (politicieni, consilieri locali, consilieri județeni, primar, președinte, miniștri, parlamentari, senatori).

Dar dincolo de ei, suntem noi: Breasla. Breasla teatrală. Meseriașii. Și strigătul nostru contează.

Desigur, dacă ne mai recunoaștem ca atare.

Desigur, dacă lecția Pandemiei ne-a comunicat ceva (posibilitatea dispariției noastre).

Desigur, dacă orgoliile pot fi domolite.

Eu cred și sper în unitatea de Breaslă și-mi permit să urez din Violetul Oraș pe care mi l-am asumat:

La Mulți Ani, Teatrule!

Îți doresc să-ți aduci aminte cine ești, cât ești și ce argumente puternice ai!

 Nepăsarea nu aparține creatorilor de Teatru.

 

 

 

 



09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.