Michael Jackson, Farrah Fawcett & George Orwell – ŞTIAŢI CĂ… ?
https://www.ziarulmetropolis.ro/michael-jackson-farrah-fawcett-george-orwell-stiati-ca/

Dincolo de a fi „The King of Pop”, un excentric şi un controversat personaj, Michael Jackson a fost un artist îndrăgit şi admirat de întreaga planetă. Iata 10 lucruri ciudate şi mai puţin ştiute despre Michael Jackson.

Un articol de Petre Ivan|25 iunie 2014

Michael Jackson, Farrah Fawcett & George Orwell – ŞTIAŢI CĂ… ?

1. Patul cu oxigen

M. J. obişnuia să doarmă într-o capsulă cu oxigen. Mai târziu a donat patul unui centru medical din California, pentru a ajuta în terapia de recuperare a victimelor cu arsuri.

2. Pantofii anti-gravitaţie

A inventat şi a patentat o pereche de cizme speciale care îi permiteau celui ce le purta să se aplece atât de mult în faţă părând astfel că sfidează gravitaţia. A folosit aceste cizme pentru faimoasa aplecare din videoclipul „Smooth Criminal”.

3. Jocul video Michael Jackson’s Moonwalker

Pe vremea cand Michael Jackson era doar un star semi-excentric, Saga a creat un joc pentru el, numit Michael Jackson’s Moonwalker. Jocul este neintenţionat ironic deoarece Michael trebuie să salveze copiii, lipsiţi de apărare, în faţa unui criminal numit Mr. Big.

4. Cimpanzeul Bubbles, cel mai bun prieten al lui Michael

În 1985, cimpanzeul de 3 ani Bubbles a fost salvat de la un centru de cercetare a cancerului de către Michael. Din acel moment, Bubbles mergea peste tot cu stăpânul său, inclusiv în turneul Bad, adesea îmbrăcat la fel ca Michael.

5. Suferea de o boală rară genetică

M. J. suferea de o boală genetică rară, numită „deficit de alpha-1 antitripsina” – o afecţiune ereditară cauzată de lipsa unei proteine hepatice-alfa-1 antitripsina, care blochează funcţia destructivă a unor enzime determinând emfizem pulmonar, afectare hepatică şi tegumentară.

6. Billie Jean, primul videoclip MTV cu un artist de culoare

În 1983, MTV a difuzat primul videoclip al unui artist de culoare – „Billie Jean” al lui Michael Jackson .

7. Sculptura egipteană

Această sculptură a unei femei egiptene se găseşte la Field Museum din Chicago.

8. Figurina Zombie din Thriller

Figurina Zombie din Thriller a fost importată din Japonia!  Figurina era din vinil, avea 2.10 m şi îl înfăţisează pe Michael.

9. Cel mai mare dans Thriller

Evenimentul „Thrill of the World” a avut loc în 2008 când peste 4000 de oameni din întreaga lume au celebrat Thriller-ul lui Michael Jackson punând în scenă dansul Thriller pentru caritate.

10. Michael Jackson în Punch-Out

Michael Jackson în Punch Out este unul din cele mai bune jocuri NES. Acesta se luptă cu Macaulay Culkin pentru a supravieţui. În amuzanta parodie Nintendo sunt prezente şi mişcările lui M.J., pantofii şi maimuţa.

Tot într-o zi de 25 iunie:

1910: A avut loc, la Paris, premiera baletului „Pasărea de foc” al compozitorului Igor Fiodorovici Stravinski.

