Metamorfoze urbane și recuperarea memoriei orașului: Hanul Gabroveni
https://www.ziarulmetropolis.ro/metamorfoze-urbane-si-recuperarea-memoriei-orasului-hanul-gabroveni/

Retrospectivă foto: două secole de istorie a clădirii ce uneşte străzile Lipscani şi Gabroveni, în contextul centrului istoric al Bucureştiului

Un articol de Liliana Matei|17 martie 2017

La Centrul Cultural ARCUB, se deschide expoziția „Metamorfoze”. Vernisajul va avea loc marti, 28 martie, ora 17.00, în foaierul ARCUB.

De la Curtea Veche, la tramvaiul electric, Bucureștiul a crescut, a fost demolat, s-a reinventat, însă nu și-a abandonat zestrea de clădiri istorice. „Metamorfoze” este un demers de retrospectivă fotografică ce cuprinde cca 200 de ani de existență a clădirii care unește străzile Lipscani și Gabroveni, în contextul centrului istoric al Bucureștiului. Hanul dezvăluie secretele sale și ale orașului, prin intermediul fotografiilor realizate de Mihai Bodea, Laura Dobre, Ludwig Angerer, Alexandru Antoniu, Moritz Benedict Baer, Iosif Berman, Franz Duschek, Franz Duschek – fiul, Alfons Gh. Ebner, Nicolae Ionescu, Willy Pragher, Traian Prosan și Carol Popp de Szathmári, curator Marilena Oprescu Singer. Fotografiile istorice aparțin colecțiilor Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Municipiului București, Alex Gâlmeanu, Ionel Ioniță, Adrian Bejenaru și Radu Oltean.

Metamorfoze arată procesul complex de reabilitare a unei clădiri monument istoric restaurată de la stadiul de colaps, până la reintegrarea ei în circuitul orașului prin transformarea în centru cultural. Aruncăm o privire în trecut spre etapele istorice prin care a trecut, de la Hănișorul familiei Tudorache, posibil Hanul Hagi Tudorache, cu siguranță Pasajul Comercial, apoi identificarea cu Hanul Gabroveni. Mai degrabă decât un demers istoric, cu această expoziție propunem o încercare de recuperare a memoriei acestei clădiri în contextul istoric al orașului”, declară Mihaela Păun, Director ARCUB.

poster-COMUNICAT-DE-PRESA_METAMORFOZEClădirea a fost construită după Marele Incendiu din 1847 pe ruinele „hănișorului” ridicat de Tudor Hagi Tudorache după anul 1804. În 1874 primește numele de Pasajul Comercial, iar în 1887 devine sediul Marmorosch Blank, urmând sa câștige un etaj și o nouă fațadă. Cutremurul din 1977 a trimis hanul deja abandonat pe lista de demolare a decretului din 1980, clădirea fiind aproape ștearsă de pe harta orașului. În 2006, hanul a trecut sub administrarea ARCUB, iar proiectul de restaurare, extindere si remodelare funcțională a clădirii face, începând din anul 2009, obiectul unui proiect finanțat în cadrul Mecanismului Financiar Spațiul Economic European implementat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National prin Unitatea de Management a Proiectelor SEE Grands și de către Primăria Municipiului București prin Arcub. Reabilitat la finalul anului 2014, edificiul a devenit ce este acum: un centru cultural modern, cu săli de spectacole și de expoziție, dar și cu un punct de informare destinat turiștilor.

Detalii pe www.arcub.ro

 

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.