Messi și Naționala Argentinei au REtrezit artizanii insultelor. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/messi-si-nationala-argentinei-au-retrezit-artizanii-insultelor-mondialul-metropolis/

Argentina este Școala de Belle Arte a insultelor în limba spaniolă şi această afirmaţie nu este o metaforă, ci o realitate. Aşa cum suporterii englezi sunt cunoscuţi pentru huliganism, cei argentinieni sunt recunoscuţi ca maeştri ai insultelor.

Un articol de Adriana Nica|18 iunie 2018

La „REputísíma madre que te RE mil parió” este o sudalmă comună în Argentina de care mă folosesc să văd dacă îmi iese o traducere. Aceasta conține acel „re” care se repetă și în alte formule imprecative, mult mai elaborate.

Când vor să sublinieze că nu e orice fel de puta și că nu este una singură, ci sunt mai multe putas într-una, adică un fel de multiplicare în infinit, argentinienii pun prefixul RE. Iar când această REputa a dat naștere celui insultat, nașterea acestuia trece din regnul uman în cel animal și devine o re-fătare a idiotului, egală cu reproducerea a milioane de cretini: REmil parió. Și orice RE se înmulțește cu mil, adică cu mii și rezultă efectul înmiit al insultei.

Dacă am reușit să vă fac să înțelegeți ceva, atunci aflați că pentru fotbal, argentinienii au inventat insulte dedicate cum ar fi „Cementerio de canelones” pentru Higuaín, care în traducere mot-á-mot înseamnă cimitir de paste (cannelloni). Vorba asta face referire atât la mobilitatea greoaie, consecință a pastelor consumate în exces, cât și la comparația făcută de un comentator, care a zis că „a-l lăsa pe Higuian de capul lui într-o autoservire e comparabil cu Bătălia de la Rocroi”, adică pastele cannelloni ar cădea precum infanteria spaniolă, decimată în doar 6 ore de francezi.

Pe twitter există hashtag cu insulte argentiniene la adresa fotbaliștilor: #insultosargentinos.

Iată o mostră:

Traducere (îmi cer scuze pentru ce urmează, omul era nervos rău): Ever Banega, rezervă? Sampaoli, fiu de mii de camioane-cisterne pline de curve, fir-ar mă-ta care te-a fătat, decerebratule, cretinule, ți-a fugit hipofiza, oliță de noapte!!!

Ca să înțelegeți linșajul online la care sunt supuși Messi, Sampaoli, Biglia și alții din echipa națională a Argentinei nu e suficient să știi limba spaniolă, nici măcar să fii nativ de limbă spaniolă.Argentinienii adună în frazele lor injurioase nu doar cultura și istoria, ci și poftele culinare sau frustrările istorice.

Selectez alte câteva mostre: „arruinador de alegrías”, (party crasher) „tobogán de piojos” (tobogan de păduchi, cu referire la chelia lui Sampaoli), „catador de ravioles” (degustător de ravioli) sau „terrorista de choripanes” (terorist de choripáne, care e un sandviș cu cârnați prăjiți), ambelealuzii mai mult decât străvezii la Higuain și lipsa lui de formă fizică adecvată. Toate acestea poartă marca Argentina și sunt inventate și reinterpretate pentru Națională.

Frustrarea și marea dezamăgire produse în rândul fanilor de primul meci la acest Mondial vin din faptul că Argentina a făcut egal cu reprezentativa unei țări a cărei populație este mai mică decât a unor orașe argentiniene. Colac peste pupăză, jucătorii islandezi mai au și alte joburi pe lângă cel de fotbalist.

Traducerea: Am remizat cu un magazioner, un fierar, 4 contabili, 2 avocați, 8 fotomodele, dublura la cascadorii a lui Thor, un șofer de Uber și…concha de la lora (ad litteram ar fi sexul feminin al papagalului; în engleză se traduce cu the prostitute’s cunt).

Presa, rețelele sociale, barmanii (singurii angajați care n-au avut voie să-și ia liber în ziua meciului), dansatorii de tango, toți argentinienii au simțit la unison decepție, dar și bronca (furie), cum se exprima chiar Messi, de la care toți așteptau un gol și au primit un 11 metri ratat.

„Nu m-am dus astăzi la serviciu ca să văd cum Argentina mea pierde în fața unei țări inventate de Netflix pentru un serial despre vikingi. Sampaoli, plătește-mi salariul, idiotule!”, a scris într-un tweet Alberto Herrera, un tânăr din Buenos Aires.

Când evoluează Naționala Argentinei, țara întreagă se oprește pentru 90 de minute și se uită la meci. Și nu e nicio metaforă în această afirmație. Dacă meciul cade într-o zi lucrătoare, se suspendă cursurile și orice fel de reuniune pe acel interval orar, toți angajații au dreptul să ceară întreruperea muncii, iar dacă acest lucru nu se poate, acei angajați pot asculta meciul la radio.

Fotbalul e religia Argentinei și nici asta nu e o metaforă. Iar Messi știe perfect ce tristețe a adus celor 43 de milioane de suporteri. Poate de aceea a și plâns pe teren, la final, sub ochii tuturor. Știa că nu-l vor ierta ușor.

„Somos Messi-dependientes. Y si él no esta en un buen dia, parece que no funcionamos” (Suntem Messi-dependenți. Iar dacă el nu prinde o zi bună, se pare că nu funcționăm), mi-a spus prietenul meu argentinian cu o tristețe palpabilă în mesaj.

Întru câtva vorbește de lucruri familiare, fiindcă și echipa României, în anii ei de glorie, era dependentă de forma sau toanele lui Hagi. Când treaba mergea bine, fanii îl doreau președinte, când se întâmpla s-o dea de gard, aceiași fani îl voiau crucificat.

Foto: Una din meme-le create de fanii argentinieni după primul meci al naționalei

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)