1955: A fost înființată, la București, Bibioteca Centrală de Stat, azi Biblioteca Națională

1984: Inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Republicii și a Bulevardului „Victoria Socialismului” din București

S-au născut:

1894: Hermann Oberth, fizician și inventator german născut la Sibiu (d. 1989)

1903: George Orwell, jurnalist, eseist și romancier britanic (d. 1950)

1940: A. J. Quinnell, scriitor britanic (d. 2005)

1950: Doru Stănculescu, interpret și compozitor român de muzică folk

1952: Radka Toneff, cântăreață de muzică jazz norvegiană (d. 1982)

1963: Yann Martel, scriitor canadian

Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez

Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez

1963: George Michael, cântăreț englez de origine greacă

S-au stins din viaţă:

1767: Georg Philipp Telemann, compozitor și organist (n. 1681)

1929: Georges Courteline, autor dramatic

1988: Șerban Cioculescu, critic și istoric literar român, membru al Academiei Române (n. 1902)

1997: Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez (n. 1910)

2009: Farrah Fawcett, actriță americană (n. 1947)

2009: Michael Jackson, interpret și compozitor american de muzică pop (n. 1958)

Foto cu Michael Jackson , Farrah Fawcett & George Orwell – wikipedia, cinemagia

03
/03
/17

Într-o zi de 3 martie, la Opéra Comique din Paris, avea loc premiera operei Carmen de Georges Bizet. Tot într-o zi de 3 martie apărea primul număr al revistei Time, se stingea din viaţă compozitorul german Johann Pachelbel, iar Elvis Presley apărea la tv pentru prima dată. Și, desigur, tot într-o zi de 3 martie se năştea Ion Iliescu, fost director al Editurii Tehnice (1984 – 1989), dar asta nu (prea) face obiectul unei publicaţii de cultură.

27
/02
/17

Într-o zi de 27 februarie se năștea Elizabeth Taylor, ”actriţa cu ochi violet”, considerată cea mai frumoasă femeie din lume în anii ’50. Elizabeth Taylor, „ultimul star al Hollywoodului de altădată”, a fost distinsă cu Premiul Oscar de două ori, una dintre cele mai răsfăţate actriţe din toate timpurile, dar şi, cea mai “scumpă”, pentru rolul din “Cleopatra” primind în anul 1962, peste un milion de dolari...

22
/02
/17

Într-o zi de 22 februarie se năștea actrița italiană Giulietta Masina, al cărei destin a fost legat de o altă biografie celebră din lumea filmului, cea a regizorului Federico Fellini, soţul ei. Tot într-o zi de 22 februarie se năștea poetul şi fabulistul Grigore Alexandrescu, cel care va consacra în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira, și se stingea din viață Andy Warhol, unul dintre cei mai reprezentativi artişti americani ai mişcării pop.

17
/02
/17

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei "Madame Butterfly" de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viață Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) și celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

31
/01
/17

 „Dictatorii sunt întotdeauna dezinformaţi. E rezultatul fricii pe care o sădesc. Cad în propria lor capcană: a terorii. De fapt, mi-e frică - mi-e frică să spun tot ce gândesc. Dacă acest carnet cade în mâna cuiva? La români, stomacul e mai important decât creierul. Chiar şi decât picioarele...", nota în jurnalul său regizorul Alexandru Tatos, pe 20 mai 1973. Într-o zi de 31 ianuarie (1990) Alexandru Tatos înceta din viaţă.

25
/01
/17

În urmă cu 135 de ani să năștea romanciera și eseista britanică Virginia Woolf. Tot într-o  zi de 25 ianuarie (1938) se năştea Vladimir Vysotsky, actor, cantautor, poet și scriitor rus. Ignorant de oficialități, Vîsoțki a exercitat o influență enormă asupra locuitorilor Uniunii Sovietice. în anii '70, rușii își cumpărau casetofoane - achiziție destul de costisitoare pentru acele vremuri - anume pentru a-i putea asculta cântecele.

24
/01
/17

Într-o zi de 24 ianuarie se năștea Grigore Vasiliu Birlic, unul dintre cei mai mari actori români. Numele său de naștere era Grigore Vasiliu, Birlic fiind porecla pe care artistul a primit-o ca urmare rolului de succes din piesa Birlic, jucată la începutul carierei.

23
/01
/17

Într-o zi de 23 ianuarie (1899) se năștea Humphrey Bogart, câștigător al premiului Oscar. Actorul a fost numit de către Institutul American de Fim cel mai mare actor din istoria filmului american. Tot într-o zi de 23 ianuarie (1989) înceta din viaţă celebrul pictor spaniol Salvador Dali, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă.