METROPOLIS VIRAL Cinci filmări de arhivă, absolut spectaculoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/metropolis-viral-cinci-filmari-de-arhiva-absolut-spectaculoase/

Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Metropolis Viral“ cele mai interesante materiale video de arhivă, filmări rare, care au păstrat câte un zâmbet sau câte o declaraţie spectaculoasă de la personalităţi culturale din România sau care aduc în prezent nostalgia unor vremuri.

Un articol de Liliana Matei|6 mai 2015

1. Grigore Vasiliu-Birlic, citindu-şi propria poezie, „Te-am iubit“. Şi, în acest articol, câteva şicane celebre pe care le-a făcut Birlic colegilor lui.

2. George Enescu şi Constantin Brâncuşi, filmaţi la Paris, în 1947, la Ambasada României. Sursa video: Raluca Stirbat/Youtube

Citiţi şi: MEMORIA CULTURALĂ George Enescu: primul text pe care l-a scris în presa românească

3. Bucureştiul anilor `30, într-un reportaj impresionant, de 10 minute! Sursa: HuntleyFilmArchives

Citiţi şi: Dicționar de personaje și răsfățuri, în Bucureștiul interbelic

4. Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat. Sursa: Youtube/BritishPathe

Citiţi şi: Regina Maria şi iubirile ei

5. Imagini dintr-un Bucureşti mai însorit, din 1961, oraşul „parcurilor şi al florilor“, aflat în plină dezvoltare, aşa cum era prezentat de jurnaliştii britanici. În imagini: piscina de la Lido, pieţe, blocuri noi, Casa Scânteii. Sursa: Youtube/BritishPathe

Vedeţi aici şi alte materiale video, în secţiunea Metropolis Viral.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/02
/22

Pe 10 februarie, actorul Victor Rebengiuc împlinește 89 de ani. În rândurile care urmează, vă propunem o scurtă incursiune în biografia artistului care de-a lungul timpului a știut să se arate atât de generos pe scenă și atât de discret în afara ei. Din 2011, numele său se regăsește și pe Aleea Celebrităților din București, proiect inițiat de Teatrul Metropolis pentru a celebra valoarea artistică.

28
/01
/22

Născută pe 13 aprilie 1938, la Brăila, Cătălina Buzoianu s-a impus în teatrul românesc într-o manieră unică, dificil de surprins în câteva cuvinte. A montat peste 100 de spectacole în țară și peste hotare, inclusiv pe scena Teatrului Metropolis, a îndrumat generații de studenți, a fost admirată de colegii de breaslă și iubită de public.

13
/01
/22

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, vă invită sâmbătă 15 ianuarie 2022, la o vizită în regim gratuit a expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, precum și a celor cinci case memoriale ale MNLR, care au aparținut scriitorilor Anton Pann, Tudor Arghezi, George Bacovia, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu.

12
/01
/22

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) marchează Ziua Culturii Naționale de anul acesta cu evenimentul de lansare a publicației Atlasul Culturii. Așezămintele culturale în spațiul rural, care va avea loc vineri, 14 ianuarie 2022, ora 12:00, în Atriumul Bibliotecii Naționale a României. Lansarea va fi transmisă și în regim live, pe pagina de Facebook a INCFC.