„Metamorfoze”, în premieră la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/metamorfoze-in-premiera-la-tvr/

De vineri, 25 mai, până duminică, 27 mai, TVR difuzează, în premieră pentru televiziune, spectacolul-eveniment METAMORFOZE, după Ovidiu, în regia lui Silviu Purcărete.

Un articol de Petre Ivan|25 mai 2018

În perioada 19-27 iunie 2017 a avut loc, la Constanţa, Festivalul Internațional de Teatru „Miturile cetății”. Casa de Producție TVR, partener media al evenimentului și, tot atunci,  a înregistrat reprezentația cu METAMORFOZE, după Ovidiu.

Săptămâna aceasta iubitorii teatrului pot urmări premiera pentru televiziune a acestui spectacol-eveniment

Metamorfoze – INFO

Regia: Silviu Purcărete

Dramaturgia: Alain Garlan

Decorul: Helmut Stürmer

Costumele: Lia Manţoc

Muzica: Vasile Şirli

În distribuție: Veronica Arizancu, Emõke Boldizsár, Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Alexandru Malaicu, Adrian Matioc, Mariana Mihu, Adrian Neacşu, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Fabiola Petri, Daniel Plier, Iulia Popa, Ofelia Popii, Cristina Ragos, Viorel Raţă, Vlad Robaş, Bogdan Sărătean, Ciprian Scurtea, Cristian Stanca, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Codruţa Vasiu, Pali Vecsei, Ema Veţean, Liviu Vlad.

„Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, producţie a Teatrului Naţional ”Radu Stanca” din Sibiu şi parte din patrimoniul cultural al României

Ovidiu a comparat “Metamorfozele” sale cu efectele teatrului. Prin urmare, nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni faptul că unul dintre cei mai cunoscuţi regizori europeni, Silviu Purcărete, şi-a propus să prezinte versurile poemului, să redea esenţa lor poetică şi să extragă sunete şi imagini extraordinare din ele. În adaptarea sa a capodoperei lui Ovidiu, la care a lucrat cu Alain Garlan, Purcărete a căutat să evidenţieze cele mai ascunse sentimente ale oamenilor.

Lucrând cu o mare varietate de artişti, el reuşeşte să surprindă esenţa poemelor şi să le transpună într-un spectacol tulburător şi memorabil. (http://www.tnrs.ro/spectacole/metamorfoze)

„Coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca”, a Centrului Cultural De Rencontre Abbaye Neumünster şi a teatrului din Esch-sur-Alzette, Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete, a fost pus în scenă iniţial la Luxemburg, în 2007, având o distribuţie internaţională. Reluat în 2010 în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, spectacolul are la origine textul omonim al poetului latin Publius Ovidius Naso, ce cuprinde aproximativ 250 de legende scrise în hexametri şi structurate în 15 cărţi, toate având la bază ideea de transformare (oamenii se preschimbă în plante sau animale, animalele în statui, universul întreg ascunde germenele mutaţiei).

***

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 25 mai, ora 23.00 și sâmbătă, 26 mai, ora 16.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 26 mai, ora 12.00

TVR 3: duminică, 27 mai, ora 20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Foto: Metamorfoze – tvr.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.