„Metronom”, în deschiderea Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/metronom-in-deschiderea-festivalului-ceau-cinema-de-la-timisoara/

Filmul “Metronom” (2022), premiat pentru regie în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes, va deschide a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, care se va desfăşura în perioada 14-17 iulie. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe Mara Bugarin, originară din Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|9 iunie 2022

Filmul spune povestea a doi liceeni care se iubesc şi scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, în timp ce Ţiriac şi Năstase joacă Finala Cupei Davis la tenis împotriva Americii în 1972. Când băiatul primeşte aprobarea să plece definitiv din ţară, împreună cu familia, cei doi tineri ştiu că trebuie să se despartă, dar nu se aşteptau ca ultimele zile împreună să devină hotărâtoare pentru întreaga lor viaţă.

“Metronom” este capul de afiş al secţiunii tradiţionale “Filme de grădină”, care cuprinde patru lungmetraje deopotrivă politice şi de public, proiectate la Grădina de Vară “Capitol” din centrul Timişoarei.

Din competiţia ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin, Ceau, Cinema! va aduce în premieră în România comedia “Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush” (2022), a cunoscutului regizor german Andreas Dresen. Proiecţia este susţinută de Centrul Cultural German din Timişoara.

Câştigător al unui Urs de Argint pentru scenariu, filmul urmăreşte o femeie din Bremen, jucată de Meltem Kaptan (premiată de asemenea pentru rolul său), care se luptă cu disperare pentru a obţine eliberarea fiului său, trimis la închisoarea Guantánamo fără o decizie a justiţiei după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA.

Pericolele reţelelor de socializare, reflectate prin povestea unei tinere instructoare de fitness, celebră în mediul online, este subiectul explozivei co-producţii polono-suedeze “Sudoare” (“Sweat”, 2020), în regia lui Magnus von Horn. Filmul a făcut parte din selecţia din 2020 a Festivalului de la Cannes şi este proiectat la Timişoara cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti.

Din program face parte şi comedia neagră franceză “Portocale sângerii” (“Oranges sanguines”, 2021), de Jean-Christophe Meurisse, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes în 2021. Proiecţia este susţinută de Institutul Francez din Timişoara.

Film incisiv despre câteva din obsesiile vremurilor pe care le trăim, “Portocale sângerii” urmăreşte mai multe poveşti. Un cuplu de pensionari copleșit de datorii încearcă să câștige un concurs de dans. Ministrul economiei este suspectat de evaziune fiscală. O adolescentă se întâlnește cu un maniac sexual. Un tânăr avocat încearcă să urce pe scara socială. Însă învingătorii nu sunt neapărat cei la care ne aşteptăm.

Mai multe detalii despre festival se găsesc pe site-ul ceaucinema.ro, precum şi pe paginile de Facebook şi Instagram.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi Asociaţia Marele Ecran.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